Νέος «Αρμαγεδώνας» προ των πυλών; Έρχεται χρεοκοπία 28 τρισ. δολαρίων τράπεζας των ΗΠΑ.

Νέος «Αρμαγεδώνας» προ των πυλών; Έρχεται χρεοκοπία 28 τρισ. δολαρίων τράπεζας των ΗΠΑ.

 


 

Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα προετοιμάζεται για τη χρεοκοπία των ΗΠΑ, όπως παραδέχθηκε ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon. Μοιάζει αδιανόητο, όμως το σενάριο της χρεοκοπίας της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είναι όχι μόνο πολύ πραγματικό, αλλά και πολύ κοντινό. 

Η ίδια η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιήσει ότι εάν δεν επιτευχθεί μία συμφωνία για το όριο χρέους το πολύ σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, έως τις 18 Οκτωβρίου, τότε το αμερικανικό κράτος πολύ σύντομα θα ξεμείνει από χρήματα. Θα ακολουθήσει το default ενός κράτους που έχει χρέη 28 τρισ. δολαρίων.

Η JP Morgan έχει αρχίσει ήδη να καταρτίζει σενάρια για το πώς θα επηρεάσει ένα default των ΗΠΑ τις αγορές, τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, τα συμβόλαια των πελατών της και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, προκειμένου να προετοιμαστεί όσο μπορεί, αποκάλυψε ο Dimon σε συνέντευξή του στο Reuters.

Πώς βρέθηκαν, όμως, οι ΗΠΑ στο χείλος του γκρεμού; Τα μεσάνυκτα της Πέμπτης, 30 Σεπτεμβρίου, λήγει το οικονομικό έτος για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και μαζί του, η διορία που έχει το Κογκρέσο για να περάσει ένα μέτρο για να συνεχιστεί



η χρηματοδότηση του κράτους. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε θα τελειώσουν τα χρήματα των ΗΠΑ, όμως σύμφωνα με την Τζάνετ Γέλεν, εάν δεν έχει εγκριθεί η αύξηση ή η αναστολή του ορίου χρέους (δηλαδή το ποσό το οποίο μπορεί να δανειστεί το υπουργείο Οικονομικών) έως τις 18 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει η χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Είναι ένα πολιτικό θρίλερ που έχει παιχτεί και άλλες φορές στην Ουάσιγκτον, όπως το 2011 και το 2013.

Ουσιαστικά, όπως μεταδίδει το moneyreview.gr, πρόκειται για το λεγόμενο «game of chicken», όπου τα δύο κόμματα αρνούνται να υποχωρήσουν έως το παρά πέντε, ποντάροντας ότι η άλλη πλευρά θα κάνει πίσω πρώτη. 

Πάγια θέση των Δημοκρατικών είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει και αυτοί να ψηφίσουν στο ζήτημα του ορίου χρέους και του κρατικού shutdown, όπως είχαν κάνει και εκείνοι όταν το όριο χρέους αυξήθηκε, επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. 

Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν ότι η αντιμετώπιση του ορίου χρέους θα πρέπει να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων πακέτο για τις υποδομές, το οποίο οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να περάσουν με διαδικασίες fast-track, δηλαδή χωρίς να απαιτείται η ψήφος του άλλου κόμματος. 

Όπως έχει συμβεί και άλλες φορές, το πιθανότερο είναι ότι κάποια συμφωνία θα επιτευχθεί στο παρά πέντε της χρεοκοπίας, και ενδεχομένως αφότου οι ΗΠΑ θα έχουν οδηγηθεί στο government shutdown, δηλαδή στο «κλείσιμο» κομματιών του ομοσπονδιακού κράτους, όπου χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να πάνε στα σπίτια τους.

Πάντως, οι προειδοποιήσεις της Τζάνετ Γέλεν δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις τεράστιες επιπτώσεις που θα είχε ένα αμερικανικό default.

«Είναι αναγκαίο το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει το θέμα του ορίου χρέους. Διαφορετικά, η εκτίμησή μας είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει εξαντλήσει όλα τα έκτακτα μέτρα του έως τις 18 Οκτωβρίου. Σε αυτό το σημείο, περιμένουμε ότι το υπουργείο θα έχει απομείνει με πολύ περιορισμένους πόρους, οι οποίοι θα εξαντληθούν γρήγορα. Η Αμερική θα χρεοκοπήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της», τόνισε η Γέλεν.

«Η πλήρης εμπιστοσύνη και το αξιόχρεο των ΗΠΑ θα υπονομευτούν και η χώρα μας πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μία χρηματοοικονομική κρίση και οικονομική ύφεση ως αποτέλεσμα», πρόσθεσε. 

Ασφαλώς, μία αμερικανική χρεοκοπία θα βυθίσει τις αγορές στο χάος και θα ταρακουνήσει και την παγκόσμια οικονομία. «Θα ήταν οικονομικός Αρμαγεδδών», δήλωνε προ ημερών στο CNN ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics. «Είναι εντελώς τρελό ακόμα και να μας περνά από το μυαλό να μην πληρώσουμε τα χρέη μας εγκαίρως». 

Υπενθυμίζεται ότι το 2011, ένα αντίστοιχο θρίλερ με το όριο χρέους οδήγησε την Standard & Poor’s να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ.

ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή: pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια