Ο Πρωθυπουργός έκανε μετωπική επίθεση σε Μητσοτάκη και Ν.Δ.

Ο Πρωθυπουργός έκανε μετωπική επίθεση σε Μητσοτάκη και Ν.Δ.






Για διχαστικό λόγο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία εφ' όλης της ύλης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη ψήφιση του προϋπολογισμού. «Έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 χρόνια λιτότητας. Τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό» όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή το επεισόδιο του πρόεδρου της Ν.Δ. με τον πρόεδρο της Βουλής. «Δεν έχω ξαναδεί πολιτικό αρχηγό -όχι μόνο αξιωματικής αντιπολίτευσης- να απευθύνεται με αυτό το ύφος απέναντι σε εκλεγμένους βουλευτές να διατάζει να περάσουν έξω, μια συμπεριφορά που δεν ξέρω αν οφείλετε στο ότι έχετε νεύρα ή αν είναι στοιχεία του χαρακτήρα σας να μιλάτε σαν κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που νομίζετε ότι η βουλή των Ελλήνων είναι το σπίτι σας που σας κληρονόμησε ο πατέρας σας», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
«Ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και συνθήματα Μιχαλολιάκου» ο Κυρ. Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις κατηγορίες που ακούστηκαν πως η μη περικοπή των συντάξεων είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, ο πρωθυπουργός ρώτησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «με ποιον έκανα τη συναλλαγή» και χαρακτήρισε τον Κυρ. Μητσοτάκη «ευρωπαϊστή με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και συνθήματα Μιχαλολιάκου» καθώς μετά το Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ. και «τον κ. Σαμαρά που αναπαρήγαγε τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής» ο πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης προέτρεψε «να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γι αυτά που κάνει αλλά γι' αυτά που πιστεύει».

Σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «τελευταία φορά που ειπώθηκε κάτι ανάλογο ήταν όταν άνοιξαν τα ξερονήσια». Απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη, είπε: «Δεν έχετε καταλάβει τι μίσος κουβαλούν αυτές οι εκφράσεις. Κι έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ και να με κατηγορείτε για πολιτική διχασμού».

Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας πάντα στο στόχαστρό του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «είναι γνωστό σε όλους ότι στο ζήτημα της ΠΓΔΜ έχετε αλλάξει θέσεις πολλές φορές. Λίγο πριν υπογράψουμε η κόκκινη γραμμή σας ήταν να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Τώρα είναι το έθνος και η γλώσσα» εξηγώντας για ακόμα μια φορά πως «το ζήτημα της γλώσσας είναι κάτι που έχει λυθεί καθώς η συμφωνία αναφέρει ρητά ότι πρόκειται για γλώσσα νοτιοσλαβική και δεν έχει σχέση με την αρχαία που μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες». Όσον αφορά το ζήτημα του έθνους «έρχεται σήμερα νέα τροπολογία στην βουλή των Σκοπίων και λέει ότι αυτό που καθορίζει η συμφωνία είναι η υπηκοότητα».

Για την Αλβανία τόνισε πως αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Ο ηθικός αυτουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε εκ νέου την επίθεση στον ΣΚΑΪ και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση που «κατηγορεί την κυβέρνηση για ηθικό αυτουργό» λέγοντας: «Έχουμε να ακούσουμε κάτι τόσο άθλιο από την εποχή που κάποιοι ακραίοι στο κόμμα σας κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι ήταν αρχηγός της 17Ν».

Αν ισχύει αυτή η θεωρία, είπε ο πρωθυπουργός «τότε εσείς είστε ο ηθικός αυτουργός για τις επιθέσεις που δέχεται κάθε εβδομάδα στο σπίτι του ο κ. Φλαμπουράρης. Είστε υπεύθυνοι γιατί προπηλακίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από εθνικιστές ή για την βεβήλωση των μνημείων της Θεσσαλονίκης».
Η οικονομία σε πρώτο πλάνο

Φέρνοντας τα οικονομικά σε πρώτο πλάνο, ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά είπε πως παραλάβαμε μια χώρα «αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής, μετά από έναν οικονομικό όλεθρο, μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα», κατηγόρησε τη Νέας Δημοκρατία που όταν ήταν στην κυβέρνηση «εκτίναξε το έλλειμμα στο 15%, εφάρμοσε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ, έκοψε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ και εκτοξεύσε την ανεργία από το 11% στο 28%, μειώνοντας τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο».

Συνεχίζοντας την επίθεση στη Νέα Δημοκρατία την κατηγόρησε πως έστειλε την πέμπτη αξιολόγηση στις καλένδες και το πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας, επικαλούμενος τους Θεσμούς.

«Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, και μας κατηγορείτε ότι κάναμε το τέταρτο μνημόνιο τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014.Το πιο εγκληματικό ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση» υποστήριξε από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση της χώρας από το 2015 ως και σήμερα όπου «η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική».

Η χώρα στο τέλος του 2018 «αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2%, και ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 18,3% και στη δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας και σημείωσε πως «το σχέδιο μας είναι να φθάσουμε την ανεργία στο 15% μέσα στην επόμενη διετία και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας». Ακόμα είπε πως «όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη τετραετία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός» στόχος είναι η ανεργία «να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές πως έχει δημιουργηθεί ένα κεφαλαιακό απόθεμα που ξεπερνάει τα 26 δισ.ευρώ και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το δανεισμό της χώρας από τις αγορές.

Για το ασφαλιστικό, είπε πως με το παλιό σύστημα κατέβαλαν εισφορές μέχρι 200 ευρώ 3 στους 10 ασφαλισμένους και με το νέο (νόμος Κατρούγκαλου) πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ, 9 στους 10. «επομένως ένας στους δέκα, επιβαρύνεται όντως περισσότερο».

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε πως η κυβέρνηση στηρίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική ασφάλιση. Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία, είπε πως «σχεδιάζουμε ένα νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας, με τη συμβολή του κράτους μέσω του προϋπολογισμού, στο οποίο νέο θα συμμετάσχουν τόσο το δημόσιο, όσο και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες με στόχο την διατήρηση του βασικού περιουσιακού στοιχείου για τα νοικοκυριά, που είναι η πρώτη κατοικία, και τη σταδιακή μετατροπή των "κόκκινων" δανείων σε εξυπηρετούμενα».
«Περάσαμε από 40 κύματα και μείναμε όρθιοι»

Κλείνοντας, απευθυνόμενος κυρίως στο βουλευτές του, τόνισε πως «περάσαμε από 40 κύματα και μείναμε όρθιοι» ευχαριστώντας τον καθένα και κάθε μια ξεχωριστά καλώντας τους να ψηφίσουν «τον πρώτο προϋπολογισμό μετά τα μνημόνια, τον πρώτο προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 ολόκληρα χρόνια λιτότητας, τον πρώτο προϋπολογισμό μιας Ελλάδας πιο ελεύθερης, ανασυγκροτημένης, αισιόδοξης και πάνω από όλα πιο δίκαιης».

Η τελευταία φράση του πρωθυπουργού αφορούσε το μέλλον της κυβέρνησης, λέγοντας πως θα ολοκληρώσει το έργο της και θα ζητήσει νέα εντολή από τον ελληνικό λαό «για να πάμε την Ελλάδα ακόμη πιο μπροστά».
Επιμέλεια κειμένου: Στράτος Ιωακείμ
  

Πηγή: efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια