Πως πήρε την ονομασία ΚΑΡΤΕΡΟΣ, η γνωστή παραλία της ΚΡΗΤΗΣ στο Νομό ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ;

Πως πήρε την ονομασία ΚΑΡΤΕΡΟΣ, η γνωστή παραλία της ΚΡΗΤΗΣ στο Νομό ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ;




Σε όλους μας, που είμαστε μόνιμοι κάτοικοι της Κρήτης είναι πλέον,
από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς η παραλία στον ΚΑΡΤΕΡΟ.
Η παραλία Καρτερός βρίσκεται 9 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου.
Ονομάστηκε έτσι απ’ τον στρατηγό Καρτερό που το 824 μ.Χ αποβιβάστηκε στην παραλία για να απελευθερώσει την Κρήτη απ’ τους Σαρακηνούς αλλά νικήθηκε.

Η παραλία είναι τεράστια και πλατιά με ψιλή ξανθιά άμμο, ανακατεμένη με βότσαλο.
Εκτείνεται 3 χλμ περίπου και είναι εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους. Το νερά είναι καθαρά και ρηχά χωρίς βράχια. Η παραλία Καρτερός είναι ιδανική για το άθλημα της ιστιοσανίδας.
Απέναντι από την παραλία, 200 μέτρα από την ακτή, βρίσκεται μία βραχονησίδα έκτασης περίπου ενός στρέμματος, το Μονοχάρακο, στο οποίο μπορείτε να πάτε κολυμπώντας.

Η παραλία Καρτερός είναι οργανωμένη με πολλά εστιατόρια και μπαρ ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών και διαθέτει παροχές για κολύμπι, ξαπλώστρες, ομπρέλες και φυσικά ναυαγοσώστες.

Η παραλία είναι κατάλληλη για ζευγάρια και οικογένειες και έχει χώρο για δραστηριότητες.
Η Ονομασία του Καρτερού έχει τις ρίζες της στην ΑΡΑΒΟΚΡΑΤΙΑ:

Η ονομασία της περιοχής έχει τις ρίζες της στην περίοδο της Αραβοκρατίας (824 - 961).
Οι Άραβες είχαν κάνει το Χάνδακα (Ηράκλειο) ορμητήριο για τις ληστρικές τους επιδρομές σ' όλη τη Μεσόγειο. Κατά την Άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς της Κρήτης το 904, άρπαξαν 22.000 νέους και νέες, τους οποίους μετέφεραν και πούλησαν, που νομίζετε; Στο μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο της Μεσογείου που γινόταν... στα Λιοντάρια! Οι Βυζαντινοί ονόμαζαν την Κρήτη "βαρβαροτρόφον".
Ο Χάνδακας έπληττε το γόητρο του Βυζαντίου και έπρεπε να εξουδετερωθεί. Όμως, όλες οι απόπειρες ανακατάληψης της Κρήτης στέφονταν με αποτυχία. Ανάμεσα στις απόπειρες αυτές ήταν και εκείνη του στρατηγού Κρατερού, που αν και αρχικά πήγαινε καλά, τελικά τα στρατεύματά του κατατροπώθηκαν... στον Καρτερό!
Η τοπωνυμική διάσωση του παραλλαγμένου ονόματος του στρατηγού θα μας θυμίζει για πάντα το ιστορικό αυτό γεγονός. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως οι Άραβες έχασαν την Κρήτη μετά από 8μηνη πολιορκία του Ηρακλείου υπό το στρατηγό Νικηφόρο Φωκά στις 7 .


Mε πληροφορίες από: "Το Ηράκλειο και η Νομαρχία του", έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου το 2005.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια