Πέθανε πλήρης ημερών ο Αντώνης Λιβάνης!

Πέθανε πλήρης ημερών ο Αντώνης Λιβάνης!





Ο εκλιπών στην παρουσίαση της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», τον Ιούνιο του 2017
 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Πλήρης ημερών πέθανε σήμερα το βράδυ ο Αντώνης Λιβάνης, εκδότης, πολιτικός και άλλοτε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αντώνης Λιβάνης ήταν 94 ετών.

Ποιος ήταν;

Ο Αντώνης Λιβάνης είχε γεννηθεί το 1925 στην Πάτρα. Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Πολύ νέος αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ναζί, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ισχυρών συγγενών του.



Ανδρέας Παπανδρέου, Δημήτρης Μπέης και Αντώνης Λιβάνης σε συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ το 1995
(φωτ. αρχείου: ΑΠΕ / Βαγγέλης Βαρδουλάκης)

Υπήρξε αρχικά συνεργάτης του Γεωργίου Παπανδρέου και όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε από τις ΗΠΑ και αποφάσισε το 1964 να ασχοληθεί με την πολιτική, μπήκε στο πολιτικό του γραφείο. Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών συνελήφθη περνώντας συνολικά 5,5 χρόνια σε φυλακές και εξορία, με μεσοδιαστήματα ελευθερίας.



Αντώνης Λιβάνης και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
(φωτ. αρχείου: ΑΠΕ)

Μετά την επιστροφή του από την εξορία, το Πάσχα του 1972, δημιούργησε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη. Από το 1977 και μετά βρέθηκε σταθερά στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν ο δημιουργός του Πρωθυπουργικού Γραφείου ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας.

Ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Κατέχου, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ηλία (που σήμερα διευθύνει τον εκδοτικό οίκο) και τη Γιώτα.





Πηγή: pontos-news.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια