Θαρραλέος Φιλέλληνας από την Λαμία βάζει στην Θέση του Βρετανό και αποκαλεί κλέφτη τον Έλγιν μέσα στο Βρετανικό Μουσείο!

Θαρραλέος Φιλέλληνας από την Λαμία βάζει στην Θέση του Βρετανό και αποκαλεί κλέφτη τον Έλγιν μέσα στο Βρετανικό Μουσείο!





Έχουν περάσει 37 χρόνια από τότε που η  Μελίνα Μερκούρη (στις 30 Ιουλίου του 1982)   ξεκίνησε την εκστρατεία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και συνόψιζε το πάθος της στη φράση «ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ..»

Τα Μάρμαρα, 37 χρόνια μετά όχι μόνο δεν έχουν επιστρέψει στον τόπο που ανήκουν, αλλά αναφέρονται ακόμη ως “Ελγίνεια” στο φυλλάδιο που διανέμει το Βρετανικό Μουσείο στους επισκέπτες του.

Ο  Λαμιώτης γιατρός Αθανάσιος Κρουστάλης βρέθηκε πρόσφατα στο Βρετανικό Μουσείο έβαλε κυριολεκτικά στη θέση τους τους Βρετανούς, αποκαλώντας κλέφτη τον Έλγιν και φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τον υπάλληλο του Μουσείου…

Δείτε στο βίντεο που καταγράφει τη συνομιλία τους, την έντονη διαμαρτυρία του Έλληνα γιατρού και την…συγγνώμη του Βρετανού.


–Κατόπιν της προ διμήνου δυσάρεστης έκπληξης που με περίμενε στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όσον αφορά την οικειοποίηση των έκπαγλων ελληνικών εκθεμάτων που παρατύπως(αν όχι παρανόμως) εκτίθενται εκτός Ελλάδος , αυτή την φορά με περίμενε μια πιο δυσάρεστη έκπληξη στο Βρετανικό Μουσείο.
–Ενώ παρακολούθησα εκστασιασμένος και συνάμα λυπημένος έναν τέτοιας μεγαλοσύνης θησαυρό (που δεν εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης) υπέπεσε στην αντίληψη μου ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράζεται στους επισκέπτες και αναφέρει πληροφορίες για τα μάρμαρα του Παρθενώνα καθώς και τις τοποθετήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του Βρετανικού Μουσείου όσον αφορά το λεγόμενο ” bring them back” μήνυμα τους αιτήματος επιστροφής τους στην γενέθλια γη.

–Ασφαλώς και δεν έδωσα καμία σημασία στην εξευτελιστικά φθηνή και ανάξια λόγου τοποθέτηση του Βρετανικού Μουσείου που επ’ ουδενί δεν επιχειρηματολογεί σε ότι αφορά την παράνομη κατοχή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

–Όμως εκείνο που με εξόργισε είναι το θράσος του Μουσείου να χρησιμοποιήσει τον όρο ”Ελγίνεια Μάρμαρα” σε επίσημο φυλλάδιο, πράγμα που με έκανε να εκφράσω την αντίθεση μου στον υπεύθυνο της αίθουσας. Το ότι δέχθηκα συγχαρητήρια από Ισπανούς και Κινέζους τουρίστες αντί να με χαροποιεί , με λυπεί αφάνταστα καθότι αποδεικνύει κατ΄εμέ, την ελαφρότητα με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις χειρίζονται και διαχειρίζονται το θέμα.
Σας παραθέτω το απόσπασμα του διαλόγου που κατέγραψε η κάμερα στα ελληνικά , λόγω κακής ποιότητας ήχου. (Θ.Κ=εγώ , Υ.Μ =υπεύθυνος μουσείου)
θ.Κ -Καλημέρα σας,  υπάρχουν άλλα εκθέματα που έχετε ονοματίσει σύμφωνα με αυτόν που τα έκλεψε ; παρακαλώ, διαβάζω στο flyer για Ελγίνεια Μάρμαρα. Ονομάζετε όλα σας τα εκθέματα με βάση το όνομα του κλέφτη ή μόνο τα ελληνικά;
Y.M- Παύση….  μμμ μάλλον καλύτερα να πούμε ότι είναι συλλέκτης και όχι κλέφτης.
Θ.Κ- δεν είναι συλλέκτης, είναι κοινός κλέφτης, είμαστε Έλληνες
Υ.Μ- …όχι εννοώ ότι τα έσωσε  (τραυλίζοντας)
Θ.Κ- αυτό το φυλλάδιο είναι προσβολή για την ιστορία, την παγκόσμια ιστορία , όχι μόνο την δική μας, οκ;
Υ.Μ- εντάξει κύριε
Θ.Κ- να το πείτε παρακαλώ στον διευθυντή του μουσείου αυτό. αυτό είναι επίσημο φυλλάδιο. Δεν είναι δυνατόν να γράφει ” ελγίνεια μάρμαρα” πάνω σε επίσημο φυλλάδιο του μουσείου, επειδή ο Λόρδος Έλγιν είναι άπλα ένας κλέφτης. Αν είχε σκοπό να τα σωθούν (όπως γράφει το φυλλάδιο ) θα  είχαν επιστραφεί.

Ξέρω ότι δεν ευθύνεστε εσείς, αλλά ένιωσα την υποχρέωση να σας τα πω αυτά, πρέπει να διαμαρτυρηθώ. Ευγενικά μεν αλλά πρέπει να το κάνω. Αυτού του είδους οι ανοησίες (του φυλλαδίου) αποτελούν προσβολή για την παγκόσμια ιστορία, να είστε καλά.

Υ.Μ- Ζητώ συγνώμη κύριε”.


Δείτε βίντεο:
Δείτε στο βίντεο που καταγράφει τη συνομιλία τους, την έντονη διαμαρτυρία του Έλληνα γιατρού και την…συγγνώμη του Βρετανού.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια