Λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο
Μια συνταγή για υπέροχους λαχανοντολμάδες.
Ένα χειμωνιάτικο, πεντανόστιμο, παραδοσιακό φαγητό για το καθημερινό, το
Κυριακάτικο αλλά και για το γιορτινό τραπέζι σας.
Υλικά συνταγής
1 μεγάλο λάχανο
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
200 γρ. ρύζι καρολίνα
3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2 ντομάτες τριμμένες
100 γρ. κουκουνάρι
2 πράσα ψιλοκομμένα
1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 ποτηριού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για τη κρέμα αυγολέμονο:
3 κρόκοι αυγών
1/4 φλ. χυμό λεμόνι
1/4 φλ. νερό
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση συνταγής
Βράζουμε το λάχανο το σουρώνουμε και
ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα. Σοτάρουμε σε 3 κ.σ. όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από
τα αυγά και το λεμόνι.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα,
προσθέτουμε σε κάθε ένα 1 κ.γ. γέμιση και τυλίγουμε προσεκτικά τους
λαχανοντολμάδες, φροντίζοντας να μη γίνουν πολύ μεγάλοι. Τους τοποθετούμε σε
μια λαδωμένη κατσαρόλα, κολλητά τον ένα δίπλα στον άλλο, ρίχνουμε το υπόλοιπο
λάδι και νερό να τους σκεπάζουν καλά και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Τους αφήνουμε να βράσουν για 45 λ σε
χαμηλή φωτιά, τους βγάζετε προσεκτικά από τη κατσαρόλα και τους μεταφέρετε σε
μεγάλη πιατέλα. Σουρώνουμε το ζωμό τους από τη κατσαρόλα σε μικρή κατσαρολίτσα
και το διατηρούμε καυτό.
Για τη κρέμα αυγολέμονο: Σε μικρή
κατσαρόλα χωρίς να ανάψουμε το μάτι, ενσωματώνουμε ανακατεύοντας με σύρμα τους
κρόκους με το χυμό λεμονιού. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο 1/4 φλ. νερό και το
ρίχνουμε σταδιακά στη κατσαρόλα ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε τα 3/4 του καυτού ζωμού,
ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας
τμηματικά και τον υπόλοιπο καυτό ζωμό μέχρι να έχουμε όσο πηχτή κρέμα θέλουμε.
Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό, αλλά με προσοχή
γιατί όσο κρυώνει πήζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη κρέμα
γάλακτος.
Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες στη
πιατέλα και σερβίρουμε.
Πηγή: sintayes.gr
0 Σχόλια