Κέικ λεμόνι
ΜΕΡΙΔΕΣ 6-8
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 55Λ
Υλικά για μία φόρμα 26εκ:
400 γρ. Αλεύρι, που φουσκώνει μόνο
του
340 γρ. Ζάχαρη, κρυσταλλική
250 γρ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία
δωματίου
4 Αυγά
180 ml Γάλα, πλήρες
100 ml Χυμό λεμόνι
½ κ.γ. Αλάτι
2 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Υλικά για την κρέμα λεμονιού:
1 1/2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
50 ml. χυμό λεμόνι
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία
δωματίου
1 αυγό large, ελαφρώς χτυπημένο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Εκτέλεση για το κέικ.
Προθερμαίνουμε
τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και βουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ
διαμέτρου 26 εκ.
2Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το
βούτυρο και το χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι το
μείγμα να αφρατέψει. Ιδανικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
3Στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη,
το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.
4Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε
τα αυγά ένα ένα κάθε φορά προσέχοντας να ομογενοποιήθουν πριν ρίξουμε το
επόμενο. Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού.
5Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό του
λεμονιού και το γάλα. Το μείγμα μας σε αυτό το σημείο θα μοιάζει σαν κομμένο
αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γι' αυτό.
6Τέλος αφού χαμηλώσουμε την ταχύτητα
του μίξερ στα μισά προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά χτυπώντας μέχρι να
ομογενοποιήθει.
7Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για
45-50 λεπτά ή μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και να βγαίνει καθαρό.
8Εκτέλεση για την κρέμα
λεμονιού.Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το
χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και το αυγό και ανακατεύουμε συνεχώς με
το σύρμα χειρός μέχρι να δέσει το μείγμα.
9Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη
φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
10Σύνθεση γλυκού. Βγάζουμε το κέικ
από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.
Μόλις κρυώσει το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.
11Περιχύνουμε την κρέμα λεμονιού σε
όλη την επιφάνεια του κέικ και σερβίρουμε.
0 Σχόλια