Ερωτοαπαντήσεις για τον θυμό και πώς να τον διαχειριστείτε!

Ερωτοαπαντήσεις για τον θυμό και πώς να τον διαχειριστείτε!





10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον ΘΥΜΟ!
            Αρθρογράφος: Ελένη Σολταρίδου

Ερώτηση 1: Τι είναι ο θυμός;

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα. Μία συναισθηματική κατάσταση, την οποία συχνά μπαίνουμε στη διαδικασία να προσπαθήσουμε να καταπιέσουμε.. Αυτό έχει σαν συνέπεια να λειτουργεί συσσωρευτικά και να είναι αδύνατο σε κάποιον να τον ελέγξει.

Ερώτηση 2: Ποιες είναι οι συνηθισμένες αιτίες που αισθανόμαστε θυμωμένοι;

Ο θυμός κινητοποιείται από ένα εξωτερικό ερέθισμα, που λειτουργεί σαν πυροδοτικός μηχανισμός. Συνήθως νιώθουμε θυμωμένοι όταν αισθανόμαστε αδικημένοι, όταν κάποιος θεωρούμε ότι μας κοροϊδεύει, όταν έχουμε υπερβολικές προσδοκίες που δεν υλοποιούνται, όταν δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την διαφορετικότητα των άλλων, όταν θεωρούμε ότι ο άλλος μας εκμεταλλεύτηκε.

Ερώτηση 3: Είναι φυσιολογικό να νιώθω θυμωμένος;

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο σε διάφορες στιγμές της ζωής μας. Είναι μία φυσιολογική αντίδραση σε μία συμπεριφορά, σε ένα ερέθισμα, σε μία απειλή. Αυτό που πρέπει να αξιολογήσουμε όμως είναι η διάρκειά του, η έντασή του, οι συνέπειές του..

Ερώτηση 4: Τι προκαλεί ο θυμός;

Ο θυμός συχνά αυξάνει την ευερεθιστότητά μας, αυξάνει τα επίπεδα του άγχους μας και πυροδοτεί σκέψεις και νέα συναισθήματα. Ο θυμός μπορεί να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Ταυτόχρονα όμως αν λειτουργήσει συσσωρευτικά και χρόνια, μπορεί να μας κάνει να λειτουργούμε επιθετικά, να εκφραζόμαστε βίαια, να γίνουμε πιο εσωστρεφείς, να περιθωριοποιούμαστε. Ο θυμός μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας, στην προσωπική και στην επαγγελματική μας ζωή.

Ερώτηση 5: Πώς εκφράζεται ο χρόνιος θυμός;

Ο χρόνιος και συσσωρευμένος θυμός μπορεί να εκφραστεί με ξεσπάσματα και με εκρήξεις. Συχνά οι άνθρωποι ξεσπούν με λεκτική και σπανιότερα με εξωλεκτική βία. Ένας θυμωμένος άνθρωπος δυσκολεύεται να ακούσει, γίνεται σκληρός, μεταθέτει τις ευθύνες στους άλλους, δυσκολεύεται να συγχωρέσει, γίνεται εκδικητικός, δύσπιστος και δεν αποδέχεται εύκολα τις αλλαγές.

Ερώτηση 6: Μπορούμε να ελέγξουμε το θυμό μας;

Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το θυμό μας, πρέπει να κατανοήσουμε τις αιτίες που τον προκαλούν. Στη συνέχεια πρέπει να μάθουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας σταδιακά, και όχι συσσωρευτικά.

Ερώτηση 7: Πώς πρέπει να εκφράζομαι;

Συνήθως θυμώνουμε όταν αρχίζει και ο συνομιλητής μας να εκφράζεται πιο έντονα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να υπάρχει μία σχέση δράσης & αντίδρασης. Επιλέξτε να μάθετε να ακούτε τον άλλο, χρησιμοποιήστε την ενσυναίσθηση και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε πιο ήπιες εκφράσεις.

Ερώτηση 8: Ποιο είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνω για να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Δεσμεύσου ότι θέλεις να αλλάξεις. Η δέσμευση αυτή πρέπει να γίνει προς τον εαυτό σου. Εξάλλου αν δεν το αποφασίσεις εσύ, όσοι άνθρωποι και να εμπλακούν στη διαχείριση του θυμού σου, δεν θα αλλάξει τίποτα.

Ερώτηση 9: Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθώ συνήθως για να βοηθώ τον εαυτό μου;

Εστίασε στην διαχείριση του κάθε ερεθίσματος ξεχωριστά. Όταν δεν μιλάμε, όταν δεν εκτονώνουμε τον θυμό μας και τα συναισθήματά μας, εμπλεκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο και κατακλυζόμαστε από σκέψεις και συναισθήματα.

Ερώτηση 10: Τι συμβαίνει όταν κάποιος δεν αποδέχεται ότι χρειάζεται βοήθεια;

Η αλήθεια είναι ότι συχνά ξεσπάμε τα συναισθήματά μας με μία αφορμή και δεν αναζητάμε την αιτία. Ουσιαστικά θα πρέπει να αναζητήσουμε τις πραγματικές αιτίες των συμπεριφορών, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας στο παρελθόν, στο οικογενειακό μας περιβάλλον και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, σε ρόλους που μπορεί να έχουμε οικειοποιηθεί και σε ευθύνες που μπορεί να μας βαρύνουνε.

Συχνά κάποιος μπορεί να παραδέχεται ότι είναι θυμωμένος, αλλά να αρνείται την βοήθεια. Χρειάζεται υπομονή από μέρους μας για να μπορέσουμε να τον πείσουμε. Χρειάζεται ενσυναίσθηση για να μπορέσουμε να του δείξουμε πως τον βλέπουμε εμείς όταν αντιδρά θυμωμένα. Χρειάζεται προσπάθεια για να του δείξουμε ότι ο θυμός απομακρύνει τα θετικά και όμορφα συναισθήματα και μας στερεί την ποιότητα της ζωής, που όλοι αξίζουμε..

Χρειάζεται υπομονή για να τον πείσουμε ότι ο θυμός μπορεί να του στερήσει όλα όσα στην πραγματικότητα θέλει.



    



Πηγή:  Η Πύλη της Ψυχολογίας




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια