Το ΣτΕ ΑΠΕΡΡΙΨΕ την Προσφυγή για τη συμφωνία των ΠΡΕΣΠΩΝ.

Το ΣτΕ ΑΠΕΡΡΙΨΕ την Προσφυγή για τη συμφωνία των ΠΡΕΣΠΩΝ.

  




Απoρρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας σαν  πρόωρη και αόριστη η αίτηση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, που ζητούσαν να ανασταλεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων.

Με την αίτησή τους ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, επειδή -μεταξύ άλλων- παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από την Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας).

Η κυρία αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας, Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Το σκεπτικό της απόρριψης

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν -μεταξύ άλλων- στο σκεπτικό τους ότι από την εν λόγω συμφωνία δεν προκύπτει ότι οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, ούτε ότι έχουν δημιουργηθεί μη αντιστρεπτές νομικές καταστάσεις.

Ακόμα υποστηρίζουν, ότι ανεξαρτήτως του εννόμου συμφέροντος των αιτούντων, δεν προκύπτει ότι οι εν λόγω διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη θέση της συμφωνίας σε ισχύ, ούτε ότι θα έχουν δημιουργηθεί μη αντιστρεπτές νομικές καταστάσεις.

Εξάλλου, σε περίπτωση που η συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ, προβλέπεται ότι τόσο αυτή στο σύνολό της, όσο και οι διατάξεις της ξεχωριστά δεν θα δεσμεύουν οποιοδήποτε από τα μέρη με οποιονδήποτε τρόπο.

Παράλληλα, το ΣτΕ στον ισχυρισμό ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος απώλειας της ονομασίας «Μακεδονικός» για τα ελληνικά προϊόντα, οι δε οικονομικές συνέπειες στα προερχόμενα από τη Μακεδονία ελληνικά προϊόντα θα είναι δυσθεώρητες και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αμφισβητήσεις ελληνικών σημάτων και επωνυμιών προϊόντων και επιχειρήσεων, απαντά:

«Ο ισχυρισμός αυτός, αναφερόμενος, μάλιστα, σε ενδεχόμενες, μελλοντικές και αβέβαιες καταστάσεις, που άλλωστε δεν προκαλούνται ευθέως από το κείμενο της συμφωνίας, είναι, εν πάση περιπτώσει, απορριπτέος -πέραν της αοριστίας του- ως προβαλλόμενος εκ συμφέροντος τρίτου, δεδομένου ότι οι αιτούντες ούτε προβάλλουν ούτε προκύπτει ότι έχουν ορισμένο νομικό δεσμό με συγκεκριμένο προϊόν, σήμα ή επιχείρηση που πλήττεται άμεσα από την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας».

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν εξέτασε στην παρούσα φάση εάν οι προσβαλλόμενες πράξεις «συνιστούν εκτελεστές πράξεις της διοίκησης υπαγόμενες στην ακυρωτική δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, είτε με την εκδοχή ότι δεν συνιστούν μονομερείς εκτελεστές διοικητικές πράξεις είτε με την εκδοχή ότι συνιστούν κυβερνητικές πράξεις».

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε και το υπόμνημα υπέρ των θέσεων των Παμμακεδονικών Οργανώσεων του δικηγόρου και εκπροσώπου του «Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας», Γιώργου Κόκκα, καθώς δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη, καθώς δεν νομιμοποιήθηκε αφού δεν επικαλέστηκε δικαίωμα παρέμβασης στην υπόθεση.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια