Ένα συγκλονιστικό κείμενο που γράφτηκε το 1975 , από την εφημερίδα The New York Times το Μάρτιο του 1975, για τους Έλληνες , μήπως πρέπει σήμερα να το ξαναδιαβάσουν όλοι εκείνοι που μας αμφισβητούν σήμερα την εποχή της οικονομικής κρίσης;

Ένα συγκλονιστικό κείμενο που γράφτηκε το 1975 , από την εφημερίδα The New York Times το Μάρτιο του 1975, για τους Έλληνες , μήπως πρέπει σήμερα να το ξαναδιαβάσουν όλοι εκείνοι που μας αμφισβητούν σήμερα την εποχή της οικονομικής κρίσης;





Σήμερα που ο Έλληνας είναι  είναι σκυφτός  και υποτελής με το ηθικό του στα τάρταρα, σήμερα στην εποχή που τον αλυσόδεσαν σαν άλλο Προμηθέα Δεσμώτη, είναι καιρός να διαβάζει την ιστορία του, και να θυμάται την Ιερή καταγωγή του.
Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να διαβάσει σήμερα ο Έλληνας ας διαβάσει και τούτο το κορυφαίο κείμενο  των
The New York Times,  το Μάρτιο του  1975,γιατί όπως γράφει και ο μεγάλος Αλεξανδρινός μας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης στο ποίημά του:
                                                          «Στα 200 π.Χ.»





“Αλλά, πολύ περισσότερο ακόμα και από την γλώσσα μας, τους νόμους μας, τη λογική μας, τα πρότυπά μας της αλήθειας και της ομορφιάς, χρωστάμε σε αυτούς την βαθιά αίσθηση για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου”
Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες.
Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος…
Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο.
Οι Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες.
Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμε.
Οι ‘Έλληνες πίστευαν στην τελειότητα σε όλα τα πράγματα, γι’ αυτό μας κληροδότησαν την ομορφιά, που φτάνει από τον Παρθενώνα και τα ελληνικά αγάλματα, τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, την ποίηση του Ησίοδου και του Ομήρου, μέχρι τα ζωγραφισμένα αγγεία ενός απλού νοικοκυριού.
Χωρίς τους ‘Έλληνες μπορεί ποτέ να μην είχαμε αντιληφθεί τι είναι αυτοδιοίκηση.
Αλλά, πολύ περισσότερο ακόμα και από την γλώσσα μας, τους νόμους μας, τη λογική μας, τα πρότυπά μας της αλήθειας και της ομορφιάς, χρωστάμε σε αυτούς την βαθιά αίσθηση για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Από τους ‘Έλληνες μάθαμε να φιλοδοξούμε χωρίς περιορισμούς, να είμαστε, όπως είπε ο Αριστοτέλης, αθάνατοι μέχρι εκεί που μας είναι δυνατό…».


(The New York Times, Μάρτιος 1975)




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια