"Η δολοφονία του ομογενούς και το παιγνίδι της Μεγάλης Αλβανίας".

"Η δολοφονία του ομογενούς και το παιγνίδι της Μεγάλης Αλβανίας".





Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

Η δολοφονία του ομογενούς από τις ειδικές δυνάμεις της Αλβανίας ανέβασε ξανά το θερμόμετρο στα ύψη  ανάμεσα στις δύο χώρες. Ακόμη η αλβανική κυβέρνηση δεν  έχει δώσει  πειστικές απαντήσεις για το γεγονός, γιατί κάλεσε τις ειδικές δυνάμεις και εάν ο ομογενής πυροβόλησε εναντίον της αστυνομίας ή όχι.

Το μεγάλο ατόπημα είναι που δεν έχουν δώσει τη σορό για να ταφεί ο νεκρός. Ακόμη και ο το 1.200 π.Χ. ο Αχιλλέας όταν σκότωσε τον Έκτορα τον πήγε στον Πρίαμο. Όλα αυτά στην Ιλιάδα.

Οι Αλβανοί  από τις πρώτες στιγμές και δια στόματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα  προσπάθησαν να βγάλουν τον ομογενή εξτρεμιστή και τρελό. Αυτό τους  εξυπηρετεί, η αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα  της Βορείου Ηπείρου έχει περάσει τα πάνδεινα τόσα χρόνια, αλλά καμία ηγεσία δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά.  Οι Έλληνες εκείνης της περιοχής έχουν εκτοπιστεί από τις οικίες τους με τον αφελληνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Χιμάρα,  οι άνθρωποι έβλεπαν να καταστρέφονται τα σπίτια τους.

Ο Ράμα μπορεί σαν δήμαρχος Τιράνων να ήταν ήπιος και να φαινόταν ως μεταρρυθμιστής, αλλά μόλις έγινε πρωθυπουργός της Αλβανίας άλλαξε άρδην στάση απέναντι στην Ελλάδα. Αμφισβητούσε  τη συμφωνία  για τις  θαλάσσιες ζώνες που είχε υπογραφεί το 2009, τροφοδοτούσε την επικαιρότητα με το θέμα του Τσάμικου. Η υπογραφή για τις θαλάσσιες ζώνες ακυρώθηκε  από το  συνταγματικό δικαστήριο  της Αλβανίας και μάλλον πρέπει να είναι και λίγο δάκτυλος της Τουρκίας, γιατί βλέπουμε τι κάνει στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το θέμα της Τσαμουριάς, που η Ελλάδα δεν δέχεται, αλλά η Αλβανία το θέτει και μάλιστα η ηγεσία του κόμματος αυτού, φαίνεται ότι παίρνει οδηγίες  από την Άγκυρα.

Άλλωστε πολλά σχολεία στην Αλβανία λειτουργούν από χρηματοδοτήσεις της Άγκυρας, ενώ έχουν γίνει πολλά τζαμιά με τις ευλογίες τις Άγκυρας.  Η Άγκυρα είναι ο βασικός χρηματοδότης της Αλβανίας.

Ο Ράμα παίζει το χαρτί της Μεγάλης Αλβανίας, θεωρεί εχθρό την Βόρεια Ήπειρο, γιατί νομίζει ότι υπάρχουν κινήματα για την επανένωση με την Ελλάδα, διδάσκει στα σχολεία χάρτες που φτάνουν μέχρι και την Καστοριά. Οι Αλβανοί άνοιξε η όρεξη τους για την Μεγάλη Αλβανία πριν από δέκα χρόνια  με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και τώρα θέλουν να ενωθούν.  Άλλωστε αυτός είναι και ο κρυφός τους πόθος.

Η συμφωνία-πακέτο που μιλούσε ο Κοτζιάς περιείχε και επαναπροσδιορισμό της σύμβασης για τις θαλάσσιες ζώνες του 2009, άρση του εμπολέμου, εδώ αυτό το ζήτημα αφορά μόνο την Αλβανία, ενώ έχουν γίνει κάποια βήματα και στο θέμα της Τσαμουριάς.  Ο Ράμα βιάζεται, θέλει κι αυτός τις δικές του Πρέσπες, αλλά είναι δύσκολο η Αλβανία να ενταχθεί στην Ε.Ε. με τόσο μεγάλη διαφθορά που έχει, αλλά και πολλά μέλη της κυβέρνησης του Ράμα έχουν βρεθεί να έχουν σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Φυσικά και ο ομογενής δεν ήταν ένας τρελός, όπως ένας Σέρβος φοιτητής που δολοφόνησε τον Αρχιδούκα της Αυστρίας. Φυσικά αυτές οι σφαίρες δεν θα ανοίξουν κανέναν πόλεμο.

Κανένας δεν θέλει να ανοίξει και μέτωπο με την Αλβανία, την ώρα που έχουμε αρκετά εξωτερικά μέτωπα ανοιχτά.

Πηγή: lastpoint.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια