Με αυτό τον τρόπο θα έπρεπε να επιχειρεί η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ.

Με αυτό τον τρόπο θα έπρεπε να επιχειρεί η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ.




                    ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ και διαχρονικό άρθρο!                          
Γράφουν οι Απόλλων Λεονταρίτης & Γιάννης Νικήτας
Η χθεσινή επιχείρηση του Λ.Σ. φανέρωσε τις δομικές αδυναμίες που ταλανίζουν ένα Σώμα το οποίο προσπαθεί να βρει την ταυτότητα του. Τα υπαρξιακά ερωτήματα είναι πολλά. Πιο κοντά στην ΕΛ.ΑΣ. ή στο Π.Ν.; 
Εξυπηρέτηση της εμπορικής ναυτιλίας ή διεξαγωγή υψηλού κινδύνου επιχειρήσεων στις Ελληνικές θάλασσες; Με την παρούσα στρατηγική, το Λιμενικό Σώμα δεν θα μπορέσει να αριστεύσει σε κανένα αντικείμενο.
Είναι σαφές πως το πρόβλημα αγγίζει όλα τα επίπεδα Δομής και για να λυθεί πρέπει κανείς να ξεκινήσει από την κορυφή. Στην παρούσα πρόταση θα περιοριστούμε στο επιχειρησιακό επίπεδο, έχοντας κάνει την παραδοχή πως το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πως το αντικείμενο της Εμπορικής Ναυτιλίας θα έχει μεταφερθεί σε αρμόδιο Υπουργείο, όπως το Υπουργείο Ανάπτυξης.
ΑΠΕΙΛΕΣ
Πρώτα από όλα το Λιμενικό Σώμα πρέπει να προβεί σε εκτίμηση των απειλών που δύναται να αντιμετωπίσει. Λόγου χάριν, αποτελεί η διεθνής τρομοκρατία απειλή την οποία οι επιτελείς κρίνουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν; Τι προφίλ επιχειρήσεων αναμένουν; Πόσες επιθέσεις ταυτόχρονα; Τι είδους απειλές περιμένουν από την Τουρκία και από ποιο σημείο και μετά η επιχείρηση περνάει στο ΓΕΕΘΑ; Ποια πτυχή του οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να καταπολεμηθεί κατά προτεραιότητα;
Για την συγκροτημένη ανάλυση των ανωτέρω θα πρέπει να εκπονηθεί έγγραφο Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας από την Πολιτική ηγεσία, βάσει του οποίου το Λ.Σ. θα συγγράψει την στρατηγική του σε επίπεδο Σώματος και την επιχειρησιακή υλοποίηση της στρατηγικής αυτής.
Το δεύτερο βήμα είναι η πλήρης κατανόηση των δυνατοτήτων του. Βάσει των προηγούμενων προτεραιοτήτων θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική εξοπλισμών. Ιδιαίτερα μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Λόγου χάριν δεν εξυπηρετεί καμμία στρατηγική ή οποιοδήποτε εθνικό στόχο να προμηθευτεί το Λ.Σ. μοτοσυκλέτες για να περιπολεί λίγα τετραγωνικά μέτρα εντός των λιμένων, όταν με άνεση θα μπορούσε το έργο αυτό να επιτελεί η ΔΙ.ΑΣ. Το επιχείρημα της περιοχής αρμοδιότητας είναι αναχρονιστικό. Να καταργηθεί γιατί δεν εξυπηρετεί τίποτα.
ΔΟΜΗ
Το Λ.Σ. βασισμένο στην Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας και στα αντίστοιχα Υπηρεσιακά έγγραφα, θα πρέπει να δομηθεί με επιχειρησιακό τρόπο και όχι βασισμένο σε συντεχνιακά πρότυπα.
Η πρώτη γραμμή ανταπόκρισης είναι τα άκρα, δηλαδή τα νησιά του Ιονίου, η Νότια Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θα πρέπει να υπάρχουν οργανωμένα Γραφεία Ασφάλειας, Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών και πλωτά μέσα τα οποία να ελέγχονται κεντρικά από το Υπουργείο, ικανά να φέρουν εις πέρας αποστολές συγκεκριμένης δυσκολίας. Το μέχρι ποιας δυσκολίας, που είναι σε συνάρτηση της εκπαίδευσης που θα λαμβάνουν και του εξοπλισμού τους, αποτελεί αντικείμενο εμπεριστατωμένης μελέτης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συγγραφής των Στρατηγικών Υπηρεσιακών εγγράφων.
Η δεύτερη γραμμή είναι οι κεντρικές υπηρεσίες, όπως η ΜΥΑ/ΛΣ, τα ΠΑΘ, τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα, που είτε θα λειτουργούν επικουρικά στην πρώτη γραμμή ανταπόκρισης, είτε θα επεμβαίνουν κατά προτεραιότητα εάν υπάρχουν οι κατάλληλες πληροφορίες. Επίσης υπάρχει η ανάγκη σύστασης κεντρικών ad hoc ομάδων, όπως Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, οι οποίες θα επιλαμβάνονται του αντικειμένου τους σε όλη την Επικράτεια.
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
Τα Σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων πρέπει να είναι εκσυγχρονισμένα και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απειλές. Οι αρμοδιότητες της Δομής Διοίκησης πρέπει να είναι σαφείς και οι κανόνες εμπλοκής γραπτοί και αποδεσμεύσιμοι βάσει διαταγών ή/και πάγιων εντολών.
Το Λιμενικό Σώμα πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ελληνική Ακτοφυλακή. Η ποντοπόρος ναυτιλία υπήρχε και θα υπάρχει χωρίς τους Ανώτατους αξιωματικούς του Λ.Σ. να κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να γίνουν αρεστοί. Με μια βόλτα από τις ναυτιλιακές εταιρείες του Πειραιά ο καθένας θα κατανοήσει τι εννοούμε.
Η Ελληνική Ακτοφυλακή όμως έχει να επιτελέσει ύψιστης σημασίας έργο. Το επόμενο θερμό επεισόδιο είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει σε τομέα ευθύνης της.
 Ο χειρισμός της θα είναι αποφασιστικός για την εξέλιξη του και πρέπει να είναι έτοιμη σε επίπεδο δομών, διαδικασιών και νοοτροπίας.





 Πηγή: thinknews.gr & triklopodia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια