Ο Βαρουφάκης τονίζει : Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ότι εμπιστεύτηκα τον Τσίπρα.

Ο Βαρουφάκης τονίζει : Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ότι εμπιστεύτηκα τον Τσίπρα.







Τρία χρόνια μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ ο επικεφαλής του ESM αναφέρει σε άρθρο του στην «Κ» ότι οι χειρισμοί της Αθήνας το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισαν έως και 200 δισ. ευρώ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκαλεί εκ νέου με δηλώσεις του χαρακτηρίζοντας τον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως έναν αμαρτωλό μηχανισμό αποσταθεροποίησης της οικονομίας» και υποστηρίζοντας ότι το κόστος οφείλεται απολύτως στο λαθεμένο πρόγραμμα της τρόικας.

Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ χαρακτηρίζει ως μεγαλύτερο του λάθος το ότι εμπιστεύτηκε τον Τσίπρα και κάλεσε «τους γραφειοκράτες να μην μετακυλίουν πάνω του τις ευθύνες».

Για το ελληνικό δημόσιο χρέος, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρωθεί, ενώ αναφερόμενος στο δικό του έργο ως υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι παρέδωσε τα ίδια με αυτά που παρέλαβε.

Επεσήμανε δε, ότι «το μεγαλύτερό του λάθος είναι ότι εμπιστεύθηκε τον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι στο ευρώ μπορούμε να παραμείνουμε μόνο εάν είμαστε έτοιμοι για τη δραχμή».

«Αν κοιτάξουμε προσεκτικά αυτά που λένε ακόμη και οι κυβερνητικοί, μην ξεχνάμε ότι όλος ο πανηγυρισμός βασίζεται στην ιδέα ότι μέχρι το 2032 δεν θα χρειαστεί να βγούμε στις αγορές. Υπάρχει το μαξιλάρι των 24 δισ. αυτά τα έχουμε πάρει από την τρόικα, οπότε η Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχτεί στις ίδιες της τις δυνάμεις και να βγει στις αγορές» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Κανείς δεν δανείζει ένα πτωχευμένο κράτος εκτός κι αν υπάρχει η τρόικα να εγγυάται αυτά τα δάνεια» συνέχισε. «Και το 2014 ο Στουρνάρας εξέδωσε ένα ομόλογο με ένα μικρό ποσό το οποίο αγοράστηκε. Το ερώτημα δεν είναι αυτό, το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να κάνει τις αποπληρωμές της βασιζόμενη στις αγορές. Η απάντηση εδώ είναι ξεκάθαρη, είναι ένα τεράστιο ηχηρό "όχι"», αποφάνθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης εκλήθη να σχολιάσει την εκτίμηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ότι το κόστος από τις διαπραγματεύσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα το Α' εξάμηνο του 2015 για την ελληνική οικονομία ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ. «Το κόστος είναι τεράστιο από το 2010 και οφείλεται απολύτως στο λαθεμένο πρόγραμμα της τρόικας. Μου περιποιούν μεγάλη τιμή προσπαθώντας να μετακυλίσουν τις αμαρτίες τους πάνω μου», απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Έναν υπουργό Οικονομικών τον κρίνεις από το τι χρέος παρέδωσε σε σχέση με αυτό που παρέλαβε, τα ταμειακά διαθέσιμα και το ΑΕΠ. Θα δείτε ότι λίγο πολύ τα ίδια παρέλαβα με αυτά που παρέδωσα».

«Ο ESM είναι ένας αμαρτωλός μηχανισμός δήθεν σταθερότητας, στην ουσία αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της Ευρώπης. Καλό θα είναι οι γραφειοκράτες να μην μετακυλίουν τις δικές τους ευθύνες σε εκλεγμένους πολιτικούς, σημείωσε επίσης.

Αναφερόμενος στο κατά πόσο είναι βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, εξέφρασε την άποψη ότι «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το ελληνικό δημόσιο χρέος να αποπληρωθεί. Είναι ξεκάθαρο. Αυτό που βαφτίζουν ελάφρυνση χρέους ουσιαστικά είναι μια βάναυση επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. Πήραν κάτι λιγότερο από 100 δισ. που ήταν να αποπληρωθούν έως το 2032 και τα μετακύλισαν για μετά το 2032 τοκιζόμενα. Αυτό είναι μια μεγάλη επιβάρυνση» υπογράμμισε και συνέχισε: «Μου θυμίζετε τον κ. Παπακωνσταντίνου που μας έλεγε το 2010 ότι το 2011 θα βγούμε στις αγορές επειδή το ΑΕΠ θα αυξηθεί...αυτό είναι αδύνατον να συμβεί γιατί αυτή η επιβάρυνση του χρέους μέχρι το 2060 σε έναν σοβαρό επενδυτή του λέει ότι για να πιάσει το ελληνικό δημόσιο τους στόχους των αποπληρωμών θα αυξάνει συνεχώς τη φορολόγηση του ιδιωτικού τομέα για τα επόμενα 10-20 χρόνια. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει λοιπόν να κάνει μια σοβαρή μακροπρόθεσμη επένδυση; Αρα πώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ στους βαθμούς που ζητούν;» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης. Κατά την άποψή του «η δέσμευση της τρόικας για μετακύλιση του χρέους μετά το 2032 σηματοδοτεί ότι θα έχουμε αποπληρωμές του χρέους που θα αγγίζουν το 50% των δημοσίων εσόδων. Αυτό το ακούν οι επενδυτές και θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι για σοβαρές επενδύσεις αλλά για αρπαχτές. Οι κυβερνήσεις πάντοτε προσπαθούν να σπρώξουν το πρόβλημα στο χρέος λέγοντας "ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μετά το 2032. Δεν είναι έτσι όμως γιατί οι επενδύσεις παραμένουν μηδενικές καθώς βλέπουν ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη επιβάρυνση μετά το 2032», εκτίμησε.

Κληθείς να σχολιάσει ποιο ήταν το μεγαλύτερο του λάθος, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Το λάθος μου ήταν ότι εμπιστεύτηκα τον κ. Τσίπρα, ότι έχουμε εκλεγεί με ξεκάθαρη λαϊκή εντολή να μην υπογράψουμε μια επέκταση της χρεοδουλοπαροικίας της χώρας με ένα νέο μνημόνιο και ότι θα πασχίζαμε μέχρι τέλους για τη διασύνδεση του συνολικού ύψους του χρέους, όσο και του ρυθμού αποπληρωμών με το συνολικό ύψος του ΑΕΠ και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, τη ρήτρα ανάπτυξης που λέμε. Ο λόγος που δέχτηκα την πρόκληση και την πρόσκληση που δέχτηκα για το υπουργείο Οικονομικών ήταν η δέσμευση αυτή που είχαμε».

«Όταν βρίσκεσαι σε μία κατάσταση μόνιμης σκοτοδίνης, έχουμε έναν ιδιωτικό τομέα που συρρικνώνεται συνεχώς, ναι, μία λύση θα ήταν το εθνικό νόμισμα» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε την ίδια στιγμή: «Έχω χάσει πολλούς φίλους από την αριστερά γιατί ποτέ δεν ήμουν υπέρ της δραχμής. Θεωρώ απαραίτητο για μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης χρεοκοπίας να έχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, να είναι προετοιμασμένη για το εθνικό νόμισμα, προετοιμασίες έκαναν όλοι, έκανε η Bundesbank, μόνο το ελληνικό δημόσιο δεν έκανε», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε ότι «τα τελευταία 10 χρόνια η ελληνική οικονομία έχε ζήσει την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή σε καιρό ειρήνης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να επιβιώσουμε στο ευρώ; Και θα σας απαντήσω: Μόνο έχοντας προετοιμαστεί για την επιστροφή στη δραχμή».



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια