Ευρωπαϊκή σεισάχθεια και Επίκτητος Γιώργος Σταματόπουλος

Ευρωπαϊκή σεισάχθεια και Επίκτητος Γιώργος Σταματόπουλος





H φυσική ροή των όντων διακόπηκε. Η ζωή μεταλλάχτηκε. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση προς τους απανταχού εμπολέμους να συστήσουν εκεχειρία -νωρίς το θυμήθηκε. Ολες οι φυλές και όλες οι θρησκείες του κόσμου έχουμε έναν κοινό εχθρό: τον κορονοϊό -ούτε λέξη για τις υπερεθνικές ελίτ ή για τη συσσώρευση του κεφαλαίου σε μερικούς νοματαίους του πλανήτη. Πώς, αλήθεια, αντιμετωπίζουν οι άμαχοι και οι ξεριζωμένοι τον κοινό εχθρό τη στιγμή που ελλείπουν δραματικά οι ιατρικές δομές και δεν υπάρχουν προστατευτικά μέσα; Τι λέει ο κύριος γενικός γι' αυτούς τους ξεχασμένους από τον κόσμο ανθρώπους; Αξιοσημείωτη εντούτοις η έκκλησή του -το θέμα είναι εάν και από ποιον θα εισακουστεί, εάν συμφέρει τους ισχυρούς μια γενική κατάπαυση του πυρός.

Στους εν ειρήνη (;) διαβιούντες τώρα: Θλίψη -και φρίκη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες -και οι ηγέτες όλου του κόσμου- προτιμούν να πάνε στον αγύριστο παρά να προβούν, ως οφείλουν, σε μια γενναία σεισάχθεια, που θα επανέφερε τον κόσμο σε μια υγιή οικονομική συνθήκη ώστε να επαναλειτουργήσει η οικονομία [ο πολιτισμός και λοιπά]. Σημασία τώρα δεν έχει η αξία του κεφαλαίου αλλά η αξία της εργασίας. Οι κάτοχοι του κεφαλαίου ας ζήσουν από τα υπερπλεονάζοντα λίπη τους. Κι εδώ να εστιάσουν τα κινήματα αμφισβήτησης [αμφισβήτησης, τέλος πάντων] και όχι σε ανέξοδες καταγγελτικές κραυγές εναντίον του καπιταλισμού, των υπερεθνικών ελίτ και λοιπών εχθρών των λαών... μπουχτίσαμε από τέτοια.

Εάν δεν αφαιρεθούν [κουρευτούν κατά την οικονομική ορολογία!] τα χρέη των χωρών που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν, δεν βλέπω να προχωράει η ένωση της Ευρώπης. Με αυτά τα κορονο-ομόλογα, πώς τα λένε, η κατάσταση θα χειροτερέψει στις φτωχές χώρες, του Νότου κυρίως. Κούρεμα λοιπόν, μια σύγχρονη σεισάχθεια -αυτή είναι η μόνη οικονομική πολιτική που ενδείκνυται στις φριχτές τούτες μέρες. Σε ό,τι αφορά τη μικρή μας χώρα, ας γίνει τουλάχιστον κατανοητό πόσο σημαντικά αγαθά είναι αυτά της παιδείας και της υγείας, αγαθά των οποίων τη διαχείριση οι φιλελεύθεροι της κυβέρνησης λιγώνονται να αναθέσουν στους αγαπητούς τους ιδιώτες.

Και βέβαια, εκτός από την υποχρέωση της κυβέρνησης να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, παραμένει για μας τους υπόλοιπους το χρέος να διαφυλάξουμε την πνευματική και ψυχική μας υγεία. Υπάρχουν μικροί ήλιοι μέσα στον καθένα και περιμένουν από τους «ιδιοκτήτες» τους να τους ανακαλύψουν ώστε να διωχτούν τα σκοτάδια που η εκάστοτε συγκυρία τοποθετεί στους μέσα κόσμους. Καλό είναι να θυμηθούμε τον ταπεινό στωικό Επίκτητο, που επέμενε ότι για οτιδήποτε σου συμβαίνει να μην ξεχνάς να γυρίζεις στον εαυτό σου και να αναζητείς τρόπους πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις [Εφ' εκάστου των προσπιπτόντων μέμνησο, επιστρέφων επί σεαυτόν, ζητείν τίνα δύναμιν έχεις προς την χρήσιν αυτού].

Μια και θυμηθήκαμε τον Επίκτητο. Καλό είναι τούτες τις μέρες να ασχοληθεί κανείς με τον Αβδηρίτη Δημόκριτο, κυρίως με εκείνα τα αποσπάσματα που αφορούν την επιστήμη της ηθικής.
Πηγή:efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια