«Βόμβα» από τους «Μακεδόνες του Αιγαίου»: Ζητούν αποζημιώσεις για βαλκανικούς πολέμους & εμφύλιο – Εθνικό πλήγμα δια χειρός Τσίπρα !

«Βόμβα» από τους «Μακεδόνες του Αιγαίου»: Ζητούν αποζημιώσεις για βαλκανικούς πολέμους & εμφύλιο – Εθνικό πλήγμα δια χειρός Τσίπρα !






Εκτός ελέγχου βρίσκονται για άλλη μια φορά οι Σκοπιανοί, παροτρύνοντας τους Σλάβους της «Μακεδονίας του Αιγαίου» να υποστηρίξουν την Γκ. Σιλιάνοφσκα του VMRO, το δυνατό «χαρτί» της οποίας είναι οι «αποζημιώσεις» για τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον εμφύλιο στην Ελλάδα.



Δηλαδή, μετά την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, οι Σκοπιανοί θέλουν και να τους πληρώσουμε. Οι «Μακεδόνες του Αιγαίου», με άλλα λόγια τα όργανα προπαγάνδας ξένων κέντρων, αιτούνται αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να τις δικαιούνται φυσικά.



Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφτασαν την Ελλάδα σε ένα σημείο με πολλά ανοικτά μέτωπα, δίνοντας το δικαίωμα επιπλέον διεκδικήσεων σε όσους τόσα χρόνια προσπαθούν να διαμελίσουν τη χώρα μας. Φυσικά για τις προκλήσεις αυτές, ακόμα και σε ελληνικό έδαφος, η κυβέρνηση δεν παίρνει καμία θέση.



«Ο Σύνδεσμος των συλλόγων των Σλάβων από την Μακεδονία του Αιγαίου, «Μακεδών»/ ‘МАКЕДОН ‘, υποστηρίζει την καθηγήτρια Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ως προέδρου της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».



Στην ανακοίνωση εκφράζεται η ελπίδα για την υπόσχεση της καθηγήτριας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να επιλύσει όταν γίνει πρόεδρος, τα προβλήματα και τις ελευθερίες των ‘Μακεδόνων’ (Σλάβων) από τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου που έχουν ανακύψει κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913 και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα από το 1946 ως το 1949.



Ο Σύνδεσμος παροτρύνει τους Σλάβους από το τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου στις 5 Μαΐου να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών και να ψηφίσουν την καθηγήτρια Σιλιάνοφσκα- Ντάνκοβα ως προέδρου της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας!», σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα του expres.mk.

Κρίσιμο το αποτέλεσμα των εκλογών για την κυβέρνηση



Η έκβαση του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην πΓΔΜ, λίγο καιρό μετά την οριστικοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ζήτημα της ονομασίας, απογοήτευσε σφόδρα το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Στέβο Πεντάροφσκι, ο κοινός υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού SDSM του κ. Ζάεφ και του αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, ήλθε μεν πρώτος αλλά πραγματικά «καταϊδρωμένος».



Έλαβε 323.714 ψήφους και ποσοστό 42,84%, αλλά σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα. Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων έλαβε 319.225 ψήφους και ποσοστό 42,24%. Πρόκειται για μια διαφορά μικρότερη των 4.500 ψήφων, η οποία, σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής (το οποίο μετά βίας ξεπέρασε το όριο του 40%, φθάνοντας στο 41,82%), μετατρέπει τον δεύτερο γύρο σε μια σκληρή μάχη ανοιχτή σε κάθε αποτέλεσμα!



Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μαντικές ικανότητες για να αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί μια πιθανή αποτυχία της κυβέρνησης να εκλέξει τον κ. Πεντάροφσκι ως διάδοχο του Γκιόργκι Ιβάνοφ. Μια ακύρωση των εκλογών λόγω χαμηλής συμμετοχής κάτω του ορίου του 40% θα σήμαινε αβεβαιότητα σε μια στιγμή πολύ κρίσιμη, όταν τα Σκόπια αγωνιούν για το αν θα λάβουν – και πότε – ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.



Ήδη οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές και πολλοί αναλυτές και κοινοτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το ορόσημο του προσεχούς Ιουνίου κινδυνεύει να χαθεί, καθώς παράλληλα εκφράζονται αιτιάσεις και για τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης Ζάεφ. Και φυσικά, μια πιθανή επικράτηση-έκπληξη της κυρίας Σιλιάνοφσκα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τόσο την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και τις διακοινοτικές σχέσεις Σλαβομακεδόνων και Αλβανών εντός της χώρας.

Ανησυχία και για την υψηλή αποχή



Μετά την έκβαση του πρώτου γύρου, όλοι είναι επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους. Η μεγάλη ανησυχία επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο υψηλότερης αποχής, που θα μπορούσε να εμφανιστεί αν οι αλβανοί ψηφοφόροι επιμείνουν να απέχουν από τις κάλπες.



Αν το ποσοστό συμμετοχής του 40% δεν επιτευχθεί, τότε η κατάσταση περιπλέκεται καθώς οι εκλογές θα πρέπει να επαναληφθούν εντός 40 ημερών. Το ενδεχόμενο ανάληψης προσωρινών καθηκόντων από τον πρόεδρο της Βουλής, στην παρούσα περίπτωση από τον Αλβανό Ταλάτ Τζαφέρι, προβλέπεται από το Σύνταγμα αλλά όχι για περιπτώσεις όπως η εκπλήρωση του κριτηρίου της συμμετοχής.



Παράλληλα, ούτε οι ψηφοφόροι του SDSM φάνηκαν να προσέρχονται με ιδιαίτερο ζήλο στις κάλπες στον πρώτο γύρο και ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στις 5 Μαΐου ο αριθμός τους θα αυξηθεί για να στηρίξει τον κ. Πεντάροφσκι. Ο κ. Αρμακόλας σημειώνει ότι ο κ. Πεντάροφσκι λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να λάβει την πρώτη θέση, καθώς η κυρία Σιλιάνοφσκα (σ.σ.: σημειωτέον ότι η υποψήφια του VMRO – DPMNE έκανε μία μάλλον μετριοπαθή και επιτυχημένη εκστρατεία) δεν θα μπορέσει να προσελκύσει μεγάλο κομμάτι της αλβανικής ψήφου.



Το μείζον ζήτημα παραμένει όμως η κινητοποίηση των Αλβανών, καθώς δεν θα υπάρχει υποψήφιος προερχόμενος από αυτούς στον δεύτερο γύρο. «Θα χρειαστεί το DUI να υπερβάλει εαυτόν για να κινητοποιήσει τον εκλογικό του μηχανισμό και να πείσει δυσαρεστημένους αλβανούς ψηφοφόρους και είναι ζητούμενο πόσο επιτυχημένα μπορεί να το κάνει» τονίζει ο κ. Αρμακόλας.

Πηγή: pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια