«Βόμβα»: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, στο «στόχαστρο» της Αμερικανικής Δικαιοσύνης! Οι σχέσεις με δίκτυο Ισλαμικής τρομοκρατίας με εγκληματική δράση και στην Ελλάδα και οι «υπόγειες» σχέσεις και με τον Ερντογάν! – Οι Ελληνικέ Αρχές δεν ξέρουν τίποτα;

«Βόμβα»: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, στο «στόχαστρο» της Αμερικανικής Δικαιοσύνης! Οι σχέσεις με δίκτυο Ισλαμικής τρομοκρατίας με εγκληματική δράση και στην Ελλάδα και οι «υπόγειες» σχέσεις και με τον Ερντογάν! – Οι Ελληνικέ Αρχές δεν ξέρουν τίποτα;

  


Σοβαρότατη υπόθεση διερευνά η αμερικανική δικαιοσύνη – ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συνεργαζόταν με κορυφαίο στέλεχος της ισλαμικής τρομοκρατίας, διευκόλυνε τις ενέργειες του, τον βοηθούσε να ξεπλύνει χρήμα, φέρνοντας τον μάλιστα σε επαφή με τον ίδιο τον Ερντογάν!

Και η Ελλάδα εμπλέκεται στην σκοτεινή υπόθεση, με εταιρείες εικονικές που όμως ανήκαν στο τρομοκρατικό δίκτυο. Ποιοι είναι οι αχυράνθρωποι της τρομοκρατίας στην Ελλάδα;

Εδώ επανέρχεται και το ερώτημα: Πόσο ισχυροί είναι οι Έλληνες εμπλεκόμενοι σε αυτό το πανίσχυρο τρομοκρατικό δίκτυο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και λαθρεμπορίου; Είναι δυνατόν ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του να συνδιαλέγεται με μία κυβέρνηση που ενισχύει την παγκόσμια τρομοκρατία;

Η ομοσπονδιακή έρευνα των ΗΠΑ εναντίον ενός Ιρανού χρηματοδότη της τρομοκρατίας που επέβλεπε τις δραστηριότητες της «Δύναμης Quds» των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στην Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα διευκολύνει κρυφά τις προσπάθειες του Ιρανού πράκτορα να χρηματοδοτήσει την παγκόσμια τρομοκρατία.

Ο Behnam Shahriyari, στρατηγός της Quds Force γνωστός στην Τουρκία ως Sayed Ali Akber Mir Vakili, συναντήθηκε κρυφά με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, το 2013. Παρά το γεγονός ότι τέθηκε υπό τις αμερικανικές κυρώσεις τον Ιούλιο του 2011 για την τρομοκρατία σχετικά με τις συγκεκριμένες κατηγορίες, ο Shahriyari δρούσε ελεύθερα στην Τουρκία με τη βοήθεια ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, εκπονώντας σχέδια για τη χρηματοδότηση του παγκόσμιου τρομοκρατικού δικτύου της Δύναμης Quds.

Η δίωξη του συνεργάτη του Χακάν Φιντάν από την αμερικανική δικαιοσύνη

Απόρρητα έγγραφα που έλαβε το Nordic Monitor αποκάλυψαν ότι ο Φιντάν ήταν ένας από τους βασικούς Τούρκους αξιωματούχους που βοήθησαν και υποστήριξαν τις παράνομες δραστηριότητες της Δύναμης Quds στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Φιντάν, ο Shahriyari παρελήφθη στο αεροδρόμιο από πράκτορες της MIT, του παρείχαν υπηρεσίες ασφαλείας και συμμετείχε σε συναντήσεις με ανώτερους τουρκικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του τότε υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου!

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Shahriyari επισκεπτόταν την Τουρκία. είχε ταξιδέψει στη χώρα πολλές φορές, σύμφωνα με τουρκικό φάκελο έρευνας. Συντόνισε παράνομες δραστηριότητες για λογαριασμό της Δύναμης Quds και συναντήθηκε με Τούρκους πράκτορες που είχαν προηγουμένως καταδικαστεί και εκτίσει ποινή για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία λόγω των δεσμών τους με το Ιράν.

Το 2011 ο Shahriyari τέθηκε υπό παρακολούθηση από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Πρακτόρων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) σύμφωνα με τους κανονισμούς εθνικής ασφάλειας που σχετίζονται με την παγκόσμια τρομοκρατία λόγω της εμπλοκής του σε μια ναυτιλιακή εταιρεία συνδεδεμένη με το Ιράν που παρείχε υλική υποστήριξη , συμπεριλαμβανομένων όπλων, στη Χεζμπολάχ για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο Shahriyari, παρά το γεγονός ότι ήταν μια προσωπικότητα υψηλού προφίλ που απειλούσε τις ΗΠΑ, τον κύριο σύμμαχο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, δεν είχε καμία δυσκολία να αλληλεπιδράσει με τα υψηλότερα κλιμάκια της τουρκικής ηγεσίας, να ξεπλύνει ιρανικά κρατικά κεφάλαια και να διευκολύνει τη διακίνηση πετρελαίου του Ιράν μέσω παράνομων διαύλων. Είχε στη διάθεση του εταιρικά, χρηματοοικονομικά, ακόμα και τραπεζικά συστήματα της Τουρκίας. Γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί μόνο με την εντολή του ίδιου του Ερντογάν.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2024, αυτός και έξι άλλοι συνεργοί του, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου υπήκοου Sıtkı Ayan, στενού συνεργάτη του Προέδρου Ερντογάν, κατηγορήθηκαν από τον Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης για πολλαπλές κατηγορίες, όπως τρομοκρατία, παραβίαση κυρώσεων, απάτη και ξέπλυμα. Οι ύποπτοι κατηγορήθηκαν για ξέπλυμα και πώληση ιρανικού πετρελαίου σε πελάτες στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Συρία για να χρηματοδοτήσουν τη δύναμη Quds.

Το κατηγορητήριο ήταν το αποτέλεσμα μακράς έρευνας που διεξήχθη από πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ανακοινώθηκε από τον Damian Williams, τον εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. τον Merrick B. Garland, γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, συμμετείχε η Lisa O. Monaco, η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ. Ο Christopher A. Wray, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI). Ο Matthew G. Olsen, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας για την Εθνική Ασφάλεια. και ο Τζέιμς Σμιθ, ο βοηθός διευθυντής που είναι υπεύθυνος για το γραφείο του FBI στη Νέα Υόρκη.

Το κατηγορητήριο των ΗΠΑ συμπληρώνει την τουρκική έρευνα, η οποία διακόπηκε το 2014 από την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν. Ο Shahriyari εμφανίστηκε ως βασικός ύποπτος σε μια παράλληλη έρευνα για την τρομοκρατία που ξεκίνησαν οι εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Απριλίου 2011, βάσει της δικογραφίας 2011/762 όπου οι Τούρκοι ερευνητές άρχισαν να χαρτογραφούν τις διασυνδέσεις του Shahriyari στην Τουρκία μέσω υποκλοπών, παρακολούθησης και εξέτασης ταξιδιωτικών και τραπεζικών αρχείων, ανακάλυψαν τη στενή σχέση του με τον σημερινό Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Χακάν Φιντάν!

Η έρευνα των τουρκικών υπηρεσιών επιβεβαίωσε τη μυστική συνάντηση του Shahriyari με τον Φιντάν στις 23 Οκτωβρίου 2013. Σε μια υποκλοπή στις 21 Οκτωβρίου 2013, στις 21:35, ο Φιντάν καταγράφηκε να μιλά με τον Faruk Koca, έναν Τούρκο υπήκοο που είχε προηγουμένως καταδικαστεί με κατηγορίες τρομοκρατίας για τους δεσμούς του σε μια τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν. Χωρίς να αναφέρει ρητά το όνομα του Shahriyari, ο Φιντάν ρώτησε αν ο Koca φιλοξενούσε επισκέπτες από το Ιράν. Ο Koca ανέφερε την επικείμενη άφιξη του Shahriyari και εξέφρασε την επιθυμία για συνάντηση με τον Ερντογάν. Ο Φιντάν τον διαβεβαίωσε ότι θα το κανονίσει!

Δύο λεπτά αργότερα, ο Koca τηλεφώνησε στον Shahriyari για να τον ενημερώσει ότι επεξεργαζόταν τις συνθήκες για την επίσκεψή του και είχε ενημερώσει τον Φιντάν για τη συνάντηση. Την επόμενη μέρα στις 21:32, ο Koca και ο Φιντάν μίλησαν ξανά σύμφωνα με τα αρχεία υποκλοπών και συζήτησαν για την επιμελητεία και τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής αναφορικά με τη συνάντηση. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Ερντογάν με τον στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης δεν επιβεβαιώθηκε ακόμη σε εκείνο το στάδιο, παρά το γεγονός ότι ο Φιντάν είχε μιλήσει με τον πρωθυπουργό για την επερχόμενη επίσκεψη του Shahriyari. Ο Φιντάν είπε επίσης στον Κότζα ότι η υπηρεσία πληροφοριών θα έπαιρνε τον Σαχριάρι στο αεροδρόμιο.

Οι δυο τους μίλησαν επίσης για την παροχή βοήθειας από τον Σεφέρ Τουράν, τον επικεφαλής σύμβουλο του Ερντογάν για τη Μέση Ανατολή και επίσης ύποπτο στην έρευνα για το τουρκικό δίκτυο του Ιράν. Ο Φιντάν είπε ότι ο Τουράν θα κάνει τις ρυθμίσεις για τις συναντήσεις. Σε μια υποκλοπή στις 23 Οκτωβρίου 2013 στις 18:12, ο Τουράν τηλεφώνησε στον Κότζα για να του πει ότι θα συμμετείχε επίσης στη συνάντηση του Σαχριάρι με τον Ερντογάν.

Τα αρχεία υποκλοπών αποκαλύπτουν ότι ο Shahriyari έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συναντήσεις του στην Άγκυρα. Όταν δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει αμέσως με τον Κότζα στο τηλέφωνο, κάλεσε τον μακροχρόνιο πράκτορα του, Hakkı Selçuk Şanlı, έναν κατάδικο που διεξήγαγε βομβιστικές επιθέσεις για λογαριασμό του Ιράν στο παρελθόν, για να του ζητήσει να εντοπίσει τον Koca και να του επιστρέψει κλήση. Όπως έδωσε εντολή ο Σανλί κάλεσε τον Κότζα για να του πει ότι το αφεντικό του, Σαχριάρι, δεν μπόρεσε να τον βρει. Στη συνέχεια ο Κότζα τηλεφώνησε στον Σαχριάρι για να τον διαβεβαιώσει ότι η συνάντηση θα εξελισσόταν όπως είχε προγραμματιστεί.

Στις 23 Οκτωβρίου 2013 ο Shahriyari και οι συνεργάτες του έφτασαν στην Τουρκία. Ο Φιντάν έκανε τις ρυθμίσεις για τα ταξίδια του Shahriyari στη χώρα και παρείχε επίσης μια ομάδα ασφαλείας για να διασφαλίσει ότι δεν θα ήταν υπό παρακολούθηση. Δεν είχαν ιδέα ότι η εμπιστευτική έρευνα του εισαγγελέα βρισκόταν σε εξέλιξη και η αστυνομία κατάφερε να φωτογραφίσει τον Shahriyari και τους συνεργάτες του υπό παρακολούθηση.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2013 στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού στην περιοχή Keçiören της Άγκυρας. Η μυστική συνάντηση αποκαλύφθηκε ακούσια στο κοινό από τον ίδιο τον Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στην ανατολική επαρχία Βαν στις 26 Οκτωβρίου. Ο Ερντογάν περιέγραψε τον Shahriyari ως “φίλο από το Ιράν που ήρθε χθες” χωρίς να αναφέρει το όνομά του και είπε ότι αυτός και ο φίλος του μίλησε για μουσουλμάνους που είχαν σκοτωθεί στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Shahriyari επέστρεψε στο Ιράν με ένα αεροπλάνο που χρησιμοποιούσε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών χωρίς να χρειαστεί να περάσει από τη μετανάστευση και το τελωνείο.

Η υπόθεση της Δύναμης Quds του Ιράν στην Τουρκία δεν δικάστηκε ποτέ επειδή η κυβέρνηση Ερντογάν την απέσυρε τον Φεβρουάριο του 2014 αφού έμαθε για την έρευνα, η οποία σαφώς ενοχοποιούσε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Ο ανακριτής απολύθηκε πριν προλάβει να εξασφαλίσει εντάλματα κράτησης για τους υπόπτους ή να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά.

Ο Shahriyari, ο Ayan και οι Τούρκοι και Ιρανοί συνεργάτες τους κατάφεραν να αποφύγουν τη δικαιοσύνη χάρη στην παρέμβαση του Ερντογάν, προφανώς προστατεύοντας τα φιλοϊρανικά περιουσιακά στοιχεία και βοηθώντας τους χειριστές της Δύναμης Quds του IRGC.

Το κατηγορητήριο των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι ο Shahriyari συνέχισε να δραστηριοποιείται στην Τουρκία αφού απέφυγε τα νομικά προβλήματα, εντείνοντας τις παράνομες επιχειρήσεις του Ιράν, ιδιαίτερα μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν το 2018. Βοήθησε στην κατασκευή ενός σύνθετου δικτύου εικονικών εταιρειών στην Τουρκία, την Ελλάδα , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, τη Ρωσία, το Ομάν και άλλες τοποθεσίες για τη διευκόλυνση της πώλησης πετρελαίου, μεταφέροντας στη συνέχεια δισεκατομμύρια δολάρια πίσω στο Ιράν μέσω διαφόρων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου μετρητών και των εικονικών εμπορικών συμφωνιών.

Τα κεφάλαια τελικά κατέληξαν στο δίκτυο Quds Force για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιχειρήσεων και ομάδων που συνδέονται με το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και η Παλαιστινιακή Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο Shahriyari αναφερόταν απευθείας στον διοικητή της δύναμης Quds, Rostam Ghasemi, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός πετρελαίου και υπουργός Μεταφορών και αστικής ανάπτυξης του Ιράν, καθώς και ως πρόεδρος της Ιρανο-Συριακής Επιτροπής Ανάπτυξης Οικονομικών Σχέσεων. Μαζί ενορχήστρωσαν ένα σχέδιο ξεπλύματος χρήματος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για πρόσβαση σε κεφάλαια που υπόκεινται σε κυρώσεις στην τουρκική κρατική δανείστρια Halkbank.

Καθώς η υπόθεση εξελίσσεται μέσω του ομοσπονδιακού δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ, ενδέχεται να αποκαλύψει πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή και τη συνενοχή τουρκικών κυβερνητικών αξιωματούχων στη βοήθεια και υποκίνηση του Ιράν στη χρηματοδότηση παγκόσμιων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον υπουργό Εξωτερικών του, οι οποίοι διευκόλυναν τη λειτουργία του παράνομου δικτύου του Shahriyari ατιμώρητα.


Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:europost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια