Με την καραντίνα πολλά
άτομα απέκτησαν το κλασικό τοπικό πάχος στην κοιλιά, γνωστό και ως «η κοιλίτσα
που δεν φεύγει με τίποτα», επειδή δεν υποχωρεί ούτε με εντατική άσκηση.
Το ανδρικού τύπου
πάχος, αυτό δηλαδή που εντοπίζεται στην κοιλιά και όχι στην περιφέρεια ή τους
γλουτούς, ενέχει επιπλέον κινδύνους για την υγεία και ειδικότερα για την
καρδιά. Οι ειδικοί συνιστούν μάλιστα, τακτική μέτρηση της μέσης με μεζούρα και
όριο τα 88 εκατοστά για τις γυναίκες και τα 102 για τους άνδρες.
Ο *Άκης από τη
CTfivepercent Nutrition Team μάς δίνει χρήσιμα tips για στεγνή κοιλιά:
Αποφεύγουμε τις ζωικές
πρωτεΐνες: Χρειάζονται τετραπλάσια ποσότητα νερού από τη δική τους για να
μεταβολιστούν, οπότε επιβαρύνουν το σώμα με κατακρατήσεις, ενώ αποτελούν συχνά
και πηγή λιπαρών. Μία καλή εναλλακτική λύση είναι οι πρωτεΐνες φυτικής
προέλευσης, όπως τα όσπρια, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με σύνθετους
υδατάνθρακες (π.χ. φακές με ρύζι), ή οι ξηροί καρποί.
Τρώμε φυτικές ίνες: Μας
χορταίνουν δηλαδή ευκολότερα. Έτσι, μπορούμε να τρώμε τελικά μικρότερες
ποσότητες φαγητού (και κατ’ επέκταση λιγότερες θερμίδες) σε ένα γεύμα πλούσιο
σε φυτικές ίνες. Από την άλλη δημιουργούν μία κολλώδη ουσία στο έντερο που
επιβραδύνει την απορρόφηση της τροφής. Έτσι, από τη μία πλευρά χορταίνουμε
ευκολότερα και από την άλλη πεινάμε αργότερα.Επειδή μπορεί να μας φουσκώσουν,
αν έχουμε ευαισθησία, είναι καλό να τις προτιμάμε μαγειρεμένες και να αυξάνουμε
σταδιακά τις ποσότητές τους ή να βγάζουμε από τα φρούτα τη φλούδα και να τα
βράζουμε ή να τα ψήνουμε πριν τα φάμε.Καλό είναι να τρώμε 5 μερίδες φρούτων και
λαχανικών καθημερινά, ώστε να βοηθήσουμε τη λιποδιάλυση.
Δίνουμε ιδιαίτερη
προσοχή στο μαγείρεμα: Το κάλιο των τροφών (πλούσια σε κάλιο είναι τα λαχανικά,
τα φρούτα και οι πατάτες), που βοηθάει στη διούρηση και στο ξεφούσκωμα, είναι
υδατοδιαλυτό, γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε τα λαχανικά (κυρίως τις πατάτες)
πολλή ώρα στο νερό, ούτε να τα ταλαιπωρούμε πλένοντάς τα ή βράζοντάς τα μέσα σε
πολλά υγρά. Η καλύτερη επιλογή είναι να τα καταναλώνουμε νωπά, ψητά στο φούρνο
ή στη σχάρα και βραστά στον ατμό. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουμε τις λιπαρές
ύλες (εκτός από το ελαιόλαδο, η κατανάλωση του οποίου όμως δεν πρέπει να
υπερβαίνει τις 3 κουταλιές την ημέρα). Επίσης, θα πρέπει να περιορίσουμε στο
ελάχιστο το αλάτι (που ευνοεί τα φουσκώματα και τις κατακρατήσεις) και για να
νοστιμίζουμε τα πιάτα μας να χρησιμοποιούμε ρίγανη, λεμόνι, ξίδι, κρεμμύδι και
διάφορα μυρωδικά.
Αποφεύγουμε
συγκεκριμένα τρόφιμα: Αυτές είναι οι τροφές που έχουμε παρατηρήσει ότι μας
φουσκώνουν και οι οποίες δεν είναι οι ίδιες για όλους.Υπάρχουν όμως κάποιοι
συνήθεις ύποπτοι, όπως για παράδειγμα η ντομάτα, τα όσπρια, το λάχανο, το
μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια, τα χόρτα, τα άγουρα φρούτα, τα
γαλακτοκομικά και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν σποράκια. Βέβαια, όλα
αυτά τα τρόφιμα μπορεί να φουσκώνουν παροδικά, αλλά παράλληλα αυξάνουν τις
κενώσεις και/ή τη διούρηση και τελικά μειώνουν το βάρος.Επίσης, πρέπει να
αποφεύγουμε τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα, που είναι πολύ πλούσια σε
αλάτι, όπως οι κονσέρβες, κάθε είδος έτοιμου φαγητού και τα
αρτοποιήματα(συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού).
Αυστηρά «όχι» στη
ζάχαρη για δυο εβδομάδες: Σοκολάτες, μπισκότα, γλυκά αυξάνουν απότομα το
σάκχαρο, κουράζουν το πάγκρεας και μας παχαίνουν.
Αεροβική άσκηση για
απώλεια του περιττού λίπους: Οι ασκήσεις που αυξάνουν τον καρδιακό παλμό, όπως
το γρήγορο περπάτημα, το jogging, το ποδήλατο ή ο χορός, καίνε 145-300 θερμίδες
κάθε φορά (η μέτρηση αναφέρεται σε γυναίκα βάρους 65 κιλών).
Τα πιο αποτελεσματικά
τρόφιμα για στεγνή κοιλιά είναι η αγκινάρα, τα φασολάκια, το αγγούρι, τα
παντζάρια, το μήλο (χωρίς τη φλούδα), ο ανανάς, η παπάγια, το γκρέιπφρουτ, το
πορτοκάλι, τα δαμάσκηνα.
Γρήγορες
συμβουλές:
Σε όλες τις σαλάτες να προσθέτουμε 1
κουταλιά ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξίδι.
Κάθε πρωί μόλις ξυπνάμε, και πιο
συγκεκριμένα μισή ώρα πριν πάρουμε το πρωινό μας, να πίνουμε τον χυμό ενός
λεμονιού (διαλυμένο σε νερό).
Στο πρωινό μας να συμπεριλαμβάνουμε και 1
φλιτζάνι πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη.
Και για το τέλος το
καλύτερο: Μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα στα μέτρα σας.Ακολουθήστε μια
διαφορετική συμβουλή κάθε μέρα.Κρατήστε αυτές που σας αρέσουν, ώστε να
καταλήξετε με τις καλύτερες επιλογές σας. Έπειτα από δύο εβδομάδες, θα
θαυμάζετε τη σούπερ στεγνή κοιλιά σας!
* Ο Άκης (CT fiveprcent
- Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook:
CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram:
ct_fiveper_nutritionteam_akis
Πηγή: sofokleousin.gr
0 Σχόλια