Κοτόπουλο στο φούρνο με μαρινάδα γιαουρτιού, πατάτες και μανιτάρια!

Κοτόπουλο στο φούρνο με μαρινάδα γιαουρτιού, πατάτες και μανιτάρια!





Κοτόπουλο. 
Το αγαπημένο πουλερικό μικρών και μεγάλων, που στην ελληνική κουζίνα σερβίρεται σε όλα τα σπίτια τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα μαγειρεμένο με πολλές διαφορετικές συνταγές κάθε φορά. Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή για ένα πεντανόστιμο κοτόπουλο μαριναρισμένο με μαρινάδα γιαουρτιού, ψημένο στο φούρνο με παπατούλες και μανιτάρια. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

    Για τη μαρινάδα
    ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
    2 κ.σ. μουστάρδα
    2 λεμόνια, το χυμό και το ξύσμα + 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά βούληση
    ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
    1 κ.γ. κόλιανδρο, ολόκληρους κόκκους
    1 κ.γ. θυμάρι
    Για το κοτόπουλο και τα λαχανικά
    1 μέτριο (1300-1500 γρ.) κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής
    1 κιλό πατάτες κομμένες
    αλάτι, πιπέρι
    3-4 πρέζες θυμάρι αποξηραμένο
    ελαιόλαδο
    100-150 γρ. λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
    1 μικρό λεμόνι κομμένο σε φέτες λεπτές
    Για το σερβίρισμα
    2-3 φύλλα μαρουλιού
    10-12 ντοματίνια, κομμένα στα 2 ή στα 4
    1 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση συνταγής

    Για τη μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο μπολ, που να χωράει μέσα και ολόκληρο το κοτόπουλο, ρίχνετε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα (δηλ. το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το θυμάρι) και τα χτυπάτε καλά με έναν αβγοδάρτη.
    Μόλις ενσωματωθούν πλήρως όλα τα υλικά της μαρινάδας, αφαιρείτε από το μπολ το 1/3 του μείγματος (θα το χρειαστείτε αργότερα για το ταψί) και το υπόλοιπο 2/3 του μείγματος το αφήνετε μέσα στο μπολ.
    Για το κοτόπουλο και τα λαχανικά: Πλένετε το κοτόπουλο, το στεγνώνετε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το βάζετε μέσα στο μπολ με τα 2/3 της μαρινάδας. Το καλύπτετε με τη μαρινάδα,  φροντίζοντας να πάει παντού. Τυλίγετε όλη την επιφάνειά του με διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να μαριναριστεί.
    Στη συνέχεια προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Πλένετε, καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια κυδωνάτες ή κύβους και τις βάζετε σε ένα μπολ. Τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς (έχει και η μαρινάδα αλάτι) τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και με 2-3 πρέζες θυμάρι και ανακατεύετε.
    Βγάζετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα από το ψυγείο, αφαιρείτε τη μεμβράνη προσεκτικά και μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα ταψί περιχυμένο με λίγο ελαιόλαδο. Αραδιάζετε τις πατάτες, γύρω από το κοτόπουλο και τις περιχύνετε με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού. Αν δεν έχετε αλατίσει αρκετά τη μαρινάδα μπορείτε να αλατίσετε λίγο επιπλέον το κοτόπουλο.
    Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο, μειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς και ψήνετε το κοτόπουλό σας για 60 λ.
    Στη συνέχεια ανοίγετε το φούρνο, αλλάζετε πλευρά στο κοτόπουλο, προσθέτετε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και ελαφρώς λαδωμένα, μαζί με τις φέτες λεμονιού και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λ επιπλέον. [*]
    Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε το κοτόπουλο σε πιατέλα, πάνω σε φρέσκα φύλλα μαρουλιού, και περιμετρικά τις πατάτες και τα μανιτάρια. Γαρνίρετε με ντοματίνια και φύλλα βασιλικού, σερβίρετε και καλή σας όρεξη.

[*] Επειδή ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο μας, φροντίστε να ελέγχετε συχνά αν έχει ψηθεί το κοτόπουλο για να μη παραψηθεί, χάσει τους χυμούς του και σκληρίνει το κρέας του.






Πηγή: sintayes.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια