Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα χρυσού: Αντικαθιστούσαν διαμάντια με φο μπιζού- «Χρυσές δουλειές» με πρόσφυγες.

Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα χρυσού: Αντικαθιστούσαν διαμάντια με φο μπιζού- «Χρυσές δουλειές» με πρόσφυγες.




Μπαράζ αποκαλύψεων για τη δράση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού: Μετά την είδηση για την ύπαρξη του κυκλώματος με φερόμενο αρχηγό τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο, γίνονται γνωστές λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης της σπείρας καθώς ολοένα και περισσότεροι πελάτες καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματά της.

Σύμφωνα με το «Έθνος» τα ενεχυροδανειστήρια που διατηρούσε ο Ριχάρδος στα Δωδεκάνησα λειτουργούσαν ως «τράπεζα» για τους ντόπιους, οι οποίοι δανείζονταν με μεγάλο τόκο βάζοντας ως ενέχυρο τιμαλφή, αλλά και για τους πρόσφυγες. Οι ξένοι υπήκοοι που βρίσκονται στα hot spots νησιών του Ανατολικού Αιγαίου πούλησαν όσο – όσο τα χρυσαφικά τους προκειμένου να αγοράσουν τα απαραίτητα για τη διαμονή τους.

Μιλώντας στην εφημερίδα, πελάτες του Ριχάρδου από την Κω και την Λήμνο, κατήγγειλαν πως τα χρυσαφικά που είχαν βάλει ως ενέχυρο για τα δάνεια δεν βρέθηκαν στα χρηματοκιβώτια των καταστημάτων.

Παράλληλα, αρκετές φορές, τα διαμάντια με τα οποία κοσμούνταν τα εν λόγω τιμαλφή, αντικαταστάθηκαν με φο μπιζού. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, όσοι πωλούσαν τα τιμαλφή τους στον Ριχάρδο δεν λάμβαναν αποδείξεις για τις συναλλαγές ενώ οι πρόσφυγες παρέδιδαν χρυσαφικά 24 καρατίων σε εξευτελιστικές τιμές.

Αυτό διότι το κύκλωμα εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι δεν είχαν ταυτότητες ή διαβατήρια και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να λάβουν νόμιμα παραστατικά.

«Δούλευε πάρα πολύ με τους Σύρους και σε τιμές εξευτελιστικές. Τα 24 καράτια, ένα πολύ καλό χρυσό, έπρεπε να τα πληρώνει 22-23 ευρώ. Αυτό στους πρόσφυγες επειδή δεν είχαν ταυτότητα τα αγόραζε 12-13 ευρώ και χωρίς αποδείξεις γιατί δεν είχαν χαρτιά. Και δεν λέμε για τους πλούσιους Σύρους αλλά για ανθρώπους που πουλούσαν για να φάνε ένα πιάτο φαΐ», ανέφερε πελάτης του Ριχάρδου, ο οποίος 20 ημέρες πριν από την εξάρθρωση του κυκλώματος ζήτησε το περιδέραιο που είχε βάλει ενέχυρο για το δάνειό του και αυτό δεν υπήρχε.

«Ζήτησα τα κοσμήματά πριν από 20 ημέρες και δεν υπήρχαν. Τους είπα ότι αυτό απαγορεύεται από τον νόμο και από το συμφωνητικό μας και με κορόιδευαν. Πήγα στην Αστυνομία και τους έκανα καταγγελία. Οι αστυνομικοί έκαναν επιτόπιο έλεγχο στο μαγαζί και δεν βρήκαν το περιδέραιο», τονίζει ένας από τους 20 πελάτες του κυκλώματος, οι οποίοι έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή εναντίον του Ριχάρδου απαιτώντας τα χρυσαφικά τους που το τελευταίο εξάμηνο έχουν κάνει «φτερά».

«Το έπαιρνε για ενέχυρο σαν χρυσό. Δεν εκτιμούσε το διαμάντι αλλά μόνο το χρυσό. Σου έδινε 200 ευρώ για ένα δαχτυλίδι, του έδινες 220 τον επόμενο μήνα και το έπαιρνες πίσω. Και αυτοί είχαν αντικαταστήσει το διαμάντι με ζεργκόν, γυαλί», εξηγεί.

Τι ισχυρίζεται ο ενεχυροδανειστής

Ο ενεχυροδανειστής παρέδωσε στην δικαστική λειτουργό πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο αναπτύσσει τους ισχυρισμούς του που κινούνται κυρίως σε δύο άξονες: Ότι δεν τίθεται θέμα λαθρεμπορίας αλλά νόμιμων εξαγωγών και ότι δεν υπάρχει απώλεια του Δημοσίου καθώς οι εξαγωγές γίνονταν προς τρίτη, μη κοινοτική, χώρα και επομένως δεν οφείλονται δασμοί και φόροι.

Ο ενεχυροδανειστής μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, κατέθεσε αίτηση να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον προφυλακιστέο «συναρχηγό», λέγοντας πως οι παράνομες διαδρομές του χρυσού δεν σχετίζονται με τον ίδιο αλλά με τον Τούρκο και με χώρο που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο αλλοδαπός. «Αν έγιναν παράνομες πράξεις, δεν έγιναν από εμένα» ισχυρίζεται ο ενεχυροδανειστής.
  


 Πηγή: pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια