Λίγα λόγια για τον χαρταετό & για το που κρατά η σκούφια του, θέλεις να μάθεις;

Λίγα λόγια για τον χαρταετό & για το που κρατά η σκούφια του, θέλεις να μάθεις;






"Να γίνομαι άνεμος για το χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμη και όταν ο ουρανός δεν υπάρχει", διαβάζουμε στο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, «Ο Μικρός Ναυτίλος».

Το πέταγμα του χαρταετού στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας, γνωστά ως κούλουμα. Παρόλα αυτά, το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα έθιμο, το οποίο συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς.

Η κατασκευή του φαίνεται να γοήτευσε τους ανθρώπους από το 500 π.Χ καθώς συναντάται σε εικόνες και σε γραπτά εκείνης της χρονικής στιγμής.

Αν και δεν είναι γνωστό, πότε και πού κατασκευάστηκε ο πρώτος χαρταετός, λέγεται πως η παρθενική του εμφάνιση έγινε στην Αρχαία Κίνα, σε μία προσπάθεια των Κινέζων να αντιγράψουν τη μορφή των πουλιών, ενώ η κατασκευή του ήταν συνδεδεμένη με την θρησκεία.
Ο πολυταξιδεμένος χαρταετός

Ο χαρταετός μάς ταξιδεύει στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη, στο Αφγανιστάν, στην Αμερική, στην Αυστραλία και στην Ελλάδα, δίνοντάς μας την εντύπωση πως έχει κάνει πολλές περιοδείες μέσα στον χρόνο. Στην Ευρώπη λέγεται πως έκανε την εμφάνισή του το 1400 μ.Χ όταν Ευρωπαίοι εξερευνητές περιηγούνταν στη γύρω περιοχή της Ασίας.

Ο χαρταετός μετρώντας πολλά ταξίδια στο βιογραφικό του, απόκτησε ποικίλες μορφές και δημιούργησε πολλούς μύθους γύρω από το όνομά του. Αν θα μπορούσαμε να εικάσουμε κάτι γύρω από την κατασκευή του χαρταετού, τότε αυτό θα ήταν η επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει, να νικήσει την βαρύτητα, να στείλει κάτι στον ουρανό.



Ο «επιστήμονας» χαρταετός

Ο χαρταετός ως κατασκευή βοήθησε την επιστημονική κοινότητα μέσα στον χρόνο, καθώς τόσο ο επιστήμονας Benjamin Franklin ασχολήθηκε με τους χαρταετούς σε μία προσπάθεια να διερευνήσει τον ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα, όσο και o Alexander Graham Bell προχωρώντας σε μία σειρά από μελέτες.

Η κατασκευή του χαρταετού-κουτιού αξιοποιήθηκε από την επιστημονική κοινότητα από το 1890, με τρόπο κατά τον οποίο εξυπηρετούσε την αποστολή μετεωρολογικών οργάνων στον αέρα. Η συμβολή του χαρταετού στην επιστήμη ήταν μεγάλη, καθώς αποτέλεσε την αρχική ιδέα, θα λέγαμε, του αεροπλάνου.

Ο Lawvrence Hargrave στις 12 Νοεμβρίου ανυψώθηκε από το έδαφος με τη βοήθεια 4 χαρταετών, ενώ ο Samuel Franklin Cody κατάφερε να διασχίσει τη Μάγχη, στις 7 Νοεμβρίου του 1903, με ένα όχημα το οποίο κινούνταν από χαρταετούς.
Ο χαρταετός και η Καθαρά Δευτέρα στην Ελλάδα

Ο χαρταετός, παρ’ όλες τις πολυεπίπεδες χρήσεις του, σήμερα αποτελεί ένα έθιμο στην Ελλάδα, με το οποίο γιορτάζουμε τα κούλουμα. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, κατά την οποία οι χριστιανοί ξεκινούν τη μεγάλη νηστεία μέχρι το Πάσχα.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να «παίρνουμε τα βουνά» ή να βρισκόμαστε κάπου στην εξοχή και να παίζουμε με τους σπάγκους και τις ουρές των χαρταετών σε μία προσπάθεια να σηκώσουμε τον δικό μας ψηλά στον ουρανό.


Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:

    Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα
    μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια

Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια:

    ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή
    επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής

Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις Υπηρεσίες του ανά τη χώρα.
 Εν κατακλείδι:

    Μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα της ΔΕΗ
    Προσοχή στα ζύγια της καλούμπας και της ουράς
    Καλή επιλογή μεγέθους ουράς…

 Διαβάστε σήμερα:


Η καλημέρα σήμερα από το Λογοτεχνικό περιβόλι της Ρένας Γ. Τζωράκη με ένα υπέροχο τραγούδι σε όλους εσάς!
Ευχές για Καθαρή Δευτέρα



Πηγή: bestprice.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια