Καρυδόπιτα
ΜΕΡΙΔΕΣ6-8
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10Λ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
40Λ ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ1/5
Όταν σιροπιάσουμε το γλυκό
πρέπει πάντα η καρυδόπιτα να είναι ζεστή κατευθείαν από το φούρνο και το σιρόπι
κρύο.
ΥΛΙΚΑ
Υλικά:
300γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300γρ. σιμιγδάλι ψιλό
300γρ. καρύδια θρυμματισμένα
8 αυγά χωριστά ο κρόκος από
το ασπράδι
1/2κ.γ. κανέλα τριμμένη
2 πρέζες γαρύφαλλο
50ml.κονιάκ
1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Υλικά για το σιρόπι:
500ml.νερό
500γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Ξύσμα και χυμό από ένα
πορτοκάλι
1 στικ κανέλας
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε
με το σύρμα χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
2Στη συνέχεια προσθέτουμε
την κανέλα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδάλι, τα καρύδια το κονιάκ και ανακατεύουμε
με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις ετοιμαστεί το αφήνουμε
στην άκρη.
3Στον κάδο του μίξερ
ρίχνουμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και με το σύρμα χτυπάμε σε δυνατή
ταχύτητα μέχρι να γίνει μια αφράτη μαρέγκα.
4Ρίχνουμε σε δόσεις τη
μαρέγκα στο μπολ με τα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά με μια
σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί η μαρέγκα στο μείγμα. Δεν ανακατεύουμε δυνατά
για να μην χάσει τον αέρα του το γλυκό
5Βουτυρώνουμε και
αλευρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί διαμέτρου 25*35εκ. αδειάζουμε το μείγμα μέσα και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά.
6Αφού ψηθεί το γλυκό κάνουμε
τρύπες με ένα μαχαίρι και αδειάζουμε από πάνω το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό
για 20-30 λεπτά να κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
7Εκτέλεση για το σιρόπι: Σε
ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά μέσα και με το που πάρουν μια βράση και
διαλυθεί η ζάχαρη το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Πηγή: giorgostsoulis.com
0 Σχόλια