Μήπως το ψυγείο έγινε ο καλύτερος σου φίλος;

Μήπως το ψυγείο έγινε ο καλύτερος σου φίλος;




Συναισθηματική πείνα εν μέσω καραντίνας
Κωνσταντίνα Κύρκου

    |
Η παραμονή στο σπίτι συνεχίζεται, παρόλο που οι μέρες έγιναν επικίνδυνα όμορφες και ανοιξιάτικες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τις χαρούμε, όμως πρέπει να το κάνουμε υγιείς. Η αναμονή εξάλλου αξίζει την υγεία μας. Όμως προς το παρόν που #Μένουμε Σπίτι, έχοντας περιορίσει τις κοινωνικές συναναστροφές, μήπως το έχεις ρίξει στο φαί; Μήπως το δρομολόγιο καναπές-ψυγείο-κρεβάτι έγινε η νέα σου καθημερινότητα;

Πολύ συχνά παρατηρείται ότι δεν τρώμε μόνο γιατί πεινάμε, αλλά γιατί το φαγητό μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, αποφεύγοντας το στρες και τα προβλήματα. Και οι τελευταίες μέρες είναι, αν μη τι άλλο γεμάτες και από τα δύο λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. Το να καταναλώνεις φαγητό επειδή δεν νιώθεις καλά ή επειδή απλά δεν έχει τι να κάνεις, είναι συνήθειες που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα στην ουσία, αλλά αντιθέτως προκαλούν προβληματικές καταστάσεις μελλοντικά. Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού όμως, γίνεται συχνά αυτόματα, χωρίς να σκέφτεσαι. Ωστόσο την επόμενη φορά, που θα αναζητήσεις ένα σακουλάκι πατατάκια ή σοκολάτες, σκέψου καλά αν πεινάει το στομάχι σου ή το μυαλό σου.





1.Ο βασικός τρόπος να βάλεις τέλος στη συνήθειά να τρως ενώ δεν πεινάς, είναι να ανακαλύψεις τη ρίζα του προβλήματος. Τι πραγματικά είναι αυτό που σε οδηγεί στο φαγητό, το άγχος, τα νεύρα, η απογοήτευση, ή η βαρεμάρα;

2. Αφού την εντοπίσεις, προσπάθησε να δώσεις στον εαυτό σου έναν διαφορετικό τρόπο ανακούφισης από το πρόβλημα. Το ζεστό μπάνιο είναι μια καλή λύση.

3. Κράτησε τον εαυτό σου απασχολημένο. Μέσα στο σπίτι μπορείς να κάνεις πολλά δημιουργικά πράγματα, από το να κάθεσαι όλη μέρα στον καναπέ και να τρως. Χόρεψε με το αγαπημένο σου τραγούδι, διάβασε, ρίξτο στην κηπουρική, αθλήσου, φτιάξε κολάζ, κλπ.




4. Όταν δεν έχεις τι άλλο να κάνεις στο σπίτι, μην πάς στο ψυγείο. Κάνε μια βιντεοκλήση στους φίλους σου που έχεις τόσο καιρό να δεις. Μπορείτε να παίξετε και διάφορα online παιχνίδια όσο μιλάτε.

5. Πες όχι στην παρόρμηση σου. Μάθε να συγκρατείς τον εαυτό σου από τέτοιου είδους «γουρουνιές». Τροφοδότησε το στομάχι σου μέχρι να χορτάσει και όχι μέχρι να σκάσει. Μπορεί να έχεις φτιάξει το πιο νόστιμο φαγητό του κόσμου, θυμήσου όμως πως δεν είναι ανάγκη να το φας όλο σήμερα.




6. Πριν ενδώσεις στον πειρασμό κάνε πέντε λεπτά διάλλειμα. Πριν αρχίσεις να τρως, δώσε στον εαυτό σου πέντε λεπτά να πάρει μια πιο συνειδητή απόφαση. Είναι βιολογική η πείνα ή συναισθηματική; Προσπάθησε να καταλάβεις γιατί τράπηκες σε αυτή την πράξη. Αν τα πέντε λεπτά φαίνονται ατελείωτα, δοκίμασε έστω τα δύο.

Και να θυμάσαι, τρώμε για να ζούμε και όχι ζούμε για να τρώμε.
Η διαφορά είναι σημαντική!





Πηγή: allyou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια