Πεντανόστιμα σουτζουκάκια με
πατατούλες, ντομάτες και πιπεριές στο φούρνο. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη
συνταγή για ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα απολαύσετε μικροί και
μεγάλοι στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά συνταγής
Για τα σουτζουκάκια:
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή
ανάμεικτος με αρνίσιο ή χοιρινό
2 φέτες ψωμί, χωρίς τη κόρα,
μουλιασμένες σε νερό ή κρασί κόκκινο, στυμμένες
2-3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 κοφτό κ.γ. κύμινο, κοπανισμένο
1 μικρή ντομάτα (ή 2 ντοματάκια
κονσέρβας), τριμμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1/4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1-2 πρέζες πάπρικα καυτερή
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ταψί:
1 κιλό πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
πάχους 1 εκ.
6 μέτριες ντομάτες, οι 4 τριμμένες
και οι 2 κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο κρύο
1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτές
φέτες κατά μήκος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για τα σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο
μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνετε πολύ καλά,
προσθέτοντας σιγά-σιγά λίγο νερό (όχι περισσότερο από ½ ποτήρι του κρασιού)
μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα. Πλάθετε μεγάλα σουτζουκάκια σε σχήμα οβάλ και
τα αφήνετε στο ψυγείο.
Για το ταψί: Προθερμαίνετε το φούρνο
στους 180 βαθμούς. Ρίχνετε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτετε τις 4
τριμμένες ντομάτες, 1 ποτήρι νερό και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά με
τα χέρια σας και απλώνετε τις πατάτες σε μια στρώση στη βάση του ταψιού.
Περιχύνετε τις πατάτες με το λάδι,
σκορπίζετε από πάνω το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, σκεπάζετε το ταψί με
αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ. Στη συνέχεια
τις βγάζετε από το φούρνο, ξεσκεπάζετε το ταψί και τοποθετείτε τα σουτζουκάκια
πάνω στις πατάτες.
Ελέγχετε αν χρειάζεται να προσθέσετε
υγρά, σκεπάζετε ξανά το ταψί με το αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε όλα μαζί για
άλλα 30 λ περίπου. Μετά ξεσκεπάζετε πάλι το ταψί, καλύπτετε το φαγητό, (κυρίως
τα σουτζουκάκια) με τις ροδέλες ντομάτας, βάζετε ανάμεσα στις πατάτες και την
κομμένη πιπεριά και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λ ή μέχρι να ροδοψηθεί το
φαγητό.
Πηγή: gastronomos.gr
0 Σχόλια