Έξυπνα κόλπα για όνειρα γλυκά!

Έξυπνα κόλπα για όνειρα γλυκά!





Ύπνος και ευεξία. Tips για… όνειρα γλυκά.
By
Χρύσα Φραγκοπούλου -


Οι υγιείς συνήθειες ύπνου μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής μας.

Η ύπαρξη υγιεινών συνηθειών συχνά αναφέρεται ως καλή υγιεινή ύπνου. Απολαμβάνοντας ένα ποιοτικό καλό ύπνο αυξάνουμε τις πιθανότητες να έχουμε μια υγιή, δραστήρια ζωή, γεμάτη ευεξία. Με τον όρο «καλός ύπνος» εννοούμε τον ύπνο ικανοποιητικής χρονικής επάρκειας (6-8 ώρες), αλλά και ποιότητας, χωρίς δηλαδή αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν ο οργανισμός στερείται καλού ύπνου, τότε διαταράσσεται η ισορροπία της υγείας μας.

Ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, επηρεάζει τη λειτουργία της ινσουλίνης, το ανοσοποιητικό σύστημα, την καλή λειτουργία της μνήμης και της εκμάθησης και την παχυσαρκία μεταξύ άλλων. Είναι αναζωογονητικός, μας γεμίζει ενέργεια και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Για να έχουμε έναν καλό ύπνο, συνιστάται να αποφεύγουμε την έντονη δραστηριότητα, το αλκοόλ, τα βαριά γεύματα, τα προϊόντα καφεΐνης και το τσιγάρο λίγο πριν την ώρα του ύπνου.

Θα πρέπει να κοιμόμαστε όταν αισθανόμαστε την ανάγκη και να διατηρούμε ένα σχετικά σταθερό ωράριο ύπνου (ίδια ώρα κατάκλισης, ίδια ώρα αφύπνισης καθημερινά).
Σχεδιάστε το περιβάλλον του ύπνου σας για να πετύχετε τις συνθήκες που χρειάζεστε για έναν καλό, ποιοτικό ύπνο. Η κρεβατοκάμαρά σας θα πρέπει να είναι δροσερή, ούτε κρύα ούτε πολύ ζεστή. Η κρεβατοκάμαρά σας πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένη από οποιοδήποτε θόρυβο που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Τέλος, πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οποιοδήποτε φως.

Ξαπλώστε σε ένα άνετο στρώμα και μαξιλάρια. Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα σας είναι άνετο και υποστηρικτικό. Αυτό που χρησιμοποιείτε εδώ και χρόνια μπορεί να έχει υπερβεί το προσδόκιμο ζωής του – περίπου 9 ή 10 χρόνια για τα περισσότερα καλής ποιότητας στρώματα. Έχετε άνετα μαξιλάρια και κάνετε το δωμάτιο σας ελκυστικό και φιλόξενο για ύπνο αλλά και χωρίς αλλεργιογόνα που μπορεί να σας επηρεάσουν.

Υιοθετήστε ένα χαλαρωτικό τελετουργικό για πριν τον ύπνο. Μια χαλαρωτική δραστηριότητα ρουτίνας αμέσως πριν από τον ύπνο βοηθάει να χαλαρώσετε και να αποβάλλεται το άγχος της ημέρας. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, διαλογισμός ή και χαλαρωτική μουσική είναι κάποιες από αυτές. Επίσης είναι καλό να αφαιρείτε υλικά εργασίας, υπολογιστές και τηλεοράσεις από το περιβάλλον ύπνου, καθώς και το κινητό σας τηλέφωνο!

Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, μη διστάσετε να μιλήσετε με το γιατρό σας ή να βρείτε κάποιον επαγγελματία για θέματα ύπνου.

Όνειρα γλυκά!

Fire Up Your Life!

Πηγή: koitamagazine.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια