Το νέο βιβλίο του Γεωργίου Παναγιωτάκη με τίτλο: "Επιφανείς Κρήτες ανά τους αιώνες", παρουσιάζεται στην ΑΝΔΡΟΓΕΩ.

Το νέο βιβλίο του Γεωργίου Παναγιωτάκη με τίτλο: "Επιφανείς Κρήτες ανά τους αιώνες", παρουσιάζεται στην ΑΝΔΡΟΓΕΩ.






Ο ακάματος εργάτης του Λόγου και της ιστορικής μας κληρονομιάς
Συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής, κος Γεώργιος Παναγιωτάκης,
παρουσιάζει ένα μεγαλόπνοο έργο , σε τούτη την  ζοφερή εποχή,
 που η καρδιά του ανθρώπου αποκοιμιέται στο μεθύσι της ματαιοδοξίας,
και μας δείχνει τον δρόμο για την πνευματική άνθιση και καρποφορία,
γιατί η πνευματική ζωή είναι καρπός της ηθικής προσωπικότητας του Ανθρώπου,
και μας υπενθυμίζει μέσα από το νέο του  βιβλίο με τίτλο:

«Επιφανείς Κρήτες ανά τους αιώνες»,
πως το να μην γνωρίζουμε τις ρίζες μας, τις Αξίες μας και την ιστορική μας κληρονομιά, είναι και αυτό μια μορφή
ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ...
 Με αυτό το συγγραφικό έργο ,
προτρέπει τον αναγνώστη:


Να σκέφτεσαι ό,τι είναι αληθινό,
να αισθάνεσαι ό,τι είναι όμορφο,
να θέλεις ό,τι είναι καλό ....
Οι δύο τόμοι αυτοί  των  καλαίσθητων βιβλίων  του κου Παναγιωτάκη,  παρουσιάζονται  την
Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 7 το απόγευμα στην Ανδρόγεω,
αίθουσα Ε. Καρέλλη.

Το αξιολογότατο αυτό  έργο  θα λειτουργήσει σαν ωφέλιμη της ψυχής  παρακαταθήκη ,
για τις επερχόμενες γενιές,
οι οποίες θα αισθάνονται μια γοητευτική υπερηφάνεια,
για τους πρωτοποριακούς προγόνους τους!

Όλοι οι Κρήτες που έχουν διαπρέψει στους τομείς δράσης τους από το 700 π.Χ. μέχρι σήμερα ανασύρονται και παρελαύνουν στο δίτομο αυτό πολυτελούς έκδοσης αναστατικό έργο. Συνοδεύεται μάλιστα από σπάνιο πρωτοεμφανιζόμενο εικονιστικό και άλλο φωτογραφικό υλικό.

Την εκδήλωση οργανώνουν :
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Unesco (τοπική), ο Παγκρήτιος  Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου.
Συντονιστές της εκδήλωσης:

Ο Φιλόλογος Μιχάλης Τζανάκης  
και η Εύη Γαρεδάκη
Το πρόγραμμα και η Πρόσκληση της εκδήλωσης:
 

Ο συγγραφέας, στον πρόλογο του βιβλίου, αναφέρει τα εξής:


«Η Κρήτη στη μακρόχρονη και ανηφορική ιστορική της πορεία, είχε την ατυχία να εναλλάσσονται στο χώρο της οι αλλόθρησκοι ή αλλόδοξοι κατακτητές της.

Αν  και είχε σύμμαχο αυτό το θλιβερό προνόμιο, δεν παύει σ’ όλες τις εποχές να αναδεικνύει προσωπικότητες της επιστήμης, των γραμμάτων και της τέχνης.

Οι προσωπικότητες αυτές, που διαπρέπουν μέσα ή έξω από την Κρήτη, αποτελούν το «εύλαλο στόμα της» και το  νήμα, το οποίο συνδέει τις παλιότερες με τις νεότερες γενιές.

Έτσι, αν ο θάνατος για τους πολλούς σημαίνει αφανισμό, αιώνια σιγή και αδράνεια, οι παραπάνω κατηγορίες αποτελούν δίδαγμα, προτροπή, παράδειγμα προς μίμηση και ακόμη τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.

Ο άτεγκτος και ασεβής όμως από τη φύση του χρόνος, στέκεται αδιάφορος στο  έργο τους και την πολύτιμη προσφορά τους, επενεργώντας έτσι καταλυτικά στη δημιουργική τους παρουσία, ενώ όπως λέχθηκε το παρόν είναι το ζωντανό συνολικό άθροισμα ολόκληρου του παρελθόντος.


Στυλιανός Αλεξίου

 
Στη σύγχρονη μάλιστα εποχή των μεγάλων εθνολογικών, πολιτιστικών και κοινωνικών τριγμών και ανακατατάξεων, ο κίνδυνος περιθωριοποίησής τους εμφανίζεται περισσότερο άμεσος και απειλητικός. Σ’ αυτή την ιστορική αποφλοίωση, που τους επιφυλάσσει ο χρόνος,  η αντίσταση αποτελεί την πιο αποτελεσματική ενέργεια.

Και η αντίσταση αυτή εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Ένας βασικός απ’ αυτούς τρόπος, είναι να ανευρεθούν οι διάσπαρτες αυτές προσωπικότητες, να ανασυρθούν από το βάθος του χρόνου και να φωτιστεί το πολύπλευρο και σε μεγάλο βαθμό άγνωστο έργο τους.

Μια ειδική πολυτελής γι’ αυτούς έκδοση, είναι καιρός να κυκλοφορήσει ως προγονική μαρτυρία. Η έκδοση αυτή δεν αποτελεί τιμή μόνο γι’ αυτούς.
Στέκεται και ως αφορμή πνευματικής επαφής και γνωριμίας με το έργο τους, καθώς και ως επιμνημόσυνη αναγνώριση της προσφοράς τους.
Ελευθέριος Βενιζέλος

Το έργο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως παρακαταθήκη χρήσιμη για τις επιγενόμενες γενιές, οι οποίες θα αισθάνονται μια γοητευτική υπερηφάνεια, για τους πρωτοποριακούς προγόνους τους.

Η ερευνητική μας προσπάθεια στην προγονική αυτή σύναξη, κινείται στη λογική αυτή, ανατρέχει στο βαθύ ιστορικό παρελθόν με τις προσωπικότητες που έχει αναδείξει και φτάνει μέχρι τις μέρες μας σχεδόν.

Λόγιοι, ποιητές, κληρικοί, μουσικοί, ολυμπιονίκες, στρατιωτικοί, αγωνιστές της ελευθερίας, γλύπτες, καλλιτέχνες, ζωγράφοι, αγιογράφοι, πολιτικοί, ευεργέτες, δωρητές και άλλες προσωπικότητες με την κυρίαρχη ιδιότητά τους αποκρυπτογραφούνται και δημοσιοποιούνται. Φωτίζονται έτσι πλέρια στην εκδοτική αυτή προσπάθεια με τον αναστατικό της χαρακτήρα.

Όλοι αυτοί, που είναι «σάρξ εκ της σαρκός» του κρητικού λαού, τον κάνουν να αισθάνεται ξεχωριστή ικανοποίηση και δικαιολογημένη υπερηφάνεια.

Ευχαριστώ όλους εκείνους, που αγκάλιασαν τα βήματα της σκέψης μου και συμπορεύτηκαν μ’ αυτή, προτρέποντας και παροτρύνοντας την παρούσα έκδοση.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσα τη σύζυγό μου για την κατανόηση  και βοήθεια που επέδειξε στη μακρόχρονη απασχόλησή μου για τη συγγραφή και επιμέλεια της έκδοσης».

****
O Γιώργος Παναγιωτάκης με  το δίτομο- βαρύτιμο –καλαίσθητο  έργο του: «Επιφανείς Κρήτες ανά τους αιώνες»  και την κοπιώδη χρονοβόρα ερευνητική του προσπάθεια, συμβάλλει  στη μελέτη της συνεισφοράς της Κρήτης όχι μόνο στον Ελληνικό Πολιτισμό και την ιστορία του έθνους μας ,αλλά ευρύτερα στην παγκόσμια διανόηση, στην τέχνη και στην κοινωκο-πολιτισμική εξέλιξη των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο ακούραστος συγγραφέας μέσα στις 853 σελίδες του πονήματός του,  συγκέντρωσε ένα σπάνιο- πρωτότυπο  και μοναδικό  υλικό , το οποίο το επένδυσε από εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες, αριστοτεχνικά τυπωμένες που εναρμονίζονται άψογα με το κείμενο και μαρτυρούν, όπως και το συνολικό του έργο, αξιοθαύμαστη τεχνική και επιστημονική επιμέλεια.
Ο   αναγνώστης πραγματικά καθηλώνεται από τις πρώτες σελίδες των βιβλίων του!
Ένα συγγραφικό   έργο που  πρέπει να επιβραβευτεί και το  συνιστώ ανεπιφύλακτα  να κοσμεί όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας μας,  ιδιωτικές και δημόσιες και ιδιαίτερα  τις σχολικές, καθώς και των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων.
Σε όλο το έργο του ο συγγραφέας τεκμηριώνει και αποκαλύπτει με εύγλωττο τρόπο και με αναμφισβήτητα στοιχεία τον σημαντικό ρόλο, τον οποίο πολλοί επιφανείς άνδρες και γυναίκες διαδραμάτισαν στην ένδοξη πορεία του νησιού δια μέσου των αιώνων και αναδεικνύει τη μακρόχρονη συμβολή τους σε ποικίλους τομείς τόσο του εθνικού όσο και του παγκόσμιου κοινωνικο- πολιτισμικού γίγνεσθαι.
Και στους δύο τόμους των βιβλίων του, περιδιαβαίνουν λόγιοι, ποιητές, κληρικοί, μουσικοί, ολυμπιονίκες, στρατιωτικοί, αγωνιστές της ελευθερίας, γλύπτες, καλλιτέχνες, ζωγράφοι, αγιογράφοι, πολιτικοί, ευεργέτες, Κρήτες και Κρήσσες φωτίζονται για τη ζωή και το έργο τους που αποτέλεσε τον «φάρο» της ιστορικής και πνευματικής ακμής αυτού του τόπου, από την Αρχαιότητα  μέχρι και  τις μέρες μας.
Τα ειδικότερα ζητήματα, τα οποία εξετάζονται στο παραπάνω σύγγραμμα, είναι τα εξής:
Ο Α' τόμος αφιερώνεται στην παρουσίαση Κρητών λογίων, ποιητών, ζωγράφων, αγιογράφων, μουσικών και φιλοσόφων, οι οποίοι έδρασαν από την αρχαιότητα μέχρι και τους νεότερους χρόνους. Στον ίδιο τόμο γίνεται, παράλληλα, διαχρονική αναφορά στους χορούς και τα μουσικά όργανα της Κρήτης και εξαίρεται η προσφορά της στη γέννηση και την ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος, όπως αυτό εκφράστηκε ανά τους αιώνες και κορυφώθηκε με την καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο συγκεκριμένος τόμος ολοκληρώνεται με την παράθεση στοιχείων σχετικών με τους στρατηγούς - αγωνιστές της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των επιγόνων του, καθώς και με τους Κρήτες υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης κατά την άλωσή της από τους Τούρκους, το 1453.
Στο Β' τόμο παρουσιάζονται σημαίνουσες εκκλησιαστικές προσωπικότητες της Κρήτης, που έζησαν από το 1502 και εξής, καθώς και διάφοροι Άγιοι και άλλοι επιφανείς ιερωμένοι του νησιού. Σημαντικό τμήμα του τόμου αυτού καταλαμβάνει, επίσης, η ιστορική αναφορά σε Κρήτες επαναστάτες και αγωνιστές, οι οποίοι έδρασαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στην ηρωική μάχη της Κρήτης, καθώς και σε διάσημους Έλληνες πολιτικούς που κατάγονταν από τη μεγαλόνησο. Η παραπάνω αναφορά συμπληρώνεται με τη διαχρονική εξέταση της θέσης της γυναίκας στην κρητική κοινωνία και την αποτίμηση της συνεισφοράς της όχι μόνο στους ηρωικούς αγώνες για την ελευθερία της Κρήτης αλλά και τον πνευματικό στίβο. Η τελευταία ενότητα του Β' τόμου πραγματεύεται τη ζωή και το έργο Κρητών ευεργετών και άλλων σύγχρονων διαπρεπών τέκνων αυτού του τόπου.

***
Προσωπικά του  εύχομαι το βιβλίο αυτό,
να είναι καλοτάξιδο,
ο κόσμος να το αγκαλιάσει με τον δέοντα σεβασμό και αγάπη,
είναι ένα  συγγραφικό έργο,
που ο αναγνώστης θα κοινωνήσει την ιστορική μας  και πολιτιστική κληρονομιά των επιφανών Κρητών
και ταυτόχρονα θα ενθαρρυνθεί,
που οι ρίζες του, ανήκουν στην ΚΡΗΤΗ μας!
Ας μην λείψει κανείς από αυτήν την εκδήλωση.
Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε το βιβλίο αυτό αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ήθους, ευγένειας ,
 απέναντι  στα πνευματικά σκοτάδια  που βιώνουμε σαν  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ…



Στον συγγραφέα κο Παναγιωτάκη,
εύχομαι από καρδιάς  να έχει υγεία και δύναμη και να συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο  αξιοθαύμαστο ζήλο,
για να μας δώσει στο προσεχές μέλλον και άλλα έργα ανεκτίμητης Αξίας.
Ρένα Τζωράκη-γραμματέας Κρητών Λόγος©.
Από το Λογοτεχνικό περιβόλι , ευχόμαστε καλή επιτυχία στην όλη εκδήλωση και καλοτάξιδο το βιβλίο!



































Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια