Η Τουρκία διαφημίζει τα πυρηνικά της σχέδια και στο βάθος… πυρηνική βόμβα!

Η Τουρκία διαφημίζει τα πυρηνικά της σχέδια και στο βάθος… πυρηνική βόμβα!


Μπορεί εδώ κι ενάμιση χρόνο η Τουρκία προσπαθεί να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι προτάσσει τον διάλογο ως μέσο επίλυσης των προβλημάτων της, ωστόσο ποτέ δεν απώλεσε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της. Τρανταχτό παράδειγμα τα πυρηνικά της σχέδια, που διαφημίζει ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι φόβοι γι’ απόκτηση πυρηνικής βόμβας δεν εκλείπουν. 

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία δεν άλλαξε. Μπορεί να σταμάτησε να προβαίνει σε ωμές κινήσεις επιθετικότητας κυρίως προς τις γειτονικές της χώρες, όμως, η ρητορική της παραμένει η ίδια, με επεκτατικά – αλυτρωτικά σχέδια, τα οποία απλά δεν προτάσσει το ίδιο εμφατικά όπως στο παρελθόν.

Ωστόσο, στο εσωτερικό της, οι διεργασίες συνεχίζονται με ταχείες διαδικασίες, ώστε να καταστεί όχι μόνο περιφερειακή αλλά και πυρηνική δύναμη. Κι αυτά σε σφιχτό εναγκαλισμό με την Ρωσία, περιφρονώντας επιδεικτικά το ΝΑΤΟ και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει.

Δηλώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις υποδομής για τη δημιουργία κέντρου εμπορίου φυσικού αερίου στην Τουρκία , ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Alparslan Bayraktar είπε ότι σχεδιάζουν να ιδρύσουν μια επιχειρηματική εταιρεία στο Χρηματοοικονομικό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης ( IFM ) σε συνεργασία με την BOTAŞ και τη ρωσική Gazprom .

Δηλώνοντας ότι το φυσικό αέριο έρχεται στο προσκήνιο σε αυτόν τον τομέα επειδή είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, ο Bayraktar σημείωσε ότι το πυρηνικό, το οποίο έχει μηδενικές εκπομπές, είναι επίσης σημαντικό όσον αφορά την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επισημαίνοντας ότι αυτή η τάση συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, ο Μπαϊρακτάρ είπε: “Στην COP28, θέσαμε έναν σημαντικό στόχο που σχετίζεται με τον παγκόσμιο ενεργειακό μετασχηματισμό και τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης πυρηνικής ενέργειας στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι στο ευθυγραμμιζόμαστε με τους στόχους που έχουμε θέσει εδώ και πολύ καιρό.” . είπε.

Ο Alparslan Bayraktar είπε ότι η πυρηνική ενέργεια έχει σημαντική θέση στον στόχο της Τουρκίας να γίνει μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα τα επόμενα 30 χρόνια, αναφέροντας: «Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Επεσήμανε ότι η ηλεκτροδότηση έχει αυξηθεί σημαντικά στην Τουρκία, όπως και στον κόσμο, και είπε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα κτίρια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία θα αυξηθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η πυρηνική έχει επίσης σημαντική θέση στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο και το όραμα της Τουρκίας. Επειδή είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Τουρκία να αποκτά καθαρή ενέργεια τόσο σε βασικό φορτίο όσο και σε μακροπρόθεσμα, για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και τον εφοδιασμό της», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός και πρόσθεσε: «Η πυρηνική έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας».

Ο Τούρκος Υπουργός επεσήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσαν ως στόχο την ίδρυση κέντρου εμπορίουφυσικού αερίου στην Τουρκία.

Πυρηνική βόμβα

Πίσω, όμως, από τα όμορφα λόγια περί «πράσινης ενέργειας» που θα φέρει η


ενεργοποίηση των πυρηνικών αντιδραστήρων κρύβονται τα όνειρα της Τουρκίας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Είναι κάτι που… ξέφυγε πριν από 3 μήνες στην εφημερίδα SABAH, με ένα άκρως επιθετικό άρθρο απέναντι στην Ελλάδα και το Ισραήλ, που το υπέγραφε ο Salih Tuna.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: enikos.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια