Να γιατί κάποιες γυναίκες αργούν να μπουν στην ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ!

Να γιατί κάποιες γυναίκες αργούν να μπουν στην ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ!





Η μέθοδος που μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση ακόμη και 20 χρόνια

Η διαμονή στην εξοχή μπορεί να καθυστερήσει την είσοδο μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση ακόμη και περισσότερο από ένα χρόνο, υποστηρίζει νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που ζουν σε περιβάλλον με πράσινο βιώνουν αυτή την αλλαγή 16 μήνες αργότερα από το μέσο όρο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bergen στη Νορβηγία, οι οποίοι διεξήγαγαν τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environment International, πιστεύουν ότι η καθυστέρηση αυτή ενδεχομένως να οφείλεται στα χαμηλότερα επίπεδα στρες των γυναικών.

Η μελέτη, που βασίστηκε σε αρχεία σχεδόν 2.000 γυναικών, είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ πρασίνου και εμμηνόπαυσης, με την ερευνητική ομάδα να υποστηρίζει ότι τα ευρήματα έχουν ευρύτατες συνέπειες, καθώς όταν μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση νεότερη διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων ή οστεοπόρωσης.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Kai Triebner εξέτασαν τα αρχεία 1.955 γυναικών για διάστημα μεγαλύτερο των 20 χρόνων (1990-2001 και 2010-2013) και βρήκε ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε περιοχή με περισσότερο πράσινο σε απόσταση 300 μέτρων από το σπίτι τους έμπαιναν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 51,7 ετών. Αντίθετα, εκείνες που ζούσαν σε περιοχές με λιγότερο πράσινο βίωναν τη διακοπή της εμμήνου ρύσης τους σχεδόν ενάμιση χρόνο νωρίτερα, στα 50,3.

Η ομάδα του Δρ. Triebner υποστηρίζει ότι η σύνδεση αυτή προστίθεται στα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών που έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες μπορούν να οδηγήσουν σε εμμηνόπαυση νωρίτερα στη ζωή μιας γυναίκας και ότι η διαμονή σε πιο αγροτικές περιοχές κάνει τους ανθρώπους λιγότερο αγχώδεις.

Εξήγησαν, μάλιστα, τον ισχυρισμό τους αναφερόμενοι στις ορμόνες οιστραδιόλη, η οποία βρίσκεται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα όταν μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση, και κορτιζόλη.

«Το στρες στους ανθρώπους απεικονίζεται από τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία μπορεί να μειωθεί μέσω της έκθεσης στο πράσινο. Τα χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης, πράγμα που καθιστά εφικτό για τις γυναίκες με λιγότερο στρες (και άρα χαμηλότερη κορτιζόλη) να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης και έτσι να καθυστερήσουν τη μετάβασή τους στην περίοδο της εμμηνόπαυσης», σημειώνουν οι συγγραφείς στην εργασία τους. Προσθέτουν, τέλος, ότι το περισσότερο πράσινο έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, η οποία επίσης συνδέεται με την έναρξη της εμμηνόπαυσης σε νεότερη ηλικία και ότι η ρύπανση είχε μικρή επίδραση στο χρόνο που οι γυναίκες έμπαιναν στην εμμηνόπαυση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια