'Κλειδώνει'' την Μεσόγειο η Μόσχα: ''O Πούτιν σχεδιάζει την δημιουργία βάσεων σε Αίγυπτο-Λιβύη''.

'Κλειδώνει'' την Μεσόγειο η Μόσχα: ''O Πούτιν σχεδιάζει την δημιουργία βάσεων σε Αίγυπτο-Λιβύη''.




Αποκάλυψη δυτικών & ρωσικών ΜΜΕ

Αμερικανικό thin tank αποκάλυψε ότι η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος επεκτεινόμενη σε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο μεγαλώνοντας την επιρροή της συνεχώς. 

Σήμερα η Μόσχα διαθέτει δύο στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.

Υπάρχουν υποψίες ότι η επόμενη ρωσική βάση θα είναι πιθανόν στην Λιβύη, το ανατολικό κομμάτι της οποίας ελέγχει ο Στρατηγός Χαφτάρ, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε πρόεδρος ολόκληρης της χώρας.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι πριν μερικές ημέρες, εντοπίστηκαν Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στην Βεγγάζη από τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή και η Αίγυπτος μπορεί να γίνει το επόμενο σημείο στο χάρτη στο οποίο το ρωσικό υπουργείο άμυνας θα δημιουργήσει μια νέα στρατιωτική βάση.

''Κεραυνοί'' Aιγύπτου κατά Τουρκίας: ''Στηρίζετε τους τρομοκράτες στη Λιβύη'' - Κάλεσμα Καΐρου σε χώρες για κοινό μέτωπο κατά Άγκυρας

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της συμμαχίας, μεταξύ των κύριων ''απειλών'' για την ΕΕ είναι η ενεργός επέκταση της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτό δεν αφορά την Συρία, αλλά την Αίγυπτο ή την Λιβύη, όπου υποτίθεται ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί η επόμενη ρωσική στρατιωτική βάση.

Επισήμως, ούτε το Κάιρο ούτε η Μόσχα αναφέρουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης δεν είναι απλοί άνθρωποι.

Είναι απίθανο τα συμπεράσματα των αναλυτών της συμμαχίας να πέφτουν έξω, αναφέρουν πολλοί αναλυτές.


Υποψήφιες περιοχές για ρωσικές στρατιωτικές βάσεις


Στην πόλη Sidi-Barrani στη βορειοδυτική Αίγυπτο, όχι μακριά από τα σύνορα της Λιβύης, υπάρχει μια πρώην βάση του Σοβιετικού Ναυτικού και ένα σημείο παρατήρησης για τον αμερικανικό 6ο στόλο.

Το 2013, η αιγυπτιακή εφημερίδα Al Watan έγραψε περί διαπραγματεύσεων μεταξύ του Καΐρου και της Μόσχας για την επιστροφή της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα.

Ωστόσο το ζήτημα αναβλήθηκε λόγω μιας σειράς πολιτικών γεγονότων στην Αίγυπτο και της πτώσης ενός ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους με Ρώσους τουρίστες.

Σήμερα όμως εν έτει 2020, η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται συνεχώς εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Καΐρου και της Ουάσινγκτον και αυτό δείχνει πολλά.

Οι Αιγύπτιοι αγοράζουν ρωσικά συστήματα άμυνας Antei-2500, μαχητικά αεροσκάφη MiG-29M / M2, ελικόπτερα Ka-52K σχεδιασμένα για τα ελικοπτεροφόρα Mistral και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Στην Λιβύη τώρα υπάρχει η αεροπορική βάση Σίντι Μπαράνι, στην οποία σύμφωνα με διάφορες ξένες πηγές, αναπτύχθηκαν αρκετές δεκάδες Ρώσοι κομάντος.

Προφανώς, αυτή η βάση έχει γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος το ρωσικό υπουργείο άμυνας.

Η κατασκευή ναυτικής ρωσικής βάσης στην Αίγυπτο και μίας αεροπορικής στο λιβυκό έδαφος θα αυξήσει δραματικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ρωσικών ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών και υποβρυχίων.

Τουρκική ''αερογέφυρα'' για Λιβύη: H Άγκυρα παρακάμπτει το ελληνικό FIR & στέλνει ενισχύσεις - ''Σηκώθηκαν'' τα ιπτάμενα ''μάτια'' της ΠΑ

Γιατί όμως το χρειάζεται το Κάιρο, εκτός από τα χρήματα την δημιουργία ρωσικής βάσης;

Οι αιγυπτιακές αρχές δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν τη Ρωσία ως αποτρεπτικό παράγοντα κατά της δράσης της Τουρκίας στην περιοχή.

Η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε «πυριτιδαποθήκη» λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων πολλών και ισχυρών χωρών  στον τομέα της παραγωγής και μεταφοράς υδρογονανθράκων.

Η Άγκυρα μετέφερε στρατεύματά της στη Λιβύη κοντά στην γειτονική Αίγυπτο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του Αλ Σαράι να υπογράψει ένα μνημόνιο σχετικά με την ΑΟΖ, το οποίο όλες οι χώρες της περιοχής το απέρριψαν.

Στη σύγκρουση της Λιβύης, Κάιρο και Μόσχα βρίσκονται στην ίδια πλευρά, αυτής της υποστήριξης του LNA και του στρατηγού Χ.Χαφτάρ.

Σε αυτό το πνεύμα, η πιθανότητα εμφάνισης στη Βόρεια Αφρική μιας νέας αεροπορικής και ναυτικής των ρωσικών δυνάμεων είναι πιο κοντά από ποτέ. Όσο για την Τουρκία δεν νομίζουμε ότι θα βρει την δυνατότητα να υλοποιήσει τα σχέδια της για βάσεις και αναβίωση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
   

Πηγή: pentapostagma.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια