Άλλη μια έπιστημονική έρευνα έρχεται στο προσκήνιο
από το Πανεπιστήμιο της California-Davis ηπως κατανάλωση σταφίδας δίνει την
ίδια ώθηση στην προπόνηση των αθλητών όπως και οι γνωστές μπάρες ενέργειας και
είναι και απολύτως φυσικές.
Η ερευνητική ομάδα έκανε τυχαίες δοκιμές σε δρομείς, χωρίζοντάς τους σε 3 κατηγορίες, μια ομάδα κατανάλωνε σταφίδες, μια άλλη energy bars και μια τρίτη νερό. Οι δύο πρώτες ομάδες αθλητών, εντόπισαν οι ερευνητές, ήταν κατά 1 λεπτό πιο γρήγορες σε σχέση με την τρίτη ομάδα.
Οι σταφίδες είναι ένα φυσικό δυναμωτικό καθώς εκτός από ενέργεια προσφέρει στον οργανισμό κάλιο και σίδηρο, δεν έχουν πρόσθετα ζάχαρης, γεύσης και χρώματος, επίσης είναι ένα εξαιρετικά φθηνό φρούτο και συμπλήρωμα διατροφής για όσους αθλούνται.
Η ερευνητική ομάδα έκανε τυχαίες δοκιμές σε δρομείς, χωρίζοντάς τους σε 3 κατηγορίες, μια ομάδα κατανάλωνε σταφίδες, μια άλλη energy bars και μια τρίτη νερό. Οι δύο πρώτες ομάδες αθλητών, εντόπισαν οι ερευνητές, ήταν κατά 1 λεπτό πιο γρήγορες σε σχέση με την τρίτη ομάδα.
Οι σταφίδες είναι ένα φυσικό δυναμωτικό καθώς εκτός από ενέργεια προσφέρει στον οργανισμό κάλιο και σίδηρο, δεν έχουν πρόσθετα ζάχαρης, γεύσης και χρώματος, επίσης είναι ένα εξαιρετικά φθηνό φρούτο και συμπλήρωμα διατροφής για όσους αθλούνται.
Ας δούμε αναλυτικά τι προσφέρουν οι σταφίδες
στον οργανισμό μας:
1.Στο ανοσοποιητικό μας σύστημα:
Τα Αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις
σταφίδες, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιπλέον προστατεύουν τα
κύτταρα του οργανισμού μας από τον εκφυλισμό λόγω της φθορά του χρόνου , δηλαδή
φυσιολογικές διαδικασίες της οξείδωσης οδηγώντας έτσι στη γήρανση και
τελικά στο θάνατο.
2.Στο παχύ έντερο:
Οι Φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν
στην αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας ή και των αιμορροΐδων, καθώς
ενεργοποιούν την κινητικότητα του εντέρου. Επιπλέον βοηθούν στη μείωση της
χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του ορθού και του παχέος
εντέρου.
3.Στο κυκλοφοριακό:
Το Κάλιο που περιέχει βοηθά στην αντιμετώπιση
περιστατικών υπέρτασης καθώς και στην αντιμετώπιση κατακράτησης υγρών.
4.Εμποδίζει τις ελεύθερες ρίζες:
Το σελήνιο, είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο ο
οργανισμός μας το χρειάζεται σε μικρές ποσότητες. Σε συνεργασία με τη βιταμίνη
Ε, C, τη γλουταθειόνη και τη Β3, το σελήνιο δρα σαν αντιοξειδωτικό εμποδίζοντας
τη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, γι’ αυτό και σύμφωνα με τους
ειδικούς μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου, ενώ έχει και
αντιγηραντικές ιδιότητες. Ακόμη, το σελήνιο βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργία
του θυρεοειδή αδένα, συμβάλλει στην τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος και
επιπλέον μπορεί να ευεργετήσει την ανδρική γονιμότητα βελτιώνοντας την
κινητικότητα του σπέρματος.
5.Στην όραση:
Η βιταμίνη Α, είναι σημαντική για την
όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή καθώς εξυπηρετώντας και άλλες
λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα.
6.Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του
μεταβολισμού και βελτιώνει τη μνήμη:
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι
σημαντικές για πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως για τον
μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων
καθώς επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της
διάθεσης.
7.Καταστέλλει την ανάπτυξη μικροβίων στην
στοματική κοιλότητα
Τέλος, είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι
σταφίδες περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν βακτήρια στο στόμα τα οποία
ευθύνονται για την τερηδόνα και την ανάπτυξη ουλίτιδας. Οι ουσίες αυτές έχουν
την ιδιότητα να καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στη στοματική κοιλότητα, να
εμποδίζουν την προσκόλλησή τους στα δόντια και τα ούλα και τέλος να εμποδίζουν
τη δημιουργία οδοντικής πλάκας.
0 Σχόλια