Τρώγοντας τοπικά εποχιακά προϊόντα
σημαίνει ότι καταναλώνετε τα πιο φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι
διαθέσιμα. Επίσης, τα εποχιακά προϊόντα συνήθως μας προσφέρουν αυτό που
χρειαζόμαστε περισσότερο την εκάστοτε εποχή. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε
πραγματικά αυτά τα ζουμερά, πλούσια σε κάλιο φρούτα μια ζεστή ανοιξιάτικη μέρα
και όχι στην καρδιά του χειμώνα.
Ακολουθούν μερικά από τα πιο υγιεινά
φρούτα και λαχανικά της άνοιξης.
Φράουλες
Όλοι αγαπούν την εποχή της φράουλας,
όσο σύντομη κι αν είναι. Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία
είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, σημαντικό για το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι
φράουλες περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην πρόληψη των
ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της
εγκυμοσύνης, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β12 βοηθά τον
οργανισμό να μεταβολίζει, να διασπά, να χρησιμοποιεί και να συνθέτει νέες
πρωτεΐνες.
Μάνγκο
Αυτά τα ζουμερά και γλυκά τροπικά
φρούτα είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο που ικανοποιεί ακόμα και τους μεγαλύτερους
λάτρεις των γλυκών. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α, η οποία είναι
απαραίτητη για την υγεία των ματιών.
Ραβέντι
Το ραβέντι ή ρεβέντι είναι ένα από τα
πρώτα σημάδια της άνοιξης για τους αγρότες. Αποτελεί μια καλή πηγή ασβεστίου
και είναι νόστιμο όταν μαγειρεύεται με ένα φυσικό γλυκαντικό ως γλυκό του
κουταλιού.
Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι μοναδικά σε γεύση
και διατροφικά οφέλη. Είναι καλή πηγή βιταμινών, με το φυλλικό οξύ, την A, τη
C, την E και την Κ να ξεχωρίζουν ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του. Για
καλύτερα αποτελέσματα, κάντε τα στον ατμό, ψητά ή σοτάρετέ τα.
Παντζάρια
Τα παντζάρια επιτελούν διπλό ρόλο,
αφού μπορείτε να φάτε τόσο τη ρίζα όσο και τα φύλλα τους. Σύμφωνα με σχετική
έρευνα, τα παντζάρια μπορούν να βελτιώσουν την αντοχή κατά 16% και ο χυμός τους
βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ το μαγνήσιο που περιέχουν
ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου. Τα παντζάρια είναι νόστιμα μαγειρεμένα,
τεμαχισμένα σε μια σαλάτα ή ως χυμός.
Σπανάκι
Παρόλο που μπορούμε να αγοράσουμε
σπανάκι όλο το χρόνο, υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει το σπανάκι από ένα τοπικό
αγρόκτημα ή κήπο. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, χλωροφύλλη και είναι μια
καλή πηγή βιταμίνης Ε. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε, επομένως
είναι σημαντική η κατανάλωση τροφών που την περιέχουν.
Πηγή: vita.gr
0 Σχόλια