Το νέο αφήγημα της Τουρκίας! Κυριαρχική ισότητα μέσα από τη «διαγραφή» της Κυπριακής Δημοκρατίας….

Το νέο αφήγημα της Τουρκίας! Κυριαρχική ισότητα μέσα από τη «διαγραφή» της Κυπριακής Δημοκρατίας….

 


Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει πως δεν υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία – Χτίζει επιχειρηματολογία για κυριαρχική ισότητα ανάποδα – Αφού δεν αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος, επιχειρούν να παρουσιάσουν το κυπριακό κράτος ως ανύπαρκτο

Τα περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας επαναφέρει η τουρκική πλευρά, αναπτύσσοντας νέα επιχειρηματολογία υπέρ των δύο κρατών. Στον απόηχο της αποτυχίας με την έλλειψη εξελίξεων στην Νέα Υόρκη, η Άγκυρα ξανανοίγει ουσιαστικά το θέμα της μη… ύπαρξης του κράτους από το 1963 και μετά.

Το νέο αφήγημα εγκαινίασε ο επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τα λεγόμενα του προχθές ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του. Ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης προανήγγειλε την αντικατάσταση του “ΤΔΒΚ” με την ονομασία «κυπριακό κράτος», σαν να μην υπάρχει η αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία.

Στον ίδιο δρόμο κινήθηκε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» των κατεχόμενων με τις δηλώσεις του χθες στην Άγκυρα. Μιλώντας μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου εστίασε στην ανάγκη για αναγνώριση του ψευδοκράτους λέγοντας πως «ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματος είναι πως η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία». Εν προκειμένω κατηγόρησε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με την επαναφορά του αφηγήματος, η Τουρκία επιχειρεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα πως η σημερινή σελίδα στο βιβλίο του Κυπριακού είναι λεύκη και πρέπει να γραφτεί από την αρχή. Δηλαδή διαπραγματεύσεις από το μηδέν, με μοναδικό ζητούμενο τα δύο κράτη. Και αφού δεν μπορεί να υπάρξει κυριαρχική ισότητα μέσα από την αναγνώριση του ψευδοκράτους, η Άγκυρα επιχειρεί να ακυρώσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ουσία η τουρκική πλευρά προσπαθεί να ρίξει ένα χαρτί τύπου «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Άλλη μια παράλογη προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει. Έτσι κι αλλιώς το κράτος μας δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, η οποία όποτε τη συμφέρει υποστηρίζει πως σταμάτησε να υπάρχει μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από το κυβερνητικό σχήμα το 1963.

Ένα μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, το οποίο διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 178 άλλα κράτη. Όμως για την Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απλώς η… κοινότητα των ελληνοκυπρίων. Και είναι ίση με το παράνομο μόρφωμα που ιδρύθηκε μονομερώς και ετσιθελικά στα κατεχόμενα το 1983.

Μόνο και μόνο το γεγονός πως εδώ και σαράντα χρόνια το ψευδοκράτος είναι αναγνωρισμένο από μία και μοναδική χώρα, θα έπρεπε να προβληματίζει την Άγκυρα. Όχι να προσπαθεί να πείσει πως δεν υπάρχει ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η ανεδαφική προσέγγιση είναι το μεγαλύτερο σημάδι της αποτυχίας όλων των προσπαθειών και πολιτικών της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: Cyprus Times

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια