-Τι να κάνετε αν ένας σκύλος δαγκώσει το παιδί σας;

-Τι να κάνετε αν ένας σκύλος δαγκώσει το παιδί σας;





   
Δεν υπάρχει σκυλί (και ζώο γενικότερα) που να θέλει να επιτεθεί ή να τραυματίσει άνθρωπο. Αλλά κάποιες φορές, κατά κανόνα λόγω λανθασμένης συμπεριφοράς από την πλευρά του ανθρώπου, μπορεί ο σκύλος να δαγκώσει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε αν τύχει το παιδί σας να το δαγκώσει κάποιος σκύλος. Εκτός από τραυματισμό και πληγές στο δέρμα, το δάγκωμα ενός σκύλου μπορεί να μεταδώσει τον τέτανο και, σε σπάνιες περιπτώσεις, την λύσσα.
Πρώτες βοήθειες για τα δαγκώματα σκυλιών

Αν το δάγκωμα απλά “γρατζουνίσει” το δέρμα, τότε αντιμετωπίστε το πολύ απλά σας μια επιπόλαια πληγή. Πλύνετε καλά την πληγή με σαπούνι και τρεχούμενο νερό. Εφαρμόστε και λίγη αντιβιοτική κρέμα και έναν χαλαρό αποστειρωμένο επίδεσμο.

Επισκεφθείτε ένα γιατρό αν:

    Το δάγκωμα προκαλέσει μια βαθιά πληγή, ή αν το δέρμα έχει άσχημο σκίσιμο. Σε αυτή την περίπτωση, αφήστε λίγη αιμορραγία, για να καθαρίσει καλύτερα η πληγή (απομακρύνονται μαζί με το αίμα τα βακτήρια που ενδεχομένως υπάρχουν στην πληγή).
    Το δάγκωμα είναι στο πρόσωπο, το χέρι, το πόδι ή τον λαιμό, ή πάνω σε κάποια άρθρωση.
    Το παιδί δεν έχει κάνει αντιτετανικό ορό τα τελευταία πέντε χρόνια.
    Υπάρχουν σημάδια μόλυνσης.
    Υποψιάζεστε ότι ο σκύλος μπορεί να είναι άρρωστος, να έχει λύσσα, ή αν δεν γνωρίζετε καθόλου αν έχει κάνει τα εμβόλια που προβλέπονται.

Πρόληψη για τα δαγκώματα σκύλων

    Τα περισσότερα δαγκώματα σκύλων μπορούν να προληφθούν. Διδάξτε στα παιδιά σας να μην ενοχλούν τα σκυλιά, ενώ εκείνα τρώνε, κοιμούνται ή φροντίζουν τα κουτάβια τους. Ποτέ μην αφήνετε μικρά παιδιά μόνα με ένα σκυλί.
    Φροντίστε να στειρώνετε πάντα το σκυλί σας.
    Αν ένας σκύλος σας πλησιάσει, θυμηθείτε να μείνετε ήρεμοι και να διδάξετε στα παιδιά σας να παραμείνουν κι εκείνα ήρεμα και αν είναι δυνατόν σε ακινησία. Ποτέ μην επιχειρήσετε να χαϊδέψετε ένα αδέσποτο σκύλο, χωρίς πρώτα να του έχετε επιτρέψει να σας μυρίσει.
    Εάν ένα σκυλί απειλεί να επιτεθεί, μείνετε ήρεμοι, μιλήστε με σταθερή φωνή και αποφύγετε την απευθείας οπτική επαφή. Μην αρχίσετε να φωνάζετε ή να ουρλιάζετε φοβισμένοι και διδάξτε το ίδιο και στο παιδί. Απομακρυνθείτε με αργά βήματα και μην επιχειρήσετε να τρέξετε. Άλλωστε αποκλείεται να τρέξετε πιο γρήγορα από ένα σκύλο.
    Αν, εντούτοις, σας επιτεθεί ένας σκύλος, διπλώστε το σώμα σας σε μια μπάλα για να προστατεύσετε το πρόσωπο, τον λαιμό και το κεφάλι σας.






Πηγές: http://www.health24.com& iatropedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια