-Πώς κινδυνεύουν να χαθούν τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες στην Βουλή των ΕΛΛΗΝΩΝ;

-Πώς κινδυνεύουν να χαθούν τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες στην Βουλή των ΕΛΛΗΝΩΝ;




Αδύναμες να αντέξουν το προεκλογικό κλίμα που ενισχύεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές εμφανίζονται τρεις μικρές πολιτικές δυνάμεις. Ένωση Κεντρώων, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Το Ποτάμι κινδυνεύουν να χάσουν και άλλους βουλευτές, αφού  δείχνουν ότι δε μπορούν να ξεφύγουν από τη δίνη των προβλημάτων και των αποχωρήσεων.

Ένωση Κεντρώων: Διατρέχει τον κίνδυνο να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική, καθώς αυτή τη στιγμή αριθμεί πέντε βουλευτές με τον βουλευτή Γιάννη Σαρίδη, να βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από το κόμμα καθώς έχει υποπέσει «σε κομματικά πειθαρχικά παραπτώματα».  Χθες, Τετάρτη ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Αριστείδης Φωκάς με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Η αποχώρηση του κ. Φωκά είναι η τέταρτη μετά  τους Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (εντάχθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ),  Γ. Καρρά (Ανήκει πλέον στο Κίνημα Αλλαγής), Γιώργος Κατσιαντώνης (Ανήκει στη ΝΔ).

Ανεξάρτητοι Έλληνες:  Η Συμφωνία των Πρεσπών «δοκιμάζει» ήδη τους ΑΝ.ΕΛ και αν έρθει στη Βουλή, αναμένονται να είναι μεγαλύτερες οι απώλειες. Αυτή τη στιγμή η ΚΟ τους απαριθμεί επτά βουλευτές. Στελέχη των ΑΝ.ΕΛ εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται για να προσεγγίσει βουλευτές όπως η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις. Παράλληλα τονίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διάλογο και με στελέχη της αυτοδιοίκησης. Τα προβλήματα ΑΝ.ΕΛ - ΣΥΡΙΖΑ δε λείπουν σε καμία περίπτωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για υπονόμευσης της κυβέρνησης με τη στάση των ΑΝ.ΕΛ στη Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη κορυφαία στελέχη των ΑΝ.ΕΛ συμφωνούν με δημόσιες τοποθετήσεις για τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και διαφωνούν με το κόμμα τους. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Τέρενς Κουίκ διαφωνούν με το κόμμα τους, ενώ φέρεται να διαφωνεί και η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως. Χθες οι ΑΝ.ΕΛ έχασαν και άλλο στέλεχος αφού παραιτήθηκε ο γραμματέας του κόμματος Θύμιος Δρόσος μετά από έντονες διαφωνίες που είχε με τον Αντιπρόεδρο του κόμματος Παναγιώτη Σγουρίδη.

Το Ποτάμι: Βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης, μετά και την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Περιμένει το Νοέμβριο καθώς θα πραγματοποιήσει συνέδριο, όπου θα αποφασιστεί και το πολιτικό αφήγημα αλλά και τις αυτόνομες πλέον θέσεις του. Όλες οι πληροφορίες θέλουν δυο βουλευτές του Ποταμιού, τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Γιώργο Αμυρά να έχουν ήδη συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να είναι στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης επιμένει για συζήτηση για τη δημιουργία νέου προοδευτικού πόλου κοιτώντας προς τον… ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης προσπαθεί να ξεκαθαρίσει ότι το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομα στις επόμενες εκλογές. Οι εξελίξεις θα είναι έντονες το επόμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή το Ποτάμι έχει έξι βουλευτές και με δύο ανεξαρτητοποιήσεις - που θα δοκιμαστούν στη ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών - χάνεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τι γίνεται σε περίπτωση που χαθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα;

Ο πρόεδρος της κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν θα καλείται σε συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα λαμβάνει το λόγο σε συζητήσεις στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και γενικώς δε θα διαθέτει κανένα από τα δικαιώματα μιας κοινοβουλευτικής ομάδας.
                              Λογοτεχνικό περιβόλι!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια