Συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο Λογοτεχνικό περιβόλι της Ρένας Γ. Τζωράκη ©, με το συγγραφέα Δημήτρη Νομικό.

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο Λογοτεχνικό περιβόλι της Ρένας Γ. Τζωράκη ©, με το συγγραφέα Δημήτρη Νομικό.












Κύριε Νομικέ , σας καλωσορίζω  και σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική σας  συνέντευξη σε εμένα και το Λογοτεχνικό περιβόλι©.
Μιλήστε μου για  το τελευταίο σας βιβλίο  «Πες μου Δάσκαλε.. » και τι θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη;
Τι είναι εκείνο που σας  ενέπνευσε και αν το αγοράσει κάποιος για ποιο λόγο θα ωφεληθεί;

Το βιβλίο αποτελείται από πολλά μικρά κείμενα, άλλα είναι υπό τη μορφή του διαλόγου και άλλα εστιάζονται απευθείας σε τοποθετήσεις-απαντήσεις πάνω στα προβλήματα της ζωής.
Επιθυμία μου είναι μέσω αυτού του βιβλίου να καταφέρει ο αναγνώστης να μετατοπίσει λίγο το βάρος της σκέψης του έξω από τα προβλήματά του, να τα δει κάτω από μια νέα οπτική, έτσι ώστε να ανακαλύψει και καινούριες απαντήσεις που θα τον οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερες λύσεις.
Έμπνευσή μου αποτελεί η διεύρυνση της οπτικής που έχουμε όλοι οι άνθρωποι ώστε να αποκαλύψουμε το τεράστιο δυναμικό που νωχελικά κρύβεται μέσα μας και με το οποίο όλοι μας είμαστε εφοδιασμένοι.
Μια μικρή περίληψη του βιβλίου σας θα ήθελα…
Σαν περίληψη θα μπορούσα να δώσω τα λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Τι είναι η ζωή; Είναι οι απαντήσεις που δίνουμε στις ερωτήσεις μας. Ποτέ της δεν είναι τα γεγονότα, αλλά είναι ο τρόπος που τα ερμηνεύουμε. Αν αλλάξουμε τις ερωτήσεις, θα αλλάξουν και οι απαντήσεις. Και έτσι θα αλλάξει και η ιστορία που λέμε για τη ζωή μας. Το βιβλίο «Πες μου Δάσκαλε…» έχει γραφτεί για να δοθούν πιο ευέλικτες απαντήσεις στις καίριες ερωτήσεις μας, έτσι ώστε να μετατοπίσουμε το βάρος της εστίασής μας σε δημιουργικότερες και λειτουργικότερες λύσεις.
Σε ποια κατηγορία θα  μπορούσαμε να κατατάξουμε το βιβλίο σας;
Λογοτεχνία, δοκίμιο, Θετικές σκέψεις, ή κάτι άλλο;
 
Ανήκει στα βιβλία αυτοβελτίωσης.
-Πότε ξεκινήσατε να γράφετε και για ποιό λόγο;
Ξεκίνησα να γράφω το 2008 επειδή γύρω μου παρατηρώ πως υπάρχει μια πολύ τυποποιημένη συμπεριφορά απέναντι στα γεγονότα από τους ανθρώπους, και γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτή η συμπεριφορά καθορίζεται από ένα μοντέλο ζωής που έχουμε, επαναλαμβάνουμε και επιθυμούμε να επαληθεύουμε, ενώ στην πραγματικότητα αν απελευθερώσουμε το νου μας από αυτό το μοντέλο θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες και λειτουργικότερες λύσεις στη ζωή μας.
Όσοι ασχολούνται με την  συγγραφή, είχαν κάποιον δάσκαλο.
Έναν  συγγραφέα πείτε μου, που επηρέασε την σκέψη και την γραφή  σας;
Ποιούς συγγραφείς  διαβάζατε και εξακολουθείτε να διαβάζετε ;
Είναι πολλοί οι συγγραφείς και ο χώρος δεν θα μας φτάσει για να τους αναφέρω. Ενδεικτικά και μόνο μπορώ να πω τον Ρίσταρντ Μπαχ με το Γλάρο Ιωνάθαν, τον Τζέημς Ρέντφιλντ με την Ουράνια Προφητεία, τον Κανφιλντ με το Βάλσαμο για την ψυχή, το Τι στο μπιπ ξέρουμε, τον Χάανελ με το Κλειδί της ζωής, Τα Ευαγγέλια για όποιον τα διαβάσει από πρώτο χέρι, τα κείμενα του Βουδισμού και των πατριαρχών του, και πολλοί συγγραφείς που γράψανε βιβλία πάνω στη νευροφυσιολογία και τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Κορυφαίος όμως στην καρδιά μου μέσα παραμένει πάντα ο Νίκος Καζαντζάκης και τα έργα του.
-Μια αντιπροσωπευτική φράση που σας  συνοδεύει από κάποιο μεγάλο  συγγραφέα;
«Και τούτο θα περάσει», από το βιβλίο του Mandino «Ο μεγαλύτερος πωλητής στον κόσμο».
-Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;
Είναι μία πίεση της ζωής που ζητάει να εκφραστεί με αυτό τον τρόπο.
Ερχόμαστε σε μιαν άλλη  σημαντική  ερώτηση:
Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Δεν έχω απάντηση σε αυτό, αλλά στα σίγουρα διατηρείσαι όσο συνεχίζεις διαρκώς να γράφεις. Ότι αφήνεις, σε αφήνει και ότι προπονείς δυναμώνει. Οπότε αν δεν γεννηθείς, γίνε!
-Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς  να καταφέρετε να “εκφράσετε” τη σκέψη σας πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί;
Από τη στιγμή που θα υπάρξει η κεντρική ιδέα, είναι πολύ εύκολο. Η ιδέα είναι που αργεί κάποιες φορές να έρθει. Μετά όλα γίνονται θα μπορούσα να πω από μόνα τους.

-Ποιες οι επιρροές σας;
Τα μεγάλα φιλοσοφικά ρεύματα όπως τα παρουσίασαν οι ιδρυτές τους, και οι επιστημονικές ανακαλύψεις γύρω από τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.
-Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας; Συναίσθημα ή λογική και γιατί;
Όλα γίνονται σε αυτή τη ζωή από συγκινησιακή εξάρτηση. Είμαστε εξαρτημένοι από τις συγκινήσεις μας. Οπότε πρωτεύοντα ρόλο έχουν τα συναισθήματά μας. Το πώς θα αντιληφτούμε και θα μεταφράσουμε τα γεγονότα και τι θα αφήσει αυτό σε μας. Η μετάφραση γίνεται με τη λογική. Αν αλλάξουμε το μεταφραστικό κώδικα, δηλαδή δουλέψουμε τη λογική μας, τότε θα αλλάξουμε και το συναίσθημα με το οποίο προσεγγίζουμε το γεγονός και θα οδηγηθούμε σε μια καινούρια συγκίνηση. Οπότε όλα είναι αλληλένδετα, και με την εκγύμναση της λογικής μας μπορούμε να απολαύσουμε μεγαλύτερες περιόδους θετικών συναισθημάτων.
Αν σας ζητούσα να μου περιγράψετε  μέσα σε λίγες γραμμές τον Άνθρωπο   Δημήτρη Νομικό   πως θα μου τον περιγράφατε;
Αυτό θα το αφήσω να το απαντήσουν οι οικείοι μου. Ότι και να πει ο Δημήτρης για το Δημήτρη, μην το λάβετε ποτέ υπόψη.
-Πιστεύετε στον έρωτα ή στην αγάπη και γιατί;;;
Πιστεύω και στα δύο, γιατί και έχω ερωτευτεί και έχω αγαπήσει. Το μόνο πράγμα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να μου αλλάξει γνώμη είναι το προσωπικό μου βίωμα. Και ακόμα περισσότερο γιατί μπορώ και αγαπώ ως επιλογή ζωής που έχω κάνει. Έτσι δεν εξαρτιέμαι από τις επιλογές των άλλων. Εγώ αγαπώ. Εκεί αρχίζει και εκεί τελειώνει ο δικός μου ρόλος. Αν με αγαπάνε, είναι δουλειά των άλλων. Καλό θα είναι να συμβαίνει, αλλά είναι των άλλων. Η αγάπη υπάρχει όσο επιθυμούμε να την επιλέγουμε εμείς σαν στάση ζωής.
-Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία ενός δημιουργού ;
Θα έπρεπε να είναι η επίτευξη της πληρότητας μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας του, αλλά επειδή δεν είναι, γι αυτό μένει να αγωνιά και για το δημιούργημά του αλλά και για την επόμενη μέρα της δημιουργίας του.
-Πιστεύετε στο Θεό και ο ποιος ο ρόλος του Θείου στη ζωή σας;
Πιστεύω ότι είμαστε τμήματα ενός πολύ Μεγάλου, και ότι ως τμήματα δεν μπορούμε εύκολα να αντιληφτούμε αυτό το πολύ Μεγάλο, και η αλήθεια είναι ότι όσες φορές είμαι σε απόλυτη ηρεμία και όσο πιο κενός γίνεται, τότε μεγαλύτερο τμήμα αυτού του Μεγάλου αποκαλύπτεται ανοίγοντας διαδρομές και διευρύνοντας την αντίληψή μου. Όσο πιο αμέτοχος παρατηρητής γίνεσαι, τόσο πιο μεγάλη δραστηριότητα αποκτάς. Είναι αυτό που λένε ότι όσο το κυνηγάς αυτό απομακρύνεται, αλλά αν κοιτάς τη δουλειά σου αυτό είναι πάντα μαζί σου.
Σαν άτομο  νιώθετε πληρότητα; Τι είναι για σας Ευτυχία;
Ευτυχία είναι μια στάση ζωής. Όταν αποφασίζεις να διατηρείς αυτή τη στάση, τότε νιώθεις και την πληρότητα, γιατί δεν προσμένεις από στόχους να πραγματοποιηθούν ή από καταστάσεις να έρθουν στα μέτρα σου ώστε να ευτυχήσεις ή να εκπληρωθείς. Έτσι και αλλιώς στο παιχνίδι της ζωής είναι και το καλοκαίρι, αλλά και ο χειμώνας. Αν δεν αναμένεις τον κατάλληλο για σένα καιρό, μπορείς να χαίρεσαι με όλους τους καιρούς.
-Ο θάνατος σας  τρομάζει σαν ιδέα και τι πιστεύετε  γι' αυτόν;
Θα έλεγα ότι περισσότερο με τρομάζει η γέννηση αν είναι να ζήσεις μια μη συνειδητοποιημένη ζωή. Αν όμως ζεις με πληρότητα τις μέρες σου, ο θάνατος είναι απλά ένα φυσικό στάδιο της πορείας μας.
Από που εμπνέεστε;
Από την παρατήρηση, την ησυχία, από όταν αποτραβιέμαι από το θόρυβο των ανθρώπων, και κυρίως από τις στιγμές που είμαι σε πλήρη επαφή με το κέντρο μου μέσα μου.
- Ποιές ώρες είναι  γόνιμες και δημιουργικές για σας;
Περισσότερο οι βραδινές, αν και πάντα υπάρχει μαζί μου χαρτί και στυλό ώστε να μην χαθεί κάτι που θα έρθει να επισκεφτεί το μυαλό μου.
Στη σημερινή αντιποιητική εποχή μας τι προσφέρει ένα καλό βιβλίο   στον  αναγνώστη;
Αν το θέλει ο αναγνώστης θα του προσφέρει δρόμους, ώστε να δοκιμάσει μέσα τους το δικό του μονοπάτι.
Διαβάζει σήμερα  βιβλία  ο  σύγχρονος άνθρωπος και ειδικότερα  με την οικονομική κρίση;
Ποια είναι η άποψή σας γενικότερα;
Οι στατιστικές λένε ότι δεν διαβάζει. Τουλάχιστον στη χώρα μας. Δεν το θεωρώ καλό αυτό, αλλά δεν μπορώ και να πω πολλά για το πώς κανείς διαχειρίζεται το πορτοφόλι του. Το μόνο που έχω να τονίσω είναι ότι, αν επιθυμεί κάποιος να δει αλλαγές στη ζωή του, πρέπει να φροντίσει να αλλάξει και κάποια πράγματα από τη ζωή που μέχρι τώρα κάνει, αλλιώς θα βρίσκει μπροστά του συνεχώς τα ίδια. Μια αλλαγή που πιστεύω ότι οφείλει να κάνει, είναι να αποκτήσει πληροφορίες και το βιβλίο είναι ο καλύτερος εχθρός της αμάθειας. Όμως όλα είναι επιλογές σε αυτή τη ζωή!

Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός καλού – ποιοτικού βιβλίου και πότε αυτό γίνεται bestseller;
Ποιοτικό βιβλίο και bestseller είναι λίγο έννοιες αντίθετες αν και όχι ακατόρθωτες και θα εξηγήσω το γιατί. Ποιοτικό είναι ένα βιβλίο που έχει μια σοβαρή δομή, είναι μελετημένο στις λεπτομέρειές του και αληθινό στις περιγραφές του, κάνει χρήση ενός πλούσιου λεξιλογίου και είναι τουλάχιστον αποτέλεσμα μιας σοβαρής έρευνας και μελέτης πάνω στο θέμα στο οποίο διαπραγματεύεται.
Από την άλλη, για να γίνει ένα βιβλίο bestseller, αρκεί να αγγίξει αυτό με το οποίο οι άνθρωποι έχουν συγκινησιακή εξάρτηση. Δηλαδή να διεγείρει το συγκινησιακό τους πεδίο. Και αυτό που μπορεί να τους διεγείρει, είναι το να γίνεις ο καθρέφτης τους. Και μόνο δύο πράγματα μπορούν να υπάρξουν μέσα σε αυτόν τον καθρέφτη. Αυτό που οι ίδιοι είναι, ή αυτό που θα θέλανε να είναι.
Όποιο βιβλίο κατορθώσει να καθρεφτίσει περισσότερους ανθρώπους με την ιστορία του, αυτό θα γίνει και bestseller. Αν το κάνει ένα ποιοτικό βιβλίο, τότε θα γίνει. Αλλά έχουμε δει ότι το κάνουν συνήθως άλλου είδους βιβλία.
-Ποια είναι τα  άμεσα συγγραφικά σας σχέδια;
Υπάρχουν άλλα τρία έτοιμα βιβλία για έκδοση, για τα δύο είναι έτοιμα και τα συμβόλαια, και η επιθυμία μου είναι τα δύο πρώτα βιβλία που έχω γράψει και που δεν είναι πια στην κυκλοφορία σε μελλοντικό χρόνο να τα επανεκδώσω.
-Προβληματίζεστε με την  κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και Αξιών,  πιστεύετε  σαν Ελληνικός λαός θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση και πώς;
Όσο το βλέμμα των ανθρώπων θα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα, και που κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζουν τις κυβερνήσεις πιστεύοντας ότι κάποιος άλλος θα τους σώσει, τότε δεν θα έχουμε αλλάξει και τίποτα σε αυτές τις αξίες που μας έφτασαν στο σήμερα. Για να αλλάξει το βλέμμα αυτό, χρειάζεται απλά προσωπική αφύπνιση από τον καθένα μας. Αν συνεχώς πιστεύουμε ότι μας λένε, θα οδηγούμαστε εκεί που μας δείχνουν. Αν όμως δεν τους πιστέψεις, δεν μπορούν να σε πάνε πουθενά. Αυτό είναι ατομική και εσωτερική δουλειά από τον καθένα μας.
Στην περίοδο αυτή τη δύσκολη ,που περνάει ο ελληνικός λαός τι  έχετε να πείτε στον κόσμο για να πάρει δύναμη; Πιστεύετε πως θα έρθει η ανάκαμψη ;
Θα ήθελα κάποιες γενικές σκέψεις για την ΕΛΛΑΔΑ  της σημερινής εποχής. Για την θέση της χώρας μας στο παγκόσμιο στίβο αλλά και στην καρδιά μας…. Η προσπάθεια που κάνουμε  σαν Έλληνες  να σταθούμε, να ορθοποδήσουμε θα πρέπει να μας ικανοποιεί;
Δεν είμαι σίγουρος ότι τώρα είναι η δύσκολη περίοδος. Πιστεύω ότι δύσκολη ήταν η περίοδος από την οποία προήλθαμε, γιατί τότε ως άτομα κάναμε τις επιλογές που μας οδήγησαν μαθηματικά σε αυτό που ζούμε σήμερα. Αν σκάβεις το λάκκο σου, κάποια στιγμή θα πέσεις μέσα!
Είναι αρκετά περίεργο που εξυμνούμε όλοι μας το θαύμα των Θερμοπυλών, αλλά κανείς δεν αναφέρετε στην αγωγή και τον τρόπο ζωής των Σπαρτιατών! Χωρίς τις αξίες τους, τι θαύμα θα είχε γίνει τότε;
Η κληρονομιά της χώρας μας είναι πολύ μεγάλη, αλλά μάλλον την έχουμε θυσιάσει προσπαθώντας να μοιάσουμε σε άλλους πολιτισμούς αντί να χαράζουμε πάλι ένα πνεύμα που μπορεί να σταθεί πολύ παραπάνω από τις καταναλωτικές μας συνήθειες.
Έχουμε υπέροχα μυαλά, έχουμε ένα εξαιρετικό δυναμικό και μια όμορφη γεωγραφικά χώρα. Αν δούμε αυτό που έχουμε, ξεκινήσουμε από αυτό, το χρησιμοποιήσουμε, και δεν εξαρτόμαστε συνεχώς από το πώς μας θέλουν οι υπόλοιποι να είμαστε, ώστε να πάψουμε να γινόμαστε φτηνοί απομιμητές προτύπων που δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα μας, και θελήσουμε να αναδείξουμε το ήθος και τις αξίες που γέννησαν ένα Μαραθώνα, ή ένα έπος του 40, τότε αυτή η μικρή χώρα μπορεί να ξαναγίνει ένα λίκνο πολιτισμού. Όσο όμως το ενδιαφέρον μας είναι μόνο στα αποκτήματα, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε καιρό. Γιατί στα αποκτήματα είναι μάστορες όλοι αυτοί οι απέξω που ξέρουν πολύ καλά πως μας έστρωσαν το τυράκι, αλλά δεν έχουν καμία γνώση στο πώς να καλλιεργήσουν αξίες. Δυστυχώς αυτό το έχουμε ξεχάσει και εμείς, και είναι υποχρέωση μας μελετώντας ίσως πολύ, το πώς θα ξαναβρούμε αυτές τις αξίες που καθιέρωσαν παγκόσμια το ελληνικό πνεύμα.
-Ποια η συμβουλή που  θέλετε να δώσετε σε έναν νέο δημιουργό, που θέλει να ασχοληθεί  με το γράψιμο ;
Να γράφει, να γράφει, και να γράφει. Ότι και να του λένε, ότι και να ακούει! Ίσως να κρύβει ένα διαμάντι μέσα του που αν του ζητάει να εκδηλωθεί οφείλει να το αποδώσει στο χαρτί.
- Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιό θα επιλέγατε και γιατί;
Είμαι από την παλιά φουρνιά, πάντα θα με συγκινεί το έντυπο βιβλίο. Αλλά επειδή οφείλουμε να ζούμε μέσα στη ροή των πραγμάτων, αν η ηλεκτρονική έκδοση είναι μια απάντηση για την οικονομία των πόρων του πλανήτη, πολύ ευχαρίστως θα την αποδεχτώ.

 Μια ευχή σας θα ήθελα:
 Με ειρήνη να διαβαίνει ο κάθε ένας το μονοπάτι του και με πλήρη συνειδητότητα στα βήματά του.
   
Σας ευχαριστώ θερμά !
Ρένα  Γ.  Τζωράκη-δημοσιογράφος
Γραμματέας  του Παγκρήτιου Συλλόγου-Συγγραφέων –Λογοτεχνών:
«Κρητών Λόγος»


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια