-Πώς να φτιάξουμε σπιτικό καθαριστικό φούρνου;

-Πώς να φτιάξουμε σπιτικό καθαριστικό φούρνου;





Ποια ηλεκτρική συσκευή χρησιμοποιούμε περισσότερο στο σπίτι; Σίγουρα τον φούρνο. Μαγειρεύουμε καθημερινά, ψήνουμε με τις ώρες, και τα λίπη που συσσωρεύονται κάνουν το καθάρισμα μια απαιτητική και δύσκολη εργασία.

Κάθε νοικοκυρά έχει αναπτύξει τεχνικές και χρησιμοποιεί ειδικά καθαριστικά που τη βοηθούν να αφαιρέσει τα ξερά υπολείμματα που μένουν στον φούρνο. Το μόνο σίγουρο, είναι, πως δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αφαιρέσουμε τα ξεραμένα λίπη.

Στο εμπόριο υπάρχουν καθαριστικά αρκετά αποτελεσματικά που κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Δυστυχώς όμως, η ισχυρή δράση τους οφείλεται στη τοξική τους σύσταση.

Πιο συγκεκριμένα, συστατικά όπως το υδροχλωρικό νάτριο, η αμμωνία,  η μονοαιθανολαμίνη (MEA)  και ο μονοβουτυλαιθέρας διαιθυλενογλυκόλης (βρίσκεται επίσης και σε προϊόντα καθαρισμού αυτοκινήτων, βαφές μαλλιών και γυαλιστικά ή προϊόντα βαφής ξύλου), εκτός ότι ερεθίζουν την επιδερμίδα, εισέρχονται μέσω της αναπνοής στο σώμα και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο αναπνευστικό. (περισσότερα)

Πολλά καθαριστικά περιέχουν επίσης και βουτάνιο. Πρόκειται για μια από τις πιο επιβλαβείς πτητικές ουσίες και η εισπνοή του θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και καρδιακή αρρυθμία.

Δυστυχώς οι επιπτώσεις των χημικών καθαριστικών δεν σταματούν εδώ. Μετά τον καθαρισμό, τα επιβλαβή χημικά εξακολουθούν να υπάρχουν στην επιφάνεια του φούρνου για αρκετό διάστημα, με αποτέλεσμα να εξατμίζονται μόλις ο φούρνος αναπτύξει και πάλι υψηλές θερμοκρασίες, μολύνοντας τον αέρα με τοξίνες.


Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή καθαριστικού. Ίσως μερικές φορές να είναι προτιμότερο να παρασκευάσουμε μόνοι μας ένα προϊόν, που θα αποτελείται από αγνά συστατικά και ταυτόχρονα θα παρέχει ισχυρή καθαριστική δράση.

Τι θα λέγατε λοιπόν, την επόμενη φορά, να χρησιμοποιήσουμε ένα σπιτικό καθαριστικό φούρνου που αποτελείται αποκλειστικά με φυσικά, αγνά υλικά και θα κάνει το καθάρισμα εύκολη υπόθεση;


Για να φτιάξουμε μόνοι μας σπιτικό καθαριστικό φούρνου θα χρειαστούμε:

Συνολικός χρόνος παρασκευής: 3 λεπτά
Ποσότητα: Για μια εφαρμογή

Συστατικά:

2 κ.σ. υγρό σαπούνι Μασσαλίας
1⅓ φλιτζάνι μαγειρική σόδα
6 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού (προαιρετικά)
¼ φλιτζάνι βιολογικό λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
Νερό

Οδηγίες παρασκευής:

Σε πρώτη φάση, βγάζουμε τις σχάρες από τοn φούρνο και πλένουμε ξεχωριστά στο νεροχύτη.

Έπειτα, τοποθετούμε σε ένα γυάλινο μπολ το σαπούνι μασσαλίας, τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα – ένα, με τη σειρά, όλα τα συστατικά σε γυάλινο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει σαν πάστα.

Μόλις είναι έτοιμο, απλώνουμε σε ολόκληρη την επιφάνεια του φούρνου και αφήνουμε να δράσει για περίπου 8 ώρες. Μετά το πέρας των ωρών, φοράμε γάντια και με ένα σφουγγάρι καθαρίζουμε τον φούρνο μας.

Τέλος, απομακρύνουμε τα υπολείμματα και τις βρομιές με ένα βρεγμένο πανί.

Στο τέλος της διαδικασίας, ο φούρνος μας θα είναι πεντακάθαρος και λαμπερός σαν καινούργιος!
Τα δραστικά συστατικά και οι ιδιότητες τους

Τα υλικά που επιλέξαμε δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για ουσίες που διαθέτουν ισχυρές καθαριστικές ιδιότητες.

Σαπούνι Καστίλλης (ελαιολάδου ή Μασσαλίας):
 Είναι 100% φυσικό προϊόν, καθώς δεν περιέχει καθόλου χημικά. Διαθέτει ισχυρές αντιβακτηριακές δράσεις, οι οποίες το καθιστούν εξαιρετική προσθήκη σε πολλών καθαριστικά, όπως απορρυπαντικά ρούχων, υγρό πιάτων, σαμπουάν, υγρό καθαριστικό προσώπου, οδοντόκρεμα και σαπούνι χεριών. Η ανάμειξη του με τα κατάλληλα συστατικά δημιουργεί το τέλειο καθαριστικό φούρνου.

Μαγειρική σόδα ή διττανθρακικό νάτριο: 
Στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε ένα προϊόν θαύμα. Μπορεί να βρίσκει εφαρμογή κυρίως σε συνταγές μαγειρικής, εντούτοις, οι αποσμητικές ιδιότητες και η ικανότητα να απομακρύνει τα ξεραμένα λίπη, μας βοηθούν να παρασκευάσουμε ένα ισχυρό καθαριστικό φούρνου.

Μαγειρική σόδα: 
οι πλλαπλές χρήσεις μιας απίθανης χημικής ένωσης

Αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού: 
Χαρίζει υπέροχο άρωμα στο σπιτικό καθαριστικό φούρνου. Η περιεκτικότητα του σε τερπένια (χημικές ενώσεις με αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες), κάνουν το καθαριστικό μας ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Μηλόξυδο:
 όπως και τα προηγούμενα συστατικά, έτσι και το μηλόξυδο ανήκει στη λίστα με τα πιο αποτελεσματικά φυσικά καθαριστικά οικιακής χρήσης. Διακεκριμένο για τις αντιβακτηριακές ιδιότητες, συνιστά έναν από τους ισχυρότερους εχθρούς των μικροβίων και της βρωμιάς.

Δοκιμάστε να φτιάξετε το σπιτικό καθαριστικό μπάνιου με αιθέρια έλαια τεϊόδεντρου.



 Πηγή: votanonkipos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια