Κοτόπουλο με πατατούλες, μυρωδικά,
άρωμα λεμονιού και σκόρδου στο φούρνο. Το κοτόπουλο είναι το πιο αγαπημένο
πουλερικό μικρών και μεγάλο, ιδανικό για το καθημερινό και Κυριακάτικο
οικογενειακό τραπέζι, εφ όσον μπορείτε μπορείτε να το φτιάξετε με άπειρες
παραλλαγές συνταγών και πάντα απολαμβάνετε ένα πεντανόστιμο, υγιεινό,
χορταστικό πιάτο. Εδώ σας δίνουμε μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή για το
ταπεινό κοτοπουλάκι όπου η προσθήκη απλών υλικών, όμως μυρωδικά, λεμονάκι και
σκόρδο του δίνουν μια εξαιρετική γεύση. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
Για το μείγμα μυρωδικών:
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/3 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
2 κ.σ. χυμό λεμονιού + 1 κ.σ. ξύσμα
λεμονιού
2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα θυμαριού ή 2
κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
1 κ.γ. αλάτι + 1 κ.γ. πιπέρι
Για το κοτόπουλο:
1 κοτόπουλο 1600 γρ. περίπου, κομμένο
στη μέση κατά μήκος στη σπονδυλική στήλη
1 μέτριο λεμόνι κομμένο σε 8 λεπτές
στρογγυλές λωρίδες
Για τις μυρωδάτες πατάτες:
1 κιλό πατάτες baby με τη φλούδα τους
(ή και κανονικές πατάτες μετρίου μεγέθους με τη φλούδα τους)
2 κ.σ. σπόροι κόλιανδρου
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 λεμονιού ο χυμός
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για το μείγμα μυρωδικών: Σε ένα
μέτριο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρετε
το ψιλοκομμένο σκόρδο, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να βγάλει το άρωμά του χωρίς
όμως να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το κρασί, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το 1
κ.γ. ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύετε καλά όλα μαζί,
αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε το μείγμα στη βάση ενός ορθογώνιου
ταψιού.
Για το κοτόπουλο: Στρώνετε τις 8
φέτες λεμονιού στο ταψί, από πάνω τοποθετείτε το κομμένο στη μέση κοτόπουλο με
τη πέτσα του προς τα επάνω και με ένα πινέλο το αλείφετε με το μείγμα
λαδιού-μυρωδικών που βάλατε στη βάση του ταψιού. Από πάνω το πασπαλίζετε με το
υπόλοιπο 1 κ.γ. ρίγανη, το αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να
ετοιμάσετε τις πατάτες.
Για τις πατάτες: Πλένετε καλά με ένα
σφουγγαράκι τη φλούδα από τις πατάτες, τις κόβετε σε μέτριους κύβους και τις
βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζετε σε μέτρια φωτιά ένα μικρό τηγανάκι και μόλις
ζεσταθεί καλά σοτάρετε τους σπόρους κόλιανδρου, ανακινώντας συχνά το τηγάνι για
3-4 λ περίπου ή μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους και γίνουν ελαφρώς πιο σκούροι.
Τους αποσύρετε από τη φωτιά και μόλις
κρυώσουν ελαφρώς τους μεταφέρετε σε μια σακούλα poly bag, τη κλείνετε καλά και
χοντρο-συνθλίβετε τους σπόρους με σφυρί ή βαρύ σκεύος. Πασπαλίζετε τις πατάτες
μέσα στο μπολ με το κόλιανδο, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το χυμό 1 λεμονιού, αλάτι
και πιπέρι και τις ανακατεύετε καλά με τα χέρια.
Ρίχνετε τις πατάτες μέσα στο ταψί
γύρω από το κοτόπουλο τις πασπαλίζετε με τυχόν υγρά που έμειναν μέσα στο μπολ,
προσθέτετε 1 φλ. τσαγιού νερό και ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προθερμασμένο
στους 180 βαθμούς φούρνο για 1:15-1:30 ώρα περίπου ή μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα
το κοτόπουλο και πάρει χρώμα, χωρίς να παραψηθεί και χάσει τους ζωμούς του, και
μαλακώσουν οι πατάτες.
Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του
ψησίματος ανακατεύετε απαλά τις πατάτες να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές
και αν απαιτηθεί, συμπληρώνετε με λίγο επιπλέον ζεστό νερό. Ο ακριβής χρόνος
ψησίματος, ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου και το μέγεθος που
κόψατε τις πατάτες σας.
Πηγή: sintayes.gr
0 Σχόλια