Οι έντονοι ρυθμοί της
καθημερινότητας βοηθούν την κατανάλωση ολοένα και περισσότερων επεξεργασμένων
τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχουν ρεαλιστικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να
μειώσετε την κατανάλωσή τους και να βοηθήσετε έτσι την υγεία σας, αλλά και την
ποιότητα της διατροφής σας.
Αρχικά, πρέπει να
γνωρίζετε ότι επεξεργασμένα τρόφιμα είναι κάθε είδος τροφίμου που έχει
κονσερβοποιηθεί, μαγειρευτεί, καταψυχθεί, παστεριωθεί ή συσκευαστεί. Μπορείτε
να απολαύσετε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων
κονσερβοποιημένων λαχανικών, κατεψυγμένων φρούτων και παστεριωμένων
γαλακτοκομικών προϊόντων, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, ορισμένα
πολύ επεξεργασμένα είδη είναι φορτωμένα με αλάτι, ζάχαρη, πρόσθετα και
συντηρητικά, τα οποία μπορούν να βλάψουν την υγεία σας.
Η μείωση της πρόσληψης
αυτών των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς
τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της
διατροφής σας. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε πέντε απλές, βιώσιμες και
ρεαλιστικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να τρώτε λιγότερο επεξεργασμένα
τρόφιμα.
Αντικαταστήστε
τους εξευγενισμένους κόκκους με δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ένας από τους
απλούστερους τρόπους για να μειώσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων είναι
να αρχίσετε να τα ανταλλάσσετε με πιο υγιεινά ολόκληρα τρόφιμα. Συγκεκριμένα,
μπορείτε να αντικαταστήσετε τους εξευγενισμένους κόκκους όπως λευκά ζυμαρικά,
ρύζι, ψωμί και τορτίγιες με εναλλακτικές λύσεις ολικής αλέσεως, όπως καστανό
ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί και τορτίγιες. Τα δημητριακά ολικής
αλέσεως όχι μόνο είναι υψηλότερα σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως οι
φυτικές ίνες, αλλά έχουν, επίσης, αποδειχθεί ότι προστατεύουν από καταστάσεις
όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
Γίνετε
δημιουργικοί στην κουζίνα
Εάν αισθάνεστε
τολμηροί, δώστε στα αγαπημένα σας επεξεργασμένα τρόφιμα μια υγιή πινελιά
δημιουργώντας τα στην κουζίνα σας. Αυτό σας δίνει τον πλήρη έλεγχο του τι
βάζετε στο πιάτο σας ενώ σας επιτρέπει να πειραματιστείτε με ενδιαφέροντα νέα
συστατικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε τσιπς λαχανικών κόβοντας
πατάτες, κολοκυθάκια ή φέτες καρότου με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και μετά
ψήνοντάς τα μέχρι να γίνουν τραγανά.
Πίνετε
περισσότερο νερό
Ζαχαρούχα ποτά όπως η
σόδα, το γλυκό τσάι, ο χυμός φρούτων και τα αθλητικά ποτά έχουν υψηλή
περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες, αλλά είναι χαμηλά σε βασικά θρεπτικά
συστατικά. Η σταδιακή ανταλλαγή αυτών των ποτών με νερό όλη την ημέρα είναι
ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και
να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα της διατροφής σας. Το αφρώδες ή αρωματισμένο
νερό είναι δύο εξαιρετικές επιλογές εάν το απλό νερό δεν είναι το αγαπημένο σας
ποτό. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να εγχύσετε νερό με φρέσκα φρούτα ή
βότανα για μια πρόσθετη γεύση.
Τρώτε
περισσότερα λαχανικά
Όταν ετοιμάζετε γεύματα
στο σπίτι, συμπεριλάβετε τουλάχιστον μία μερίδα λαχανικών για να αυξήσετε την
πρόσληψη υγιεινών, μη επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτό μπορεί να είναι τόσο εύκολο
όσο να προσθέσετε σπανάκι στην ομελέτα σας, να σοτάρετε μπρόκολο για ένα απλό
συνοδευτικό ή να ρίξετε καρότα ή κουνουπίδι στη σούπα ή το μαγειρευτό σας. Τα
λαχανικά είναι εξαιρετικά θρεπτικά και μεγάλες πηγές φυτικών ινών, που σας
κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι μεταξύ των γευμάτων για να μειώσετε την όρεξή σας
και να περιορίσετε την επιθυμία σας για φαγητό.
Πείτε ναι στα
υγιεινά σνακ
Η διατήρηση της
κουζίνας σας με πολλά θρεπτικά σνακ μπορεί να διευκολύνει πολύ τις υγιεινές
επιλογές, ακόμη και τελευταία στιγμή πριν κλείσετε την πόρτα του σπιτιού για το
γραφείο. Φρέσκα φρούτα, ανάμεικτοι ξηροί καρποί, φασόλια σόγιας, σπιτικές
μπάρες δημητριακών και λαχανικά με χούμους είναι κάποια από αυτά, αναφέρει το
healthline.com. Στην περίπτωση που έχετε περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσετε
το σνακ σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε βραστά αβγά, ρολάκια γαλοπούλοας ή
σπιτικά πατατάκια από λάχανο και βρώμη.
Πηγή:newsbeast.gr
0 Σχόλια