4 τρόποι ώστε η συστολή του παιδιού σας να μην του προκαλέσει προβλήματα!

4 τρόποι ώστε η συστολή του παιδιού σας να μην του προκαλέσει προβλήματα!






Συνεσταλμένο παιδί: 4 τρόποι ώστε η συστολή του παιδιού σας  να μην του προκαλέσει προβλήματα.
Πότε η συστολή ενός παιδιού μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την κοινωνικοποίησή του, πώς μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση του προβλήματος και πώς να το επιλύσετε
Ενώ κάποια παιδιά προσεγγίζουν τον κόσμο γύρω τους με αχαλίνωτη περιέργεια, υπάρχουν κι εκείνα που την κρατούν σφιχτά δεμένη και είναι επιφυλακτικά ή όπως συνήθως τα αποκαλούμε, συνεσταλμένα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συστολή αυτή καθεαυτή δεν είναι πρόβλημα. Μπορεί ωστόσο να αποτελέσει πρόβλημα αν γίνει τόσο ισχυρή, ώστε να εμποδίζει το παιδί να κάνει φίλους ή να συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις εκτός σπιτιού, όπως τα πάρτι…

Πώς να αποτρέψετε την εμφάνιση του προβλήματος;

1. Αναπτύξτε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες: Ο τρόπος που περιμένετε να συμπεριφέρεται το παιδί σας όταν βρίσκεται με άλλους ανθρώπους μπορεί να μην είναι ρεαλιστικός στο δεδομένο στάδιο της ανάπτυξής του. Αν για παράδειγμα είναι δύο ετών και δεν θέλει να πάει σε ένα πάρτι γενεθλίων, με το να πιέσετε να πάει το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αυξήσετε τη φοβία του για τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ξεπερνούν τη συστολή τους καθώς αποκτούν εμπειρίες από την αλληλεπίδραση με τους γύρω τους. Παρόλα αυτά, μην περιμένετε αλλαγές από τη μία μέρα στην άλλη.

2. Αποδεχτείτε τη συστολή του παιδιού σας: Τα παιδιά γεννιούνται με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες. Κάποια είναι φιλικά και εξωστρεφή, κάποια επιφυλακτικά και ντροπαλά και κάποια πηγαινοέρχονται ανάμεσα στα δύο άκρα. Αντί να δώσετε στο συνεσταλμένο παιδί σας το μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί του, επειδή δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις προσδοκίες σας, αποδεχτείτε τη συστολή ως μέρος της ιδιοσυγκρασίας του.

3. Επαινέστε το παιδί σας: Όταν κάνει κάποιο σχόλιο στη διάρκεια μιας συζήτησης, επιδοκιμάστε το!

4. Να είστε θετικό πρότυπο: Δώστε πολλές ευκαιρίες στο παιδί σας να σας παρακολουθήσει σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Επίσης, παίξτε διάφορα σενάρια μαζί του, διδάσκοντάς το τι να λέει σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε: «Όταν με ρωτάει κάποιος: Τι κάνεις; συνήθως απαντάω: Καλά, ευχαριστώ. Εσύ;»

Πώς να λύσετε το πρόβλημα

1. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον χωρίς μομφές και ντροπή: Όταν το παιδί σας νιώθει ότι μπορεί να κάνει λάθη χωρίς να το κατηγορήσει κανείς και χωρίς να ντροπιαστεί, μπορεί να ξεπεράσει ευκολότερα τη συστολή του. Αν για παράδειγμα χύσει το γάλα του, πείτε του: «Ε, δεν έγινε και τίποτα. Έλα να το καθαρίσουμε μαζί».

2. Εξασκηθείτε στην απάντηση ερωτήσεων: Αν το παιδί σας συμπεριφέρεται συνεσταλμένα, το πιθανότερο είναι πως σας λέει με τον τρόπο του ότι έχει ανάγκη να το διδάξετε πώς να απαντάει σε ερωτήσεις.

3. Εξασκηθείτε μαζί με συγγενείς και φίλους: Δίνετε στο παιδί σας ευκαιρίες να συμμετέχει σε συζητήσεις. Πείτε για παράδειγμα: «Τι λες να φάμε πίτσα για βραδινό;» η «Πες στον φίλο σου για τη βόλτα στο πάρκο σήμερα…»

4. Μην το ταπεινώνετε και μην το τιμωρείτε: Ακόμα κι αν η ντροπαλότητα του παιδιού σας, σας φέρνει σε δύσκολη θέση, η τιμωρία και η ταπείνωση θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την κοινωνική του αυτοπεποίθηση. Με το ζητάτε συγγνώμη από τους άλλους για τη συμπεριφορά του λέγοντάς τους για παράδειγμα ότι «είναι το ντροπαλό παιδί μου» ή ότι «δεν μιλάει», το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αυξήσετε τον φόβο του προς τους άλλους.

5. Μην το παρακαλάτε: Ακόμα και αν ο πειρασμός να ικετέψετε το παιδί σας να «απαντήσει στην καλή κυρία» είναι μεγάλος, το να ενδώσετε σ’ αυτόν θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της απροθυμίας του παιδιού σας, που θα ενθαρρυνθεί έτσι να συνεχίσει να αρνείται και σε παρόμοιες περιστάσεις.

6. Μην του κολλάτε ετικέτες: Με το να δικαιολογείτε το παιδί σας σε συγγενείς και φίλους λέγοντας ότι είναι «ντροπαλό», δημιουργείτε μέσα του μια εικόνα στην οποία υποσυνείδητα νιώθει ότι πρέπει να ανταποκριθεί. Το αποθαρρύνετε επίσης από το να προσπαθήσει να συμπεριφερθεί διαφορετικά στο μέλλον.α

Πηγή: ygeiamou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια