Λύθηκε το μυστήριο του θαλάσσιου φιδιού με την τρύπα στο κεφάλι !

Λύθηκε το μυστήριο του θαλάσσιου φιδιού με την τρύπα στο κεφάλι !





Σημειώνεται, ότι τα θαλάσσια φίδια έχουν ενταχθεί σχετικά πρόσφατα στην υδρόβια ζωή.

Μόνο τα ψάρια έχουν βράγχια, σωστά; Λάθος. Γνωρίστε το Hydrophiscyanocinctus , το θαλάσσιο φίδι που μπορεί και αναπνέει από την κορυφή του κεφαλιού του, χάρη σε μια μυστηριώδη τρύπα που μοιάζει με μάτι.

Το συγκεκριμένο είδος που φτάνει τα τρία μέτρα μήκος, προέρχεται από τα ρηχά νερά της Αυστραλίας και της Ασίας και μπορεί να αντλεί οξυγόνο με τη βοήθεια των αιμοφόρων αγγείων του κάτω από το δέρμα στο ρύγχος και στο μέτωπό του.

Σημειώνεται, ότι τα θαλάσσια φίδια έχουν ενταχθεί σχετικά πρόσφατα στην υδρόβια ζωή, έχοντας εξελιχθεί από χερσαία φίδια που ήταν πριν από περίπου 16 εκατομμύρια χρόνια. Είναι πράγματι πρόσφατα, αν σκεφτεί κανείς ότι οι φάλαινες και τα ντιγκονγκ εντάχθηκαν στο θαλάσσιο περιβάλλον πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια.

Παρόλα αυτά, σε αυτά τα εκατομμύρια χρόνια που μεσολάβησαν, τα περίπου 60 γνωστά είδη θαλάσσιων φιδιών έχουν αναπτύξει μια εντυπωσιακή σειρά προσαρμογών στη θαλάσσια ζωή. Αυτά περιλαμβάνουν τους αδένες αλάτων κάτω από τη γλώσσα, ουρές που μοιάζουν με κουτάλες για να κολυμπάνε ευκολότερα, αλλά και την ικανότητά τους να απορροφούν οξυγόνο και να αποβάλλουν το διοξείδιο του άνθρακα μέσω του δέρματός τους.

Η μυστηριώδης τρύπα στο κεφάλι

Το επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science αποκάλυψε ότι το δακτυλιοειδές θαλάσσιο φίδι Hydrophis cyanocinctus έχει στην πραγματικότητα ένα σύνολο βραγχίων στο μέτωπό του.

Η μαύρη τρύπα διερευνήθηκε από ζωντανά δείγματα θαλάσσιων φιδιών από το Βιετνάμ, όπου τα φίδια της θάλασσας συνήθως πωλούνται ως τρόφιμα στις ψαραγορές.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι αυτή η τρύπα δεν είναι μάτι, όπως πιστευόταν στην αρχή . Αυτό που πραγματικά περνά μέσα από τη μυστηριώδη τρύπα στο κρανίο του είναι ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο. Αυτό το αιμοφόρο αγγείο ταξιδεύει προς τα εμπρός και διακλαδίζεται σε ένα σύνθετο δίκτυο φλεβών και αρτηριών κάτω από το δέρμα του μετώπου και του ρύγχους, του εμπρόσθιου τμήματος από το κεφάλι κάποιων ζώων, που προεξέχει και περιλαμβάνει το στόμα και τη μύτη

Ενώ ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων αναμένεται να υπάρχει κάτω από το δέρμα όλων των φιδιών, αυτό που είναι ιδιαίτερο για το H. cyanocinctus είναι το υπερβολικό μέγεθος των αιμοφόρων αγγείων και το γεγονός ότι συγκλίνουν προς μία μεγάλη φλέβα που εισέρχεται στον εγκέφαλο .

Αυτό το παράξενο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων έχει νόημα όταν θεωρούμε ότι τα φίδια της θάλασσας μπορούν να αναπνεύσουν μέσα από το δέρμα τους. Αυτό συμβαίνει χάρη στις αρτηρίες που περιέχουν πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις οξυγόνου από το θαλασσινό νερό που βρίσκεται γύρω τους, γεγονός που επιτρέπει στο οξυγόνο να διαχέεται μέσω του δέρματος και μέσα στο αίμα.

Συνεπώς, το θαλάσσιο φίδι H. cyanocinctus κατάφερε να αναπτύξει ένα αναπνευστικό σύστημα που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως τα βράγχια των ψαριών, παρά την τεράστια εξελικτική απόσταση μεταξύ αυτών των δύο ειδών. Πραγματικά, αυτά τα φίδια θεωρούνται πλέον πλάσματα της θάλασσας.





Πηγή: Newsweek

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια