Γενί Σαφάκ : ¨Η Ελλάδα σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά¨….

Γενί Σαφάκ : ¨Η Ελλάδα σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά¨….

 



Βήμα έκπληξη από την Αθήνα!

 

Θετικό βήμα έγινε από την Ελλάδα η οποία δίνει σημάδια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία

Η κυβέρνηση της Αθήνας σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει αποδοθεί με διεθνείς συνθήκες, κάτι που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Πήγες επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν νέες θετικές εξελίξεις καθώς οι συνομιλίες θα αποκτούν δυναμική.

 

Θετικά προχωράει η διαδικασία εξομάλυνσης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

……

Τα βήματα εξομάλυνσης των δύο χωρών που άρχισαν μετά από τις καταστροφές που υπήρξαν το Φεβρουάριο, επιταχύνθηκαν μετά τη συνάντηση του τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον πρωθυπουργό του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα έθνη.

Το πρόβλημα περί EGEAYDAAK, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και σύνθετα θέματα της ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων. Τα ονόματα και το καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων με αβέβαιο νομικό καθεστώς στο Αιγαίο δεν καθορίστηκαν στις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Το πρόβλημα των νησιών μεταξύ των δύο χωρών πηγάζει από την επιθυμία της Ελλάδας να κατέχει όλα τα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους εκτός των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Λόγω της διαφοράς περί EGEAYDAAK, δεν έχει επιτευχθεί λύση σε θέματα όπως ο διαμοιρασμός των περιοχών θαλάσσιας και εναέριας δικαιοδοσίας στη Θάλασσα των Νήσων [σ.σ. Αιγαίο], όπως η υφαλοκρηπίδα και τα θέματα εναέριου χώρου.

Τους περασμένους μήνες η Ελλάδα αποφάσισε να ενδυναμώσει την πολεμική αεροπορία της απέναντι στην Τουρκία,  παρήγγειλε από τη Γαλλία αεροσκάφη rafale και τα εγκατέστησε στο νησί Λήμνος που βρίσκεται λίγη ώρα μακριά από την Τουρκία. Κατά τον ίδιο τρόπο υπάρχουν τέσσερις στρατιωτικές βάσεις μεγαλύτερες και μικρότερες στο νησί Σάμος όπου υπηρετούν εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες.

Συστήματα επίσης των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων υπάρχουν στα νησιά Καστελόριζο, Χίο, Αγαθονήσι,  Πάτμος Ψαρά, Αρκοί, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνο, Σύμη, Ψέριμο , Στρογγύληκαι Ρω  πού βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία.

Πηγές ανέφεραν στη Γενί Σαφάκ ότι «με τη νέα περίοδο μεταξύ των δύο χωρών, σταμάτησε η προμήθεια πολεμοφοδίων στα νησιά, τα οποία ήταν εξοπλισμένα στο παρελθόν, και με τις θετικές αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά».

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

 Πηγές: yenisafak.com  & Γ TOURKIKANEA.GR

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια