Μηνύματα προς την Τουρκία: Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η τουρκική προκλητικότητα!

Μηνύματα προς την Τουρκία: Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η τουρκική προκλητικότητα!




Μητσοτάκης: Διαθέτουμε μέσα και βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής.

    Κώστας Μαυραγάνης

Μηνύματα προς την Τουρκία: Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η τουρκική

Μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η ήπια στάση της Ελλάδας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρέπει να παρερμηνεύεται τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα. Επίσης, υπογράμμισε πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας... Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας -Λιβύης. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους που το έχουν καταδικάσει».

Από πλευράς του, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη θα δώσει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, τονίζοντας πως δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και είναι άκυρη.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζεται ρητά στο σχέδιο συμπερασμάτων: Η ΕΕ υποστηρίζει απερίφραστα την Ελλάδα και την Κύπρο στις αιτιάσεις που διατυπώνουν για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία την έκκληση προς την Τουρκία να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να μην προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες έναντι γειτονικών χωρών της και πιο συγκεκριμένα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Επίσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας και τονίζουν ότι δεν γίνονται ανεκτές οι παραβατικές και προκλητικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με το προσχέδιο Συμπερασμάτων, που η τελευταία του εκδοχή διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με τη συμμετοχή του κ. Βαρβιτσιώτη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και θα αναφέρει ξεκάθαρα ότι «το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη». Το τελικό κείμενο θα διαμορφωθεί από τους ηγέτες μετά και τη  συζήτηση που θα γίνει στο δείπνο.
Τριμερής άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη αρχίζει τριμερής άσκηση ναυτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας, στην κυπριακή ΑΟΖ, με την επωνυμία «CYP/FRA/IT 2019».

Αναλυτικότερα, το ΚΥΠΕ μεταδίδει πως, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί τριμερής ναυτική άσκηση τύπου «PASSEX» στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην  άσκηση θα συμμετάσχουν μέσα  και των τριών χωρών με σκοπό τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, την ενίσχυση του  επίπεδου επικοινωνίας και κατανόησης και τη προαγωγή του πνεύματος  συνεργασίας, όπως αναφέρεται.
Τσαβούσογλου: Θα εμποδίσουμε δραστηριότητες χωρίς άδεια στην «τουρκική» υφαλοκρηπίδα

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της, υποστηρίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να προβεί σε δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας χωρίς την άδειά μας, θα το εμποδίσουμε εάν συμβεί αυτό».

«Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων, είμαστε υπέρ μιας προσέγγισης που μπορεί να εγγυηθεί τα δικαιώματα και των δύο πλευρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» δήλωσε, προσθέτοντας ότι ίσως υπογραφούν συμφωνίες σαν αυτή με τη Λιβύη με άλλες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, όπως η Ελλάδα, ο Λίβανος και η Αίγυπτος, εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Anadolu)

Πηγή: huffingtonpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια