(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ακριβιάδης)
Ανεκτίμητη λογοτεχνική και ποιητική παρακαταθήκη αφήνει ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών. Ο ποιητής, κριτικός, μελετητής, μεταφραστής, δοκιμιογράφος και μυθιστοριογράφος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μεταπολεμικού υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, γεννήθηκε το 1921 στη Λοζάνη. Πατέρας του ο διπλωμάτης Κωνσταντίνος Βαλαωρίτης.
Σπούδασε φιλολογία και νομικά σε Αθήνα, Λονδίνο και Σορβόνη και στην Ελλάδα επέστρεψε μόνιμα το 2004.
Το 1944 δραπέτευσε από τη γερμανοκρατούμενη Ελλάδα· στο Κάιρο συνάντησε τον Σεφέρη ο οποίος τον προέτρεψε να πάει στο Λονδίνο για να βοηθήσει στην ανάπτυξη λογοτεχνικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Βρίσκεται στον κύκλο των Τ.Σ. Έλιοτ, Γ.Χ. Όντεν, Ντύλαν Τόμας και εργάζεται για τον Λούις ΜακΝις στο BBC. Όσο ήταν στη βρετανική πρωτεύουσα δημοσίευσε άρθρα και μετέφρασε εκτενώς Έλληνες ποιητές του 1930 (Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκο, Εγγονόπουλο, Γκάτσο).
Το 1960 έστρεψε στην Ελλάδα – από το 1963 έως το 1967 ήταν εκδότης και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Πάλι. Όταν η χούντα πήρε την εξουσία ένιωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από την αυτοεξορία. Έτσι το 1968 έφυγε για τις ΗΠΑ όπου δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργικό γράψιμο στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, μια θέση που κράτησε για 25 χρόνια.
Το 1959 βραβεύτηκε με το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το οποίο αρνήθηκε. Το 1976 είχε, επίσης, αρνηθεί την πρόταση να γίνει αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Πήρε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1982 και το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας το 1998. Επίσης έλαβε ένα βραβείο της Αμερικανικής Εταιρείας Ποίησης, το 1996. Το 2006 για το ποιητικό του έργο απέσπασε το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ την ίδια χρονιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής. Το 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.
Βιβλία του Νάνου Βαλαωρίτη έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, σε αγγλικές και γαλλικές μεταφράσεις. Τελευταίο του δοκίμιο είναι το Ο Όμηρος και το αλφάβητο (έκδ.: Ελληνοαμερικανική Ένωση, 2010), το οποίο το 2012 κυκλοφόρησε και στα αγγλικά.
0 Σχόλια