Σενάρια άμεσης απόφασης προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35. - Επίκειται συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Σενάρια άμεσης απόφασης προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35. - Επίκειται συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.






Φήμες μη επιβεβαιωμένες, αλλά και επίμονες, φέρουν την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο άμεσης προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35 Lightning II.

Οσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο, λόγω της οικονομικής καταστροφής της χώρας, οι φήμες λένε πως η απόφαση  ελήφθη τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης προκειμένου να καλυφθεί η αεράμυνα της χώρας έναντι των τουρκικών προκλήσεων αλλά και ως απάντηση στην Άγκυρα που προχώρησε στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η έγκριση για την αγορά των συγκεκριμένων μαχητικών πέμπτης γενιάς θα δοθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) του οποίου προεδρεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, τα ίδια σενάρια φέρουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει δώσει ήδη το «πράσινο» φως για την επίλυση των διαδικαστικών ζητημάτων επί τούτου στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο που έχει ενημερωθεί πλήρως για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τον θώκο.

Το "σήμα" το έδωσε σε συνέντευξη του ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin ο οποίος, όπως είχε σημειώσει το pronews.gr, είπε "ήρθε η ώρα η Ελλάδα να προμηθευτεί F-35, δεδομένου ότι η αναβάθμιση των F-16 ήδη υλοποιείται το επόμενο βήμα θα είναι η απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς και το F-35 είναι το μοναδικό διαθέσιμο μαχητικό 5ης γενιάς".

Όπως αναφέρει η "Στρατηγική", με μια συγκεκριμένη κίνηση η Αθήνα ζήτησε την έναρξη μιας τεχνικής μελέτης για το σύνολο των προϋποθέσεων που θα πρέπει να υπάρχουν ώστε να πραγματοποιηθεί η προμήθεια αυτού του τύπου των αεροσκαφών. Την μελέτη, αξίας περίπου 3 εκατ. ευρώ, ανέλαβε να την καλύψει η αμερικανική πλευρά και, ανάλογα και με τη διαχείριση από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, μπορεί να είναι έτοιμη εντός του επόμενου έτους. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε προμήθεια μαχητικών F-35. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως συνδεδεμένο με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Η επιστολή ήταν ένα απαραίτητο βήμα το οποίο έπρεπε να γίνει, ώστε, στην περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει στο μέλλον να προχωρήσει στην προμήθεια F-35, να έχει μπροστά της και την απαραίτητη μελέτη.

Το θέμα αναζωπυρώθηκε, καθώς ο αντιναύαρχος Ματάιας Γουίντερ, επικεφαλής του Γραφείου του Πενταγώνου για τα F-35, υπογράμμισε ότι «Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία, περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές».

Οι χώρες αυτές έρχονται μετά τη Φινλανδία, την Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν, ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο κ. Γουίντερ έχει συμπεριλάβει την Ελλάδα στην ίδια ομάδα χωρών με τη Σιγκαπούρη, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Πολωνία για ακόμα μία φορά τον περασμένο Απρίλιο. Κάτι που σημαίνει ότι είναι ενταγμένη σε μια συγκεκριμένη «ταχύτητα», αναλογικά με το υφιστάμενο ενδιαφέρον.

Στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν πολύ καλά την οικονομική αδυναμία της Ελλάδας να αποκτήσει προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως έπραττε μέχρι το 2009 και πολύ περισσότερο να τα συντηρήσει αυτά δεδομένου του τρομακτικού και απαγορευτικού κόστους που θα είχε κάτι τέτοιο, χωρίς να υπάρξει γενναία αμερικανική οικονομική βοήθεια ή χωρίς να ανακαλύψουμε πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων!

Πόσο θα κόστιζαν δυόμιση Μοίρες 24-30 F-35A/B πλήρως εξοπλισμένα; Θεωρούμε πως ένα ποσό περίπου στα 6 δισ. δολάρια θα ήταν “λογικό” καθώς τέτοιες αγορές αφορούν και τα όπλα τους: JSM, AIM-9X, AIM-120D, GBU-38 και φυσικά πολλά ακόμη.

Σε ένα υποθετικό δοσολόγιο δέκα ετών η δόση θα ήταν 600 εκ. δολάρια κατ’ ελάχιστο, ετησίως. Αν σκεφθούμε ότι ετησίως τόσα δαπανούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για όλα τα προγράμματα συντήρησης και αναβάθμισης των νυν όπλων, καταλήγουμε στο ότι είναι αδύνατη η προμήθειά τους, εκτός και αν, όπως προείπαμε υπάρχει δωρεάν στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ή μέσω των κονδυλίων FMF, Foreign Military Funds ή... βρούμε πετρέλαιο!

Μας έχει ξαναδώσει πρόσφατα στρατιωτική βοήθεια η κυβέρνηση των ΗΠΑ, συνολικά 460 εκ δολάρια (ή σχεδόν 500) πέρσι για να συμπληρώσουμε τα χρήματα που απαιτούνταν για τον εκσυγχρονισμό των F-16V!

Μια τέτοια απόφαση των ΗΠΑ θα σταματούσε την δυσαρέσκεια του Fort Worth για την απώλεια της τουρκικής παραγγελίας.

Το F-35 πρωτοπαρουσιάστηκε το 2016 και αποτελεί μέχρι και σήμερα το καλύτερο «κομμάτι» των Ηνωμένων Πολιτειών που υπολογίζουν ότι θα έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2070.

Η κοινοπραξία των εταιρειών που το κατασκευάζουν (ηγείται η Lockheed Martin με σημαντικότερους εταίρους τις Northrop Grumman και BAe Systems) σημειώνει ότι το F - 35 διαθέτει αυτή τη στιγμή «το πιο ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο αισθητήρων οποιουδήποτε μαχητικού αεροσκάφους στην ιστορία».

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία Lockheed Martin το κάθε F-35A συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης κοστίζει περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ και η τιμή του αναμένεται να πέσει στα 73 εκατομμύρια το έτος 2025. Αυτή είναι η τιμή μόνο για την αγορά του γιατί εκτός αυτού θα πρέπει να υπολογίσεις και τα υπόλοιπα κόστη, όπως για παράδειγμα αυτό για κάθε μια ώρα πτήσης που ανέρχεται γύρω στα 22.000 ευρώ!






Να προσθέσουμε τέλος ότι στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35 συμμετέχουν ως συνχρηματοδότες των Ηνωμένων Πολιτειών, μια σειρά από χώρες του ΝΑΤΟ όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Τουρκία, η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Δανία, ενώ το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη μετέχουν ως παρατηρητές.
Η γειτονική Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα με απόφαση της Ουάσιγκτον όταν επέλεξε να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα των S - 400.











Πηγή: pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια