ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΕ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ – ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΟΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ
Τσουνάμι αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι απόψεις μέλους της επιτροπής για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων στην Ελλάδα και τα Σκόπια. Υποστηρίζει ότι η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι μια φαντασίωση! – Είναι αυτή η θέση του Νίκου Κοτζιά, του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης;
Η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου είναι ένα από τα επτά μέλη της επιτροπής που όρισε η ελληνική κυβέρνηση για να εξετάσει τον αλυτρωτισμό στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων.
Κι όμως, η ίδια αμφισβητεί δημόσια την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ δήλωσε στις 19/9/2018 σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου:
«Ανεχόμαστε χίλια μύρια όσα στο όνομα της τρομερής πατρίδας και μιας, ας το πούμε φαντασίωσης που μας λέει ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική και θα παραμείνει ελληνική…».
Είναι μέλος της επιτροπής για τα σχολικά βιβλία και συμφωνεί με τους Σκοπιανούς!
Οι απόψεις της κυρίας Ιωαννίδου ρίχνουν νερό στο μύλο των Σκοπιανών, οι οποίοι στην ιστορία της A’ γυμνασίου γράφουν ότι «οι Μακεδόνες ήταν ξεχωριστό έθνος και είχαν τη δική τους ξεχωριστή γλώσσα».
Το ερώτημα είναι αν οι απόψεις της συγκεκριμένης κυρίας απηχούν και θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, διότι σίγουρα δεν αποτελούν θέσεις της ελληνικής κοινωνίας.
Άραγε αυτό έχει φανταστεί να κάνει ο Νίκος Κοτζιάς; Να γράψει στα ελληνικά βιβλία ότι η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι φαντασίωση;
Στη Βουλή διαβιβάστηκε στις 10 Οκτωβρίου από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά η σύνθεση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – Σκοπίων η οποία θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία των δύο χωρών ώστε να αφαιρεθούν τυχόν εκφάνσεις αλυτρωτισμού.
Η εξέταση του σχολικού υλικού θα γίνει με βάση υποτίθεται «αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα».
Προφανώς οι δηλώσεις της καθηγήτριας θεωρούνται αυθεντικές και στοιχειοθετημένες:
Οι δύο χώρες είναι ισότιμες στην Επιτροπή και η κάθε μια αριθμεί επτά μέλη.
Το ελληνικό τμήμα αποτελείται από:
1. Μάρκο Μπόλαρη, Υφυπουργό Εξωτερικών, ως Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Επιτροπής.
2. Σπυρίδωνα Σφέτα, Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
3. Νικόλαο Ζάικο, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
4. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
5. Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
6. Ευθύμιο Χαρλαύτη, Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών.
7. Αθανάσιο Λούπα, Υποψήφιο Διδάκτορα Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από πλευράς πΓΔΜ, όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά των Σκοπίων, η Επιτροπή περιλαμβάνει τους:
1. Ambassador Victor Gaber, Head
2. Professor Dalibor Jovanovski, PhD, Member
3. Professor Nikos Chausidis, PhD, Member
4. Professor LjudmilSpasov, PhD, Member
5. Assistant Professor Ana Chupeska-Stanishkovska, PhD, Member
6. Professor FahriRamadani, PhD Member
7. Professor Kica Kolbe, PhD, Member.
Η εξέταση των σχολικών βιβλίων και του συνοδευτικού υλικού, όπως χάρτες και άτλαντες, θα γίνει με βάση «αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα».
Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν κυρωθεί από Σκόπια και Αθήνα οι εισηγήσεις της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές.
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της:
Πηγή : newsbomb.gr
0 Σχόλια