- Γιατί άραγε καυγαδίζουν τα αδέλφια; Ελάτε να διαβάσουμε τους πιο πιθανούς λόγους...

- Γιατί άραγε καυγαδίζουν τα αδέλφια; Ελάτε να διαβάσουμε τους πιο πιθανούς λόγους...





Για να μειωθούν οι καβγάδες ανάμεσα στα αδέλφια. είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε γιατί συμβαίνουν.

Αν έχετε παιδιά που τσακώνονται μεταξύ τους ή δυσκολεύονται να είναι μαζί, το πιθανότερο είναι ότι επιδρά ένας ή περισσότεροι από τους παρακάτω παράγοντες.
Συγκρίσεις

Το να συγκρίνουμε το ένα παιδί με το άλλο, ειδικά με αρνητικό τρόπο, μπορεί να βλάψει τη σχέση ανάμεσα στα παιδιά. Φράσεις όπως «Βλέπεις, ο αδελφός σου κάνει αυτό που του λέω. «Γιατί δεν μπορείς κι εσύ να το κάνεις;» ή «Η αδελφή σου δουλεύει σκληρά στο σχολείο και τα πάει πολύ καλά, αλλά εσύ τα πας χάλια» κάνουν το παιδί όχι μόνο να νιώθει ότι δεν είστε κοντά του, αλλά επίσης να θυμώνει με το «καλύτερο» αδελφάκι του. Αυτό συνήθως , οδηγεί σε διαφωνίες και καβγάδες. Αν θέλετε να προστατεύσετε τη σχέση ανάμεσα στα παιδιά σας, αποφύγετε να τα συγκρίνετε, ειδικά μάλιστα όταν είναι παρόντα.



Ταμπέλες

Στις οικογένειες, οι ταμπέλες συνηθίζονται. Οι γονείς συχνά αναφέρονται στα παιδιά τους ως « το εύκολο», «το έξυπνο» ή «το άτακτο» ή χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως « ω, είναι πολύ δύσκολος» ή «είναι πολύ πιο κουραστική απ’όσο υπήρξε ποτέ η αδελφή της».

Οι ταμπέλες είναι πρόβλημα για δύο λόγους, επισημαίνει η Sarah Ockwell – Smith στο βιβλίο της «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», εκδόσεις διόπτρα. Ο πρώτος είναι οι υποσυνείδητες προσδοκίες σας και ο δεύτερος είναι η ανάπτυξη μιας στατικής νοοτροπίας: όσο περισσότερο τους φερόμαστε ασυνείδητα με τρόπους που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί η συμπεριφορά αυτή. Αν θεωρείτε ότι το ένα παιδί είναι πιο δύσκολο από το άλλο, τότε η αντίληψη αυτή επηρεάζει πολύ τον τρόπο που αλληλεπιδράτε και με τα δύο.

Από την οπτική γωνία του παιδιού, αν το βλέπετε σαν το δύσκολο, απαιτητικό ή άτακτο παιδί, μπορεί να το κάνετε να πιστέψει ότι πραγματικά είναι και ότι πάντα θα είναι . Οι ταμπέλες αυτές αποδεικνύονται πολύ προβληματικές αν το ένα παιδί θεωρείται «καλό» και το άλλο «κακό». Η αντιπαλότητα που δημιουργείται έτσι και στις δύο πλευρές μπορεί να γίνει πολύ έντονη, με τα δύο παιδιά να ανταγωνίζονται για έναν ορισμένο ρόλο.




 Πηγή: mothersblog.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια