Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε πραγματικά;

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε πραγματικά;






    Ένα από τα σημεία των καιρών στο ερευνητικό πεδίο είναι οι αλληλοαντικρουόμενες μελέτες, που πολλές φορές αναιρούν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία…

Οι συστάσεις για τη διάρκεια του ύπνου από το National Sleep Foundation στις ΗΠΑ είναι αρκετά σαφείς. Οι εμπειρογνώμονες και οι ειδικοί επιστήμονες του ύπνου υποδεικνύουν ότι η κατάλληλη διάρκεια ύπνου για τους εφήβους είναι 8 έως 10 ώρες τη νύχτα, ενώ είναι 7 έως 9 ώρες για τους νέους ενήλικες και ενήλικες και 7 έως 8 ώρες για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Συνεπώς, τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου είναι το ελάχιστο όριο που πρέπει κάποιος να κοιμάται.

Τα αποτελέσματα μιας νέας πολυεθνικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Sleep αμφισβητούν τώρα αυτή τη σύσταση. Στη μελέτη, οι συγγραφείς συγκέντρωσαν τα δεδομένα διάρκειας ύπνου 613 συμμετεχόντων για μια εντυπωσιακή περίοδο 28 ετών. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε από το 1985 έως το 2013. Με βάση τη διάρκεια του ύπνου τους, οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες: «πέντε ώρες ή λιγότερο», «έξι ώρες», «επτά ώρες» ή «οκτώ ώρες». Κατόπιν κάθε συμμετέχων έπρεπε να εκτελέσει μια σειρά δοκιμασιών για να αξιολογήσει τις γνωστικές του ικανότητες. Αυτές οι εξετάσεις περιελάμβαναν μια μεγάλη ποικιλία γνωστικών τεστ όπως η μνήμη και οι χρόνοι αντίδρασης. Επιπλέον, ο ερευνητής χρησιμοποίησε έναν μαγνητικό τομογράφο (MRI) για να αξιολογήσει διάφορες πτυχές της δομής του εγκεφάλου. Αυτές περιελάμβαναν τη δομή της γκρίζας ύλης του εγκεφάλου, τα κύτταρα στους νευρώνες, τις νευρικές συνδέσεις και πολλά άλλα.

Οι συγγραφείς έκαναν την υπόθεση ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν συστηματικά τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα θα είχαν βελτιώσει τη γνώση καθώς και τη δομή της γκρίζας και της λευκής ύλης του εγκεφάλου σε σχέση με εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερο από όσο έπρεπε. Κάτι τέτοιο όμως δεν προέκυψε από τα αποτελέσματα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές στη γνωστική λειτουργία σε καμία από τις παραμέτρους του εγκεφάλου μεταξύ των διαφορετικών ομάδων ύπνου (8 ή περισσότερες ώρες το 12,7%, επτά ώρες το 45,4%, έξι ώρες το 37,2% και 4,7% πέντε ώρες κάθε βράδυ).

Έτσι, ο ύπνος έξι ή ακόμα και πέντε ώρες κάθε νύχτα δεν συσχετίστηκε με διαταραχές της γνωστικής λειτουργίας ή με αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Οι συγγραφείς επανήλθαν ότι τελικώς ίσως δεν είναι η ποσότητα του ύπνου, αλλά η ποιότητα που κάνει τη διαφορά. Ίδωμεν…

Πηγή: ygeiamou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια