Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποια είναι η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποια είναι η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας




Ποια είναι η  64χρονη δικαστής που προτείνεται για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα - Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας - αναδείχθηκε στην ηγεσία του ανώτερου ακυρωτικού δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2018- πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το μεσημέρι με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και ευχαρίστησε για την προσφορά του.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε το 1956.  Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

Ο αείμνηστος πατέρας της νέας προέδρου του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου - Γιώργου Κοσκωτά και για κάποιο διάστημα μάλιστα προήδρευσε.

Η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα δύο συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες του).
Η κυρία Σακελλαροπούλου υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκα ως διατηρητέα, κ.λπ.

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του περιβάλλοντος.

Ήταν η αντιπρόεδρος εκείνη, η οποία, μαζί με τον αποχωρήσαντα λόγω ορίου ηλικίας Χρήστο Ράμμο, με επιστολές τους τάραζαν τα λιμνάζοντα νερά του τέως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου για παραλήψεις και άστοχες ενέργειές του σε «καυτά» υπηρεσιακά θέματα του δικαστηρίου. Ακόμη, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επικρίνοντας τόσο τη στάση του κ. Σακελλαρίου, για ματαίωση της Ολομέλειας για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες, κ.λπ., όσο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο για το ΣτΕ.

Είχε όμως και πλούσια συνδικαλιστική δράση κατά τη δικαστική διαδρομή της. Διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006-2008).




Πηγή: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια