Κολπική Μαρμαρυγή: O καφές κάνει ή δεν κάνει την καρδιά να «φτερουγίζει»;

Κολπική Μαρμαρυγή: O καφές κάνει ή δεν κάνει την καρδιά να «φτερουγίζει»;




Θα έχετε διαβάσει ή ακούσει ακόμα και από τον γιατρό σας ότι η καφεΐνη του καφέ μπορεί να επιταχύνει τη λειτουργία της καρδιάς, προκαλώντας ταχυπαλμίες ή και άλλες ανωμαλίες στον καρδιακό παλμό. Κι όμως, μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε ως τώρα σχετικά με το ρόφημα που αποτελεί καθολική σχεδόν συνήθεια.

Στη θεωρία της «κακής» καφεΐνης, η έρευνα με επικεφαλής τον Δρ. Gregory Marcus, ερευνητή γύρω από το θέμα της κολπικής μαρμαρυγής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έρχεται να αντιτάξει τα ενδιαφέροντα ευρήματά της, κατά τα οποία καμία απόδειξη δεν βρέθηκε πως η κατανάλωση καφέ διαταράσσει τη λειτουργία της καρδιάς και των παλμών.

Αντιθέτως, ο καφές φάνηκε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής στο μέλλον αλλά και άλλων μορφών αρρυθμίας. Ιδίως αυτό το εύρημα κρίνεται σημαντικό, δεδομένο πως οι αρρυθμίες, οι ακανόνιστοι, πολύ γρήγοροι ή αργοί δηλαδή χτύποι της καρδιάς, που δεν αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά, μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η επιστημονική ομάδα συνέλεξε και μελέτησε για διάστημα πέντε χρόνων δεδομένα από την Εθνική Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου 300.000 ανθρώπων, με μέση ηλικία τα 57 έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, περισσότερα από 13.000 άτομα εμφάνισαν αρρυθμία, εκ των οποίων περισσότερες από 4.700 περιπτώσεις αφορούσαν κολπική μαρμαρυγή ή κολπικό πτερυγισμό, σχεδόν 800 υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, 400 περίπου κοιλιακή ταχυκαρδία και περισσότερες από 300 περιπτώσεις κοιλιακές έκτακτες συστολές

Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, η κατανάλωση έως πέντε ή περισσότερων φλυτζανιών την ημέρα μείωσε ουσιαστικά τον κίνδυνο για οποιαδήποτε από αυτές τις παραπάνω αρρυθμίες, ενώ κάθε επιπλέον φλιτζάνι μείωνε τον κίνδυνο κατά 3%.

Όπως σημείωσε ο Δρ. Marcus, ο καφές περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, βελτιώνει τον μεταβολισμό και την απόδοσή μας στη γυμναστική, ενισχύει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση. Υιοθετώντας τη συνήθεια του καθημερινού καφέ, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.



Ενστάσεις στα ευρήματα της έρευνας


Τα πρόσφατα ευρήματα δεν θα έπρεπε να ερμηνευτούν κατά το δοκούν, αλλά πρέπει κανείς να καταλαβαίνει τι δείχνουν και τι δεν δείχνουν οι ερευνητικές μελέτες, τόνισε ο Δρ. Laurence Epstein, διευθυντής του Συστήματος Ηλεκτροφυσιολογίας στο Northwell Health στη Μασαχουσέτη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η μελέτη μπορεί να απέδειξε πως η κατανάλωση καφέ μείωσε τον κίνδυνο αρρυθμιών, ωστόσο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, συμπλήρωσε ο Dr. Epstein, και μπορεί μερικοί ασθενείς να αναγνωρίζουν τις αιτίες κολπικής μαρμαρυγής, κάποιο όμως αδυνατούν. Για κάποιους η καφεΐνη σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, για άλλους δεν έχει καμία επίδραση. «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν το σώμα τους και να αποφεύγουν τις υπερβολές».

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Marcus υπερθεμάτισε ως προς την παραπάνω άποψη, υπογραμμίζοντας πως για ασθενείς με ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, η κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή.




Πηγή: ygeiamou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια