Το συστατικό σε αυγά, ψάρι και κρέας που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ !

Το συστατικό σε αυγά, ψάρι και κρέας που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ !





Μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται στο κρέας, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τα χόρτα, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ στις επόμενες δύο γενιές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που τονώνει τον εγκέφαλο, τον προστατεύει από τις νευροτοξίνες και ενισχύει τις λειτουργίες αυτοκαθαρισμού του.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι όταν έγκυοι ποντικοί εκτρέφονταν για να αναπτύξουν μια ασθένεια τύπου Αλτσχάιμερ με διατροφή πλούσια σε χολίνη, οι απόγονοι τους κινδύνευαν λιγότερο από την εκφυλιστική εγκεφαλική νόσο.

Φάνηκε επίσης ότι τα γονίδια των απογόνων των ποντικών μεταλλάχτηκαν με τρόπο τέτοιο, ώστε να έχουν προστατευτική επίδραση στις μελλοντικές γενιές έναντι της νόσου, δίνοντας ελπίδες για την αντιμετώπισή της.

Οι νευροεπιστήμονες που ειδικεύονται στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, με επικεφαλής τους Ramon Velasquez και Salvatore Oddo, προσπάθησαν να ταΐσουν εγκύους ποντικούς που εκτρέφονταν για να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ με δίαιτα πλούσια σε χολίνη.



Τα ποντίκια ακολούθησαν αυτή τη διατροφή καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Η δεύτερη γενιά ποντικών δεν έλαβε ποτέ συμπληρώματα χολίνης, αλλά παρουσίαζε καλύτερη μνήμη, υποδεικνύοντας ότι οι δίαιτες των προγόνων τους είχαν αλλάξει τα γονίδια τα δικά τους αλλά των μελλοντικών γενεών.

Η σημαντική ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στη χορήγηση συμπληρωμάτων χολίνης στις γυναίκες που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη.

Καθιστά επίσης τη χολίνη μια πιθανή θεραπεία για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, καθώς το θρεπτικό συστατικό είναι πολύ ασφαλές συγκριτικά με πολλά φάρμακα. Επιπλέον, πρόκειται για πολύ οικονομικό συμπλήρωμα.

Η χολίνη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή, απαραίτητου για τις λειτουργίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η μνήμη, ο έλεγχος των μυών και η διάθεση. Η θρεπτική ουσία διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.

Λόγω της ζωτικής σημασίας της για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους, οι έγκυες πρέπει να προσλαμβάνουν 550mg την ημέρα, οι περισσότερες όμως δεν το κάνουν.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 90% των εγκύων δεν προσλαμβάνουν αυτή την ποσότητα.

Η ανεπάρκεια χολίνης συνδέεται με αδυναμία των βρεφών να ανταποκριθούν στα ορόσημα ανάπτυξης όπως το περπάτημα και η ομιλία.

Η έρευνα έδειξε ότι οι απόγονοι των ποντικών που είχαν ακολουθήσει δίαιτα πλούσια σε χολίνη θυμούνταν πολύ καλύτερα πώς να χαράζουν διαδρομές.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τον ιστό του ιππόκαμπου αυτών των ποντικών –της περιοχής-κλειδί για τη μνήμη– διαπίστωσαν ότι στην επόμενη γενιά υπήρχαν οι ίδιες αντινευροτοξικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις που γνώριζαν ότι συνδέονται με τα συμπληρώματα χολίνης.

Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες χολίνης στη διατροφή, αποδίδουν καλύτερα σε τεστ μνήμης και είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την άνοια.

Τα οφέλη από τα συμπληρώματα χολίνης αποδίδονται στην επιγενετική, το φαινόμενο κατά το οποίο η έκφραση των γονιδίων ενός ατόμου μεταβάλλεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή.




Πηγή: Mail Online &

onmed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια