Αν τρώμε τακτικά φρούτα,
δεν κάνουμε καλό μόνο στο σώμα μας, αλλά και στην ψυχική μας υγεία. Στο
συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από τη Μ. Βρετανία. Και σε ό,τι αφορά τις
επιλογές που έχετε, αυτές δεν είναι λίγες: τα αχλάδια, τα σύκα, οι κλημεντίνες,
τα μήλα και τα πορτοκάλια είναι μερικά από τα πιο θρεπτικά φρούτα της εποχής.
Μάθετε, λοιπόν, πώς τα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν την ψυχή και το σώμα σας.
Οι ερευνητές από την
Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, προτού καταλήξουν στο παραπάνω
ανέλυσαν στοιχεία από 14.000 άτομα και από τα δύο φύλα. Οι εθελοντές χωρίστηκαν
σε τρεις ομάδες ανάλογα με την ψυχική τους διάθεση (πολύ καλή, μέτρια και
αρνητική).
Η επεξεργασία των
δεδομένων έδειξε ότι, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, υπήρχε σχέση
ανάμεσα στην ποσότητα φρούτων που κατανάλωναν στο πλαίσιο της καθημερινής
διατροφής τους και στο επίπεδο ψυχικής τους διάθεσης.
Από τους εθελοντές που
είχαν πολύ καλή ψυχική υγεία, το 34% έτρωγαν τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων
κάθε μέρα, το 31% τρεις με τέσσερις, το 28% μία με δύο και μόνο το 7% καμία. Οι
επιστήμονες παρατήρησαν ότι από όλες τις καθημερινές συνήθειες των εθελοντών
μόνο η κατανάλωση φρούτων φάνηκε να συνδέεται τόσο πολύ με την ψυχική τους
διάθεση.
Οι επιστήμονες
υποστηρίζουν ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά φρούτα, αισθάνονται συνήθως πιο καλά
με τον εαυτό τους, είναι πιο αισιόδοξοι, έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και είναι
πιο κοινωνικοί, ενώ όσων η διατροφή δεν περιλαμβάνει φρούτα, έχουν συνήθως
χειρότερη ψυχική διάθεση, Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι το κάπνισμα, η
παχυσαρκία, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ,
συνδέονται με κακή ψυχική διάθεση.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε
στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.
Σύμφωνα με μια
παλαιότερη έρευνα πάντως, η κατανάλωση φρούτων μπορεί να μειώσει έως και 40%,
και τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη για να
μειωθεί ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού αρκεί ενάμιση φρούτο την ημέρα
δηλαδή περίπου 150 γραμμάρια. Στο πλαίσιο της μελέτης που κράτησε 7 χρόνια και
συμμετείχαν περίπου 500000 εθελοντές, διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα αυτή παρέχει
το μεγαλύτερο όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία.
Ακόμη οι ερευνητές διαπίστωσαν
πως η καθημερινή κατανάλωση φρούτων μειώνει και τον κίνδυνο θανάτου, αφού οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά φρούτα
είχαν κατά 25% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια και κατά 40%
λιγότερες πιθανότητες θανάτου από εγκεφαλικό.
Πηγή: pathfinder.gr
0 Σχόλια